Pe pagina oficială de socializare a Primăriei Municipiului Pitești a văzut ieri lumina internetului o postare cu privire la modernizarea a 99 de stații de autobuz care deservesc transportul în comun din oraș și înființarea a trei linii Publitrans noi. Toate bune, frumoase și de apreciat până la lecturarea textului cu pricina, text pe care onor edilul nostru l-a distribuit și pe pagina sa. Doar că fie că a făcut-o ca primarul, fără să citească, fie a citit și nu a observat o flagrantă contradicție cu realitatea. Foarte grav și într-un caz, și în celălalt. Cât despre cei de la comunicare, ce să zicem, bine că merge leafa!
Ca să nu lungim vorba, putem spune că în Primăria Pitești, de la biroul primarului până la computerele celor de la Comunicare și invers, se manifestă un habarnism trist referitor la rețeaua de transport a Publitrans. Mai exact, în textul de ieri se vorbește de „optimizarea traseelor de transport public local de călători, care în prezent sunt în număr de 19”. Fals, stimabililor, nu sunt 19! Dacă ați fi avut curiozitatea și ați fi alocat 2-3 minute pentru documentare (nu durează mai mult) aruncând o privire pe site-ul Publitrans, v-ați fi reconsiderat cu siguranță aritmetica. Ați fi aflat astfel că rețeaua urbană de transport are 12 linii permanente, 1, 2, 2B , 3B, 5. 5B, 7, 7B, 8, 13, 13B și 19 cărora li se adaugă o linie nenumerotată cu program special, cea care face legătura între Centru și Cimitirul Sf. Gheorghe. Așadar, 13 linii orășenești, nicidecum 19. Nici dacă adăugăm recent înființatele linii metropolitane, 5 la număr, nu ajungem la 19, ci la 18 linii de transport Publitrans.
E drept că linia cu numărul cel mai mare este 19, dar rețeaua orășenească actuală e cea moștenită din comunism când s-au înființat și desființat linii de transport după cum considerau cei de atunci. Și chiar a fost o perioadă în care Piteștiul și zona sa metroplitană au avut, permanent sau temnporar, 25 de linii de transport, tot în comunism, anii ’60-’70, și tot 19 era linia cu numărul cel mai mare. Probabil cei care administrau orașul atunci știau cu exactitate numărul traseelor de transport în comun.
Sigur, nu e un capăt de lume că la Primăria Pitești se face comunicare ochiometric, 19 vedem, 19 spunem că avem, dar și informația transmisă public tot un act de administrație este cu siguranță. Și n-ar fi rău ca lucrurile să nu mai fie făcute doar prin prezentarea formei, cea în care toată lumea e frumoasă, deșteaptă, devreme acasă și dă bine în poză, ci și cu o bună cunoaștere a fondului, a conținutului. Nu de alta, dar nu e nevoie să te pricepi la rezolvarea ecuațiilor diferențiale pentru asta, ci doar să știi să numeri de la 1 la mai puțin de 19.