Pe pagina personală de facebook, primarul Mioveniului, Ion Georgescu a venit cu lămuriri privind stadiul de execuție a noului spital orășenesc și despre caracteristicile specifice acestei investiții de excepție a comunității din Mioveni.
Primarul a vorbit despre etapele următoare ale construcției și termenele de excuție, despre demersurile făcute pentru achiziționarea aparaturii medicale, despre performanțele acestora și despre intenția unor medici cu experiență de a profesa în acest spital. Se pare că aceste precizări au fost determinate de comentarii ale celor care nu înțeleg necesitatea acestei investiții și care nu cred că administrația locală va putea gestiona realizarea investiției și funcționarea spitalului.
"Lucrările la noul Spital din Mioveni sunt în grafic, conform planului urmat de constructor, după cum se poate observa cu ochiul liber. Încă de la începutul acestui proiect au existat anumite temeri și discuții în rândul unora, care au alimentat bursa zvonurilor că nu vom putea realiza acest spital, că nu îl vom putea dota cu aparatură sau că nu vom avea medici specialiști. Până în acest moment, proiectul și lucrările de execuție au decurs fără nicio abatere de la planul initial, aflându-se în linie dreaptă spre finalizare.
De asemenea, aparatura performantă, de înaltă precizie (de la computer tomograf, RMN până la echipament de chirurgie minim invaziv) a fost comandată de la una dintre cele mai mari firme de profil la nivel mondial, iar medici cu experiență ne trimit constant intențiile de a lucra la noul Spital din Mioveni. Așadar, temerile unora consider că nu au niciun temei.
În luna decembrie a acestui an spitalul va intra în perioada de probe, urmând ca în perioada februarie – martie 2019 actualele secții din vechiul spital să fie mutate în noul spital, iar din martie-aprilie să fie deschise și următoarele patru noi secții.
Darea în exploatare a noului spital va crea 200 de noi locuri de muncă, de la doctori și asistente până la personalul care va asigura mentenanța echipemantelor medicale de ultimă generație.
Noul spital, pe lângă spaţiile auxiliare şi birouri, are şapte secţii principale: Maternitate şi Neonatologie, Ginecologie şi Pediatrie, Neurologie, Medicină internă, Chirurgie, Cardiologie și Bloc operator. Echipamentele și aparatura medicală permit upgradare periodică, astfel că, la momentul punerii în funcțiune, poată fi instalată cea mai nouă variantă de soft existentă, la acel moment, pe fiecare dintre aparate. De asemenea, se dorește ca noul spital să fie unul dintre cele mai sigure în ceeea ce privește infecţiile intraspitaliceşti. Personalul va trece prin filtre sanitare de protecție, cei care vor transporta echipament infestat vor circula pe trasee separate de cei care transportă material sterilizat sau alte material, în timp ce lenjeria sau mâncarea bolnavilor vor fi transportate, de asemenea, pe trasee separate. Toate secţiile vor fi separate prin uşi dotate cu dispozitive de control acces. Tot controlul accesului va fi monitorizat video, iar fiecare secţie va avea propriul filtru.
Spitalul va avea și o cameră specială de decontaminare și 11 căi de evacuare, dintre care patru la subsol, două generatoare şi două UPS-uri ce ar asigura funcţionarea pentru 48 de ore în caz de avarie, fără să fie afectată activitatea. Viitorul spital este conceput să reziste şi la cutremure de 9,4 grade pe scara Richter. În total, viitorul spital va avea aproximativ 200 de paturi. Clădirea are și adăpost antiatomic pentru 100 de persoane şi poate funcţiona 48 de ore cu generatoare în caz de necesitate.
Noul Spital din Mioveni este o clădire modernă, construită și utilizată în mod responsabil față de mediul înconjurător, dotat cu siteme de producere a energiei verzi. Panourile fotovoltaice montate pe terasa clădirii sunt echipamente de producere a energiei electrice din surse regenerabile care contin atât materiale fotovoltaice, cât si materiale termoelectrice, în scopul aprovizionarii cu energie electrică si apă caldă. Mai exact, prin panourile fotovoltaice montate lumina soarelui captată va produce, atât energie electrică necesara pentru funcționarea unei părți a aparatelor electrice și electronice din spital, cât și o cantitate însemnată de apă caldă, care va fi utilizată în clădire."