Banii plătiţi la fondul de pensie administrat de stat vor putea fi recuperați de anumite persoane, în anumite condiții, conform unui proiect de lege aflat în dezbatere la Senat. Este vorba despre cei care au ajuns la vârsta de pensionare, au plătit bani la pensie de-a lungul timpului, dar nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare.
Proiectul de lege prevede și cazul decesului unui asigurat înainte de împlinirea vârstei de pensionare, situație în care sumele vor putea fi transferate către urmașii săi legali, după cum apare într-un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat. Concret, proiectul legislativ vizează „restituirea contribuţiilor de asigurări sociale în cazul nevalorificării plăţii acestora datorită neîndeplinirii vocaţiei la plata pensiei”.
Mai mult, acesta propune ca valoarea contribuțiilor individuale de asigurări sociale plătite de asigurații sistemului public de pensii să poată fi restituită în următoarele situații: a) când, la împlinirea vârstei standard de pensionare, asiguratul care solicită înscrierea pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă nu îndeplinește condiția privind stagiul minim de cotizare; b) în cazul decesului asiguratului înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.
Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Pe de altă parte, vârsta standard de pensionare este, în cazul bărbaților, de 65 de ani, în timp ce, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este, de principiu, de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.Banii restituiţi românilor vor fi actualizaţi cu rata inflației