După ce ani și ani s-a tot vorbit despre zonele metropolitane, Guvernul a aprobat astăzi actul normativ care stabilește cadrul instituțional, obiectivele, competențele, finanțarea și instrumentele specifice politicii de dezvoltare metropolitană în România.
Viitorul va fi, practic, al zonelor metropolitane, pentru că acestea vor putea acceeesa fonduri mult mai generoase atât de la nivel guvernamental cât și european. Momentan, multe dintre politicile de dezvoltare județene și locale se rezumă la lucrări realizate fără noimă sau prioritizare, banii fiind cheltuiți, în bună parte, pe tot felul de mărunțișuri sau investiții mai degrabă consumatoare de bani, decât generatoare de venituri la bugetele locale.
- Conform proiectului, Teritoriul metropolitan se delimitează astfel:
- pentru municipiul București – cel puțin teritoriul administrativ al județului Ilfov;
- pentru municipiile reședință de județ – cel mult primele două coroane urbane;
- pentru municipii, altele decât cele reședință de județ – cel mult prima coroană urbană.
Prin prima coroană urbană se înțelege teritoriul cumulat al unităților administrativ-teritoriale din imediata vecinătate a unui municipiu, cu care acesta are cel puțin un punct de hotar comun.
Prin a doua coroană urbană se înțelege teritoriul cumulat al unităților administrativ-teritoriale din imediata vecinătate a primei coroane urbane, cu excepția municipiului reședință de județ, cu care aceasta are cel puțin un punct de hotar comun.
O zonă metropolitană nu poate depăși limita județului din care face parte municipiul care o generează, cu excepția municipiului București. O unitate administrativ-teritorială poate face parte dintr-o singură zonă metropolitană.
Zonele metropolitane nu sunt unități administrativ-teritoriale, dar, prin hotărâri ale autorităților, unitățile administrativ-teritoriale pot mandata zonele metropolitane să exercite, pe seama și în numele lor, unele atribuții aflate în competența lor și care se circumscriu scopului și obiectivelor zonelor metropolitane.
Zonele metropolitane se finanțează prin cotizații și contribuții din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale membre, precum și din alte surse.
Pentru contribuabilii care își au domiciliul pe raza zonei metropolitane, impozitul pe venit se virează astfel:
- 30% către bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor pe al căror teritoriu își au domiciliul angajații;
- 70% către bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea angajatorii care au calitatea de plătitori ai impozitului pe venit.
Pentru zonele metropolitane, o cotă de 5% din impozitul pe venit se virează de către Ministerul Finanțelor, prin direcțiile generale regionale ale finanțelor publice județene, respectiv a Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice a Municipiului București, către zona metropolitană constituită. Sumele virate se utilizează de către zona metropolitană exclusiv pentru realizarea unor investiții, după cum urmează:
- minimum 30% pentru realizarea unor investiții pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale aferente coroanei 1 și coroanei 2, după caz;
- maximum 70% pentru realizarea unor investiții pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în jurul căreia a fost constituită zona metropolitană.