De exact doua luni, cerul n-a mai varsat o lacrima nici in Arges, si nici prin alte zone ale tarii. Oamenii pamantului, cei a caror existenta depinde de puterea lor de munca si de conditiile meteo care sunt la vrerea Celui de Sus, caci mare parte din sistemele de irigatii au fost distruse, privesc cu nesat spre inaltul albastru si isi pun speranta in fiecare norisor pe care il zaresc la orizont. Degeaba. Nici cu paparuda, nici cu alte remedii babesti sau de alta natura nu se poate lucra pamantul. Seceta s-a instalat in Arges si ameninta recolta de anul viitor, mai ales ca pamantul – neirigat – nu a putut fi lucrat pana acum.
„Ne mor vitele de foame…”
Floarea Nuta, de 78 de ani din Bradu, a vazut multe la viata ei. Dar ce se intampla acum ii aduce aminte de perioada copilariei, desi atunci a fost mult mai greu. „De vreo 60 de ani nu am mai vazut atata lipsa de apa! E seceta mare, ne mor vitele de foame si de sete daca o s-o tina tot asa. Nu am semanat nimic. Mai avem ceva sperante ca o ploua cat de curand, ca si daca insamantam mai tarziu tot se face ceva”, ne spune tanti Nuta care isi vede apoi de drum agale, tragand dupa ea un carut cu doi saci de tarate. „E greu, maica, fara ploaie! Nu se face nimic! Vai de capul nostru!”, ni se plange si tusa Varvara, prinsa de discutia noastra.
Crapa pamantul
Toamna? Temperaturile arata mai mult a vara. Oamenii privesc neputinciosi cand la cer, cand la terenurile care zac nelucrate. La Bradu, ca de altfel si in multe alte zone ale judetului, sunt si arii unde a crapat pamantul. Oamenii au taiat cocenii, dar nu pot sa bage plugul in brazda. Iar cu sapa nici nu se spune problema sa incerci ceva. Pe strada Lacului dam peste un lac care arata cel mai bine proportiile secetei: mai are doar un mic luciu de apa care se face tot mai mic, lasand noroi intarit spre maluri. Nici gastele nu mai inteleg mare lucru, luandu-se la lupta cu crustele de namol tare ca piatra care aduc a peisaj desertic. Si cum iarba s-a uscat, nici Joianele nu se simt mai bine, neavand mare lucru de mancat.
„Ar trebui vreo 30 litri pe metrul patrat”
De curand, senatorul Constantin Tamaga, fost director al Directiei Agricole Arges, atragea atentia ca deficitul de apa din sol este mare si ca este nevoie de o cantitate importanta de precipitatii pentru a echilibra situatia. Ne-am interesat la actualul sef al agriculturii argesene, Radu Dinca, sa vedem cum stau lucrurile. „Prognozele nu sunt imbucuratoare…Am inteles ca se asteapta ceva ploi dupa 10 octombrie, dar pana atunci – nimic! Momentan nu putem spune ca situatia este critica, dar este dificila. Ar fi nevoie cam de 30 de litri pe metrul patrat pentru a se regla situatia. Daca nu, vom fi nevoiti sa fortam putin lucrurile, chiar daca asta va insemna un consum mai mare de carburanti pentru lucrarile agricole. Ar mai fi timp insa suficient pentru a ne incadra in epoca optima de insamantare”, ne-a declarat Radu Dinca.
Bazinele, la 62%
Conform datelor furnizate de Administratia Bazinala Arges Vedea, gradul de umplere al lacurilor de acumulare din judet este de 62%, un nivel destul de scazut, dar nu critic. Daca seceta ar persista, efectele ar fi dramatice. In primul rand, hrana s-ar scumpi considerabil anul viitor, desi in acest an recoltele au fost bune. In al doilea rand, taranii nu vor mai putea tine foarte multe animale. Si, nu in ultimul rand, s-ar inregistra probleme si din punct de vedere al Produsului Intern Brut, cresterea economica din acest an datorandu-se in buna masura si agriculturii care, cu voia Celui de Sus, a mers…