2,7K
Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), prin medicul Mariana Bosneag, au trimis o adresa in atentia presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, adresa prin care releva hibele din sistem, din perspectiva medicilor, si propun unele solutii pentru iesirea din actualul impas. Doctorita Bosneag sustine ca demersul acesta nu are nicio legatura cu faptul ca face parte dintr-o alta tabara politica decat cea aflata la putere. Data fiind importanta chestiunii, va prezentam intregul text conceput de cele doua asociatii:
,,SNMF si FNPMF sunt preocupate de gasirea cailor de dezamorsare a situatiei actuale a sistemului sanitar, blocat de neputinta. Pacientii au din ce in ce mai greu acces la servicii medicale si medicamente, farmacistii si producatorii isi recupereaza din ce in ce mai greu banii, cabinetele nu au venituri decente si de aceea, medicii emigreaza. Este evident ca sistemul de asigurari de sanatate patronat de stat, in forma actuala, si-a atins limitele.
Pe langa subfinantarea cronica, greseli manageriale grave perpetuate in timp au dus la amputarea rolului asistentei medicale primare. Acest fapt a dus la cresterea nesustenabila a costurilor in asistenta spitaliceasca. In ciuda repetatelor avertismente lansate de noi si de consilierii Bancii Mondiale si de Uniunea Europeana, decidentii au continuat sa neglijeze problema asistentei medicale primare a populatiei Romaniei.
Dezbaterea organizata de noi astazi a urmarit sa gaseasca solutii pentru iesirea din criza si pentru asezarea asistentei medicale primare in centrul sistemului de ingrijiri de sanatate. Solutia unanim acceptata este cresterea finantarii sanatatii romanilor si repartizarea fondurilor in functie de gradul de solicitare a diverselor niveluri de asistenta.
De aceea, in interesul populatiei si la recomandarea Bancii Mondiale, cerem alocarea a minimum 6% din PIB pentru sanatate, cresterea treptata si substantiala a bugetului pentru asistenta medicala primara pana la cel putin 10 – 12% din totalul cheltuielilor pentru sanatate, in urmatorii 5 ani, obligatoriu minim 9% pentru asistenta medicala primara din total FNUASS pentru anul in curs. Suntem cetateni liberi si membri ai unei profesiuni liberale de la care societatea asteapta solutii si indrumari pentru o viata mai sigura si mai prospera. Protestul nostru actual nu urmareste doar cresterea finantarii ci si recunoasterea rolului si statutului medicului de familie in sistemul medical romanesc in concordanta cu Uniunea Europeana.
Solicitam:
-Clarificarea normelor de aplicare a contractului-cadru cu privire la asistenta pacientilor cronici;
-Asigurarea valorii minim garantate atat la per capita, cat si la per serviciu, cu regularizari trimestriale. Valoarea minim garantata la capitatie minimum 3 lei. Valoarea minim garantata la serviciu, minimum 2,5 lei. La ambele valori de punct se va corela cu gradul profesional;
-Plata la capitatie la inscrisi, NU la asigurati;
-Modificarea formulei de calcul pentru punctajul la capitatie, cu depunctare graduala pentru medicii cu mai mult de 2200 de pacienti;
-Informatizarea trebuie sa fie obiectul unui contract separat, negociat si suportarea costurilor de catre MS si CNAS, atat pentru asigurarea tehnicii necesare, cat si a muncii de editare a cardurilor;
-Eliminarea din ordinul cu completarea retetelor si trimiterilor a prevederilor privind codurile de bare si a altor enormitati din aceste ordin;
-Minimum 9% pentru asistenta medicala primara din total FNUASS pentru anul in curs;
-Negocierea tuturor documentelor/actelor normative care ne privesc!
-CNAS este responsabila de corectitudinea listelor. Erorile SIUI trebuie corectate iar medicii, despagubiti.
-Cerem in mod oficial o mediere, interventia primului ministru pentru rezolvarea problemelor din asistenta medicala primara.”