După ce a vizitat ICN și Uzina de Automobile Dacia-Renault, premierul Sorin Grindeanu a participat la o întâlnire cu autoritățile locale ale județului Argeș (parlamentari, primari, consilieri județeni), la Casa de Cultură a Sindicatelor Dacia Mioveni. Acesta a fost întâmpinat de oficialităţi, dar şi de locuitori care fie l-au felicitat, fie şi-au spus păsurile. Printre ei, şi părintele unui bebeluş care s-a stins la Spitalul Judeţâean Argeş, care s-a plans că nu s-a luat nicio măsură împotriva celor pe care îi consideră vinovaţi. Premierul a preluat dosarul cu documente puse la dispoziţie de tatăl îndurerat, i l-a predat consilierului şi a promis că se va ocupa cu prioritate de caz.
Întâlnirea cu reprezentanţii administraţiei judeţene a fost una relativ scurtă, dar extrem de concentrată. Rând pe rând au luat cuvântul preşedintele CJ Argeş – Dan Manu, preşedintele PSD Argeş – Şerban Valeca, primarul Mioveniului – Ion Georgescu, dar şi alţi reprezentanţi ai PSD şi primari de localităţi. Fiecare dintre aceştia au prezentat succinct cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă.
Ion Georgescu a cerut o legislaţie fără interpretări
Primarul Ion Georgescu a vorbit despre faptul că Mioveniul, un oraş care duce grosul PIB-ului României prin platforma Dacia Renault, ar trebui să primească mai mult de la administraţia centrală. Nu a vorbit despre spitalul în construcţie, singurul spital nou care se ridică în România, după 1989 încoace, pentru că premierul deja ştie de importanţa acestui proiect. Ştie şi sperăm să şi dea o mână de ajutor! Georgescu a mai vorbit despre armonizarea legislaţiei, care lasă loc multor interpretări, dar şi de găsirea unor modalităţi de a stimula personalul care lucrează în primării, pentru a se putea cere performanţă de la aceştia. ,,S-au făcut promisiuni ca în toamnă, sensul giratoriu pe unde aţi venit să fie gata. E o promisiune a ministrului pentru 1 septembrie şi cred că e o chestiune minoră, care se poate face. Dacă nu poate ministerul, mă puneţi pe mine şef de şantier şi în două luni rezolv.” i-a mai transmis Ion Georgescu, premierului, pe care l-a invitat să vină şi la Zilele Oraşului Mioveni.
Fără ipocrizii… apolitice!
Dan Manu, preşedintele CJ Argeş, a punctat ipocrizia existenţei unui aşa-zis prefect apolitic, în contextul în care toată lumea ştie că fiecare guvernare vine cu propriul ei prefect şi aşa este şi normal să se întâmple, inclusiv în cazul directorilor de deconcentrate. Manu a mai vorbit despre mult-aşteptata lege a achiziţiilor publice şi despre faptul că se pierd mulţi bani din cauza inexistenţei acesteia, dar şi despre problema deşeurilor.
Gentea i-a mulţumit pentru… fler!
Cristian Gentea, preşedintele PSD Piteşti, a fost extrem de succint. Acesta i-a mulţumit lui Grindeanu pentru flerul de a-l numi pe Şerban Valeca în fruntea Ministerului Energiei.
Primarul din Albota a sărit în apărarea angajaţilor din primărie
Ion Dumitru, primarul din Albota, i-a transmis premierului că nu este de acord cu reglementarea ca salariile aparatului propriu al primăriei să fie fixate de către consiliul local. ,,Cine munceşte cu aparatul propriu ştie cel mai bine cât munceşte fiecare. Nu l-am votat pe Iohannis şi nu vreau să-mi ia el apărarea. Vreau ca grija noastră să o poarte cei pentru care am muncit şi pe care i-am votat.” a declarat primarul.
Boţărcă nu mai vrea artizanat românesc made in China
Primarul Topoloveniului, Gheorghe Boţârcă, nu a ezitat să vină astăzi la Mioveni, așa cum a făcut-o când a fost vorba de confruntarea fotbalistică dintre angajații celor două primării în Cupa AOR, la care nu și-a lasat echipa să joace. De la tribună, i-a solicitat premierului să-i sprijine pe producătorii de produse tradiţionale. Acesta a vorbit şi de absurdul faptului că până şi produsele noastre artizanale sunt… made in China. În plus, i-a expus acestuia greutăţile cu care se confruntă în realizartea unui parc industrial, din cauza refuzului OMV de a reloca nişte terenuri pe care se află conducte dezafectate.
Sorin Grindeanu: ,,După fiecare rând de alegeri mă uitam cu invidie la Argeş”
După ce am ascultat discursul premierului Sorin Grindeanu, primul lucru care mi-a venit în minte este că Liviu Dragnea l-a pus în fruntea guvernului pe viitorul preşedinte al PSD. Omul are cuvintele la el, e cât se poate de coerent şi pertinent în afirmaţii, cunoaşte bine problemele administraţiei locale şi, în ciuda aspectului uşor… mecanic şi al zâmbetului marca Iohannis (uşor strâns din cheie), tipul chiar are carismă şi discurs. Vă redăm, mai jos, modul în care Grindeanu a răspuns problemelor ridicate de către aleşii locali din Argeş!
,,În calitate de președinte PSD Timiş, după fiecare rând de alegeri mă uitam cu invidie la Argeş. Aveam şi de ce! La Timiş, abia am reuşit anul trecut să câştigăm Consiliul Judeţean şi alegerile locale. E o premieră. Mai mult de atât, între finala dintre Ion Iliescu şi Vadim, în Timiş a câştigat Vadim. Acum, însă, se pare că şi în această zonă s-a înţeles mai bine ce este stânga.”
,, Am depus proiecte de 40 de milioane de euro şi am semnat 3 zile, pe fiecare pagină.”
,,Mă bucur că mă aflu aici, mă simt mai bine între dumneavoastră, reprezentanţi ai administraţiei locale, ştiu din interior problemele pe care le avem. Mi-au pregătit un punctaj de cei de la cabinet, da nu mă voi ţine de el, ci voi răspunde problemelor ridicate de către dumneavoastră.
Legea achiziţiilor publice e o chestiune ce va fi rezolvată în perioada următoare, pentru că blochează administraţiile locale. Avem un prim draft pe schimbarea acestei legi. S-au trezit unii deştepţi să spună că vrem să facem lucruri care să nu fie în concordanţă cu ceea ce cere Comisia Europeană. Nimic mai fals, totul va fi făcut cu respectarea legii, dar nu vrem să fim mai catolici decât Papa, pentru că vrem să deblocăm administraţia locală. Eram preşedinte de Consiliu Judeţean în decembrie, când s-au depus proiecte pe infrastructură. Am depus proiecte de 40 de milioane de euro şi am semnat 3 zile, pe fiecare pagină. Nu Comisia Europeană ne cere asta, le-am inventat noi şi am ridicat această problemă cu reprezentanţii Comisiei Europene.”
Descentralizarea e un lucru la care nu renunţăm”
,,Descentralizarea. Cum să nu fiu de acord cu ea? Domnul Valeca ştie că am aprobat strategia naţională de descentralizare, urmând ca ministerele de linie, într-o lună, să-şi facă propriile strategii de descentralizare. E un lucru la care nu renunţăm.. Sigur că sunt tot felul de piedici, dar suntem hotărâţi. Şi trebuie descentralizate şi sursele de finanţare, că degeabă vă punem în braţe toate aceste lucruri.”
,,Ne minţim între noi şi stăm în această ipocrizie de ani buni.”
,,Sunt convins că toţi v-aţi gândit la codul administrativ. E terminat, sper ca până la finele sesiunii parlamentare să fie terminat. Vorbesc de acest cod pentru că ţara asta trebuie să iasă din ipocrizie. Ne-am dat europeni, că prefecţii sunt înalţi funcţionari publici şi că nu putem să-i schimbăm. Dar se schimbă şi prefecţii, şi directorii de deconcentrate la fiecare mandat. Ne minţim între noi şi stăm în această ipocrizie de ani buni. Guvernul îşi pune în aplicare programul de guvernare prin oamenii săi, că nu cred că membrul unui alt partid politic vrea să pună în aplicare programul unui adversar politic. Prin codul administrativ terminăm cu acest lucru, la pachet.”
,,Sunt oameni care cred că ştiu totul din birou, fără cel mai mic contact cu firul ierbii.”
,,Una e să fii conectat la teritoriu, alta e să fii crescut pe asfalt şi să nu ai legătură cu realitatea. Sunt oameni care cred că ştiu totul din birou, fără cel mai mic contact cu firul ierbii. PNDL a fost cel mai important program naţional din România. Într-un minister în care a existat haos, cu diverşi titulari, Blaga, Udrea, cu terenuri de sport în pantă, s-a făcut ordine prin PNDL. PNDL 1 trebuie să se termine, că nu s-a terminat. Nu cred că există judeţ în ţară să fi terminat prima parte. Au început să fie semnate ordinele pe judeţe. Ştiu că, faţă de ce ştiaţi iniţial, e mai bine.”
,,Mă voi întâlni de fiecare dată cu domnii şi doamnele de acolo, obişnuiţi să aibă un ritm cu care nu sunt de acord”
,,Ministerul Transporturilor. O să fac de fiecare dată acest lucru până când se va realiza ceva din punct de vedere al infrastructurii: săptămânal mă întâlnesc cu reprezentanţi de la Transporturi pentru că, în 27 de ani, mai mult s-a vorbit decât s-a făcut. Am devenit ca o insulă din punct de vedere al infrastructurii, faţă de celelalte ţări din Europa. Transporturile reprezintă prioritatea zero şi mă voi întâlni de fiecare dată cu domnii şi doamnele de acolo, obişnuiţi să aibă un ritm cu care nu sunt de acord. Eu vreau să văd săptămânal progresele. În ceea ce priveşte Argeşul, în iunie se lansează capetele de la autostrada Sibiu-Piteşti, lotul 1 şi 5 şi se lansează prin licitaţie Piteşti-Craiova.”
,, Noi nu avem urşi în Timiş, dar într-un proiect trebuie să facem tunel pentru ei”
,,Mai avem de rezolvat şi alte probleme. Spre exemplu, problema firmelor care sunt de meserie contestatare, contestă fiecare licitaţie. Altă frână e legată de birocraţie şi cerinţe inventate de noi, de mediu, urşi, broaşte, lilieci, devieri de trasee sau preţuri mai mari… Noi nu avem urşi în Timiş, dar într-un proiect trebuie să facem tunel pentru ei… din 108 milioane, trebuie să atragem 200 de milioane pentru tunelul urşilor… Nu au inventat cei de la Comisia Europeană tunelele astea, tot noi. În 2009 şi 2011, partidele de la acea vreme au cerut să se dubleze costurile pentru că există urşi. E tragic din foarte multe puncte de vedere. Sunt lucruri care au înfrânat dezvoltarea României şi care ne-au oprit din a fi acolo unde merităm. Birocraţia din perspectiva fondurilor UE, 90% e inventată de noi! S-au inventat comisii, comitete, autorităţi, ca să mai existe câte unul de care să depindă semnătura. Aceste lucruri trebuie să le eliminăm. În ultimele trei luni s-au depus documentaţii pentru acreditarea tuturor autorităţilor de management pentru a putea elimina toate aceste absurdităţi.”