1,4K
Zeci de ani la rand, oamenii de la sate au fost obisnuiti sa arunce gunoiul din gospodarii pe unde nimereau. De regula, intr-un fel de groapa comuna a satului, undeva la o rapa, sau, mai grav, pe malul apelor. De mai bine de trei ani, insa, in Arges se desfasoara un program de management integrat al deseurilor care prevede colectarea dupa toate rigorile a gunoiului de la cetateni, fie ei de la tara sau de la oras. Asa se face ca in multe comune din judet programul de colectare centralizata a deseurilor a prins, dar inca sunt probleme.
Conform spuselor lui Gabriel Moiceanu, seful Servsal Arges (care se ocupa cu gestionarea acestor probleme), sunt destul de multi oameni la tara care se plang ca nu ar trebui sa plateasca pentru gunoi. Obisnuiti fiind de ani de zile sa nu dea un leu, ca doar deseurile erau purtate de ape cine stie unde, oamenii ridica acum din umeri si unii dintre ei nu ar vrea sa mai aiba parte de acest serviciu. Regulile civilizatiei spun insa cu totul si cu totul altceva.
Ce prapad a fost!
Sistemul de colectare a deseurilor de la toate localitatile din judet functioneaza, iar rezultatele din acest an spun totul despre prapadul din perioada in care gunoaiele se duceau pe garla. Astfel, in anul 2010 au fost colectate din comunele Argesului 3.151 de tone de gunoi menajer, iar in 2011 – de cand a inceput programul integrat – au fost stranse 15.316 tone de gunoi menajer (o crestere de 486%!).
In ceea ce priveste deseurile din constructii (de tip moloz), cresterea a fost de 276% – de la 4.106 tone la 11.349 de tone! In fine, o crestere similara – 258% – a fost inregistrata si la capitolul deseuri din hartie, carton, plastic – de la 160 de tone in 2010 la 412 tone in 2011. Cat despre amenzi, primarii nu s-au omorat sa le dea, ca doar nu isi pierd in acest fel electoratul! Mai bine sa ajunga gunoaiele la rau…