În condiţii de eficienţă, sistemul centralizat de distribuție al agentului termic este de preferat în marile aglomerări urbane din cel puțin două motive: vine la pachet cu facturi mai mici și nu este poluant. Ce te faci atunci când sistemul centralizat nu este chiar așa de eficient pentru că infrastructura este una învechită, conductele cedează an de an și pierderile pe rețea sunt suportate din buzunarul consumatorului? La această întrebare va trebui să răspundă viitorul Consiliu Local Pitești, cu atât mai mult cu cât, de anul viitor, piteștenii racordați la sistemul centralizat de termoficare ar putea să plătească mai mult. De ce?
,,Ca să mai dai subvenție 300 de miliarde, ca anul trecut, pentru încălzire, nu vei mai avea de unde.” spune, la final de mandat, primarul Cornel Ionică. Ce soluție vede în acest sens? ,,Cu analize chibzuite se vor găsi soluțiile potrivite” – este tot ceea ce poate spune, pentru că nici în ultimii patru ani, în mandatul său, nu a găsit soluții. Nu a avut curajul nici să desființeze sistemul centralizat, așa cum au procedat unele orașe, nici să taie de tot subvenția, așa cum au procedat altele și nici să modernizeze și să eficientizeze rețeaua.
,,Sistemul nu e calibrat, conform tehnologiilor, nici pe departe. Oamenii au făcut treaba cu ce au avut, din punctul acesta pot să spun că au fost niște eroi. Cine a avut curaj, a desființat sistemul acum 10 ani. Alte orașe nu mai dau nicio subvenție Ce se întâmplă la noi e inadmisibil: adică într-un bloc cu opt etaje să mai ai doar două apartamente racordate, cu pierderile pe rețea, nu e în regulă. Dar cred că la momentul potrivit soluțiile se vor găsi.” a declarat Cornel Ionică.
Cristian Gentea, primarul nou-ales, susține că ,,alte orașe se uită cu jind către Pitești că, totuși, în ciuda impedimentelor, merge Termoficarea”. De mers, merge, după un faliment răsunător, chiar are o dinamică a profitului crescătoare. Problema este că sistemul este îmbătrânit și nu va mai putea face față, ca atare, dacă nu se va investi în el. De asemenea, în contextul pandemiei, când încasările la buget sunt din ce în ce mai subțiri, și subvențiile se vor diminua considerabil. Cu alte cuvinte, piteștenii ar urma, cel mai probabil de anul viitor, să plătească mai scump serviciile livrate de către Termocalor Confort S.A.