296 de miliarde de lei a cheltuit, în 2018, municipalitatea piteșteană numai pentru subvențiile la încălzire, în contextul în care mai puțin de o treime dintre apartamente mai sunt racordate la sistemul centralizat. Suma este una enormă, una care i-a uimit chiar și pe primarii altor localități care, mai puțin populiști, au preferat să tranșeze problema la timp. Astfel, în timp ce unii nu mai acordă nicio subvenție, alții s-au despovărat de acest sistem centralizat, greu de întreținut și veșnic mâncător de fonduri.
Piteștiul, deși a dus la faliment o… Termoficare, în loc să fi învățat din vechea lecție, o repetă. Ca atare, au resuscitat vechea Termoficare, i-au dat nume nou, iar acum au ajuns aproape în același punct în care trag de ea ca de un cal mort. Datoriile asociațiilor de proprietari cresc, iar, în paralel, municipalitatea nu se îndură să-i execute pe rău-platnici din motive… electorale evidente. Primarul Ionică parcă ar tranșa problema anul acesta, parcă n-ar tranșa-o (că, deh, sunt două runde de alegeri), o scaldă, vorbește despre fatpul că nu se mai poate așa, că trebuie găsite soluții, că poate mai scade subvenția, că poate nu le mai dă tuturor, ci doar cazurilor sociale…
,,Operatorul SC Termoficare 2000 SA a solicitat la finalul anului 2018 majorarea prețului de producție de la 395 lei/ Gcal. la 460 lei Gcal. (majorare cu aprox. 16.6% ), motivat prin creșterea prețului gazelor naturale, a materiilor prime, a salariului minim pe economie, etc. Analizând situația operatorilor de termoficare din alte orașe comparabile cu Piteștiul, constatăm că nivelul subvenției acordate de la bugetul local per Gcal. este de 0% în orașe precum Constanța, Ploiești, Oradea, Alexandria și între 45 de lei și 85 de lei/Gcal. (ceea ce reprezintă un nivel de 30%-50% fata de cel din Pitesti) în Râmnicu Vâlcea (45lei/Gcal), Iași (78 lei/Gcal), Craiova (73 lei/Gcal), Galați (79 lei/Gcal) sau Arad (85 lei/Gcal). În aceste condiții, ținând cont de cele prezentate și în primul rând de faptul că la tarifele practicate în anul 2018 nivelul total al subvenției a fost de aproape 30.000 mii lei se impune o analiză extrem de atentă și luarea unui set de măsuri care să conducă la eficientizarea sistemului de termoficare și reducerea nivelului subvențiilor pe care întreaga populație le plătește dar au ca beneficiari un procent relativ mic din cetățeni." se precizează într-un comunicat de presă.
Deocamdată, cert este următorul lucru: până prin aprilie nu va fi debranșat niciun datornic, pentru că nu permite legea.
,,Dacă am avea în buget cele 300 de miliarde pe care le dăm subvenție cred că am face și ultima străduță din Pitești. Noi suntem ăia blânzi care nu facem mare lucru ca să punem punct la treaba asta. Am luat palme de la mulți care sunt nemulțumiți. Ne gândim măcar să mai reducem din această sumă, să dăm doar 50 de miliarde pentru cazurile sociale. Nici nu știm cum săprocedăm, mai ales că acum au venit majorări la gaze, la curent, Uitați ce datorii au! Iarna, conform legii, nu-i putem debranșa. Situația este cumplită. Celelalte orașe au găsit soluția, au luat taurul de coarne și au dat subvenție doar celor care au nevoie. Noi, numai până în aprilie-mai deja vom fi cheltuit în jur de 140 de miliarde pentru subvenții." a declarat primarul Ionciă, potrivit căruia desființarea Termoficării nu este o opțiune: ,,Abia am salvat-o pe cealaltă! Nu ne gândim sub nicio formă s-o desființăm!
Așadar, rămâne cum am stabilit.
Citiți în săptămânalul Ancheta o analiză a problemelor cu care se confruntă Piteștiul, plus proiectele care sunt vizate pe anul în curs!