Începând cu 1 iunie, TVA va fi redus la 9 % la toate alimentele, a anunţat premierul Victor Ponta. Reducerea se va aplica inclusiv la băuturi nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică.
”Susţinem şi reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale, după dezbaterile din Parlament.” se arată în prezentarea susţinută de premier în şedinţa de Guvern.
Ca urmare a reducerii TVA la alimente, cota medie de TVA din România ar urma să scadă la 17,5% potrivit celor mai recente calcule ale Ministerului Finanţelor.
”Cota medie de TVA în România va ajunge la 17,5 pentru că produsele alimentare reprezintă o pondere foarte important.” a arătat Ponta.
În prezentarea susţinută de premier se arată că ponderea cheltuielilor cu alimentele în veniturile populaţiei este cea mai mare din Uniunea Europeană.
Motivele invocate de premier în prezentarea privind necesitatea reducerii cotei TVA la toate alimentele sunt, printre altele, sustenabilitatea şi reducerea evaziunii în domeniu.