Chiar dacă reprezintă statul român în relaţia cu cetăţenii, un reprezentant al statului vrea să-i înveţe pe cetăţeni cum să nu se mai lase abuzaţi, înşelaţi, umiliţi, amânaţi sau lăsaţi cu ochii-n soare de reprezentanţi ai aceluiaşi stat. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dorin Mărăşoiu, vrea să declanşeze un fel de mişcare a statului împotriva statului. A statului degeaba.
În parteneriat cu Avocatul Poporului, vicepreşedintele Mărăşoiu intenţionează să organizeze întâlniri cu cetăţenii, cărora să le explice drepturile pe care le au, modul în care trebuie să şi le ceară şi unde trebuie să se adreseze atunci când se consideră nedreptăţiţi sau când se simt depăşiţi de probleme, în relaţia cu statul. Iniţiativa ar putea fi pusă în practică cel mai târziu în această toamnă, după ce va trece şi prin birocraţia de votare a parteneriatului în Consiliul Judeţean şi dacă va primi avizul Avocatului Poporului..
,,Am avut destul de multe discuţii cu oamenii atât la audienţe, cât şi în teritoriu şi am ajuns la concluzia că persoane din instituţiile statului crează, hai să nu spun abuzuri, dar piedici inutile multora dintre contribuabilii care li se adresează. Sunt nepermis de multe cazurile în care un cetăţean merge cu o anumită problemă la o instituţie, iar pe funcţionarul de acolo nu-l interesează, nu-i oferă lămuririle necesare, nu-i comunică un termen legal în care problema sa se poate rezolva. Sunt, spre exemplu, oameni care au investiţii, care pierd bani din cauza opacităţii celor care lucrează la ghişee sau în birouri. De aceea am decis să merg la doamna Mihaela Stănciulescu, Avocat al Poporului, şi i-am propus ca, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, să mergem în teritoriu şi să organizăm, cu ajutorul primarilor, întâlniri cu locuitorii şi să le explicăm foarte clar că în situaţia în care se consideră abuzaţi de statul român sau de reprezentanţi ai statului român, să depună o sesizare la Avocatul Poporului iar acesta, la rândul său, să găsească o cale de rezolvare. Avocatul Poporului s-a declarat foarte interesat de parteneriat. Pentru că în luna iulie doamna Stănciulescu se află în concediu, dacă nu reuşesc, în august, să introduc pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean un astfel de proiect, în septembrie o voi face cu siguranţă. Din ce în ce mai multă lume trebuie să conştientizeze că există inclusiv o instituţie independentă care se poate ocupa de problemele lor, care îi poate consilia, care poate face verificări şi care îi poate ajuta acolo unde se simt depăşiţi de situaţie.” ne-a declarat vicepreşedintele Dorin Mărăşoiu.
Dincolo de opacitatea sau neprofesionalismul multora dintre funcţionarii publici, vicepreşedintele Mărăşoiu a mai identificat o chestiune care nu face decât să îngreuneze absolut gratuit rezolvarea problemelor cetăţeanului, în raport cu statul:
,,La nivel de Guvern, o măsură foarte bună poate fi irosită din cauza modului de aplicare într-o instituţie. Dacă tu citeşti legislaţia, o cunoşti foarte bine, ştii că ai nişte drepturi şi te duci la o instituţie, la ghişeu ţi se dau nu o hârtie, ci cinci hârtii, care nu sunt cerute în lege dar fiecare. Asta pentru că aproape fiecare administraţie are câte un director care, din spirit de… iniţiativă, îngreunează pe cât posibil actul birocratic, şi aşa extrem de greoi.”
Nu în ultimul rând, vicepreşedintele Dorin Mărăşoiu semnalează faptul că între instituţiile statului nu există o comunicare eficientă pentru rezolvarea problemelor contribuabililor decât, poate, atunci când trebuie să se năpustească asupra lui, cu tot felul de controale.
,,Am mai constatat că între instituţiile statului nu există niciun fel de discuţie, de colaborare pe orizontală. Şi discutăm de Epoca Internetului, cu tehnică de ultimă oră. Instituţiile române nu colaborează între ele decât atunci când se duc toate peste o societate, într-o singură lună, şi nu-l mai caută cu anii după aceea.”