Legea salarizării va fi amânată cu 10 zile pentru consultări publice – a anunţat astăzi preşedintele PSD Liviu Dragnea, care a adăugat, cu sarcasm: ,,Ca să-şi dea lumea cu părerea!”. Iar lumea îşi dă cu părerea, în bună parte, în sensul în care majorările promise de PSD s-ar putea dovedi nesustenabile. Chiar şi unii pesedişti încep să se îndoiască de un asemenea val de dublări şi triplări rostogolite de către ministrul Olguţa Vasilescu, ba chiar Dragnea spunea că e nevoie de puţină… înţelepciune şi… timp de dospit, semn că măririle promise ar putea să nu fie chiar atât de mari. Intresant este că, în timp ce salariile demnitarilor şi aleşilor locali ar urma să crească din acest an, medicii şi cadrele didactice trebuie să mai aştepte până la anul.
Salariile demnitarilor
Potrivit prevederilor, preşedintele României va beneficia de cea mai mare grilă de salarizare – 12, urmând a avea un salariu de 17.400 de lei, în scădere faţă de salariul pe care îl primeşte în prezent – 21.540 lei brut. Preşedintele va fi urmat de şefii Parlamentului, premier şi şeful ICCJ.
Prim-ministrul va primi 16.675 lei, iar miniștrii vor primi 15.225 lei brut, la fel și Avocatul Poporului.
Secretarii de stat vor fi recompensați cu 11.600 lei, în timp ce șefii celor două Camere vor avea o indemnizație de 16.675 lei, iar un parlamentar fără funcții, o indemnizație de 13.050 lei.
O altă derogare prinsă în noua lege a salarizării se referă la Statutul aleșilor locali. Aceştia vor primi 10% din indemnizaţia lunară a primarului, preşedintelui consiliului judeţean sau primarului general al municipiului Bucureşti, după caz. În prezent, indemnizația de ședință este de până la 5% din indemnizația lunară a primarului, președintelui consiliului județean sau primarului genera”.
Pensii boiereşti pentru parlamentari!
Odată cu legea salarizării unitare, nu vor fi dublate doar salariile, ci şi pensiile speciale. Aleşii cu un mandat vor primi o pensie specială de 3.100 de lei, iar cei cu două mandate, 6.200 de lei. Maximul va fi atins de cei care au avut cel puţin trei mandate, şi anume peste 9.000 de lei pensie specială.
Cât primesc medicii
Potrivit proiectului, personalul medical va beneficia de o „creștere substanțială”, începând cu anul 2018, astfel încât medicul UPU să beneficieze de echivalentul a 3.600 euro pe lună, iar medicul rezident UPU să beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/lună.
Un medic primar cu vechime maximă ar ajunge la 12.500 lei. Un medic rezident în primul an ar urma să primească 5.700 lei, iar un medic rezident în ultimul an, 5.900 lei.
În ceea ce privește gărzile, proiectul prevede: 75% din tariful orar al salariului de bază pentru zilele lucrătoare, respectiv 100% din tariful orar al salariului de bază pentru zilele de repaus săptămânal.
Prin simetrie, dacă medicul de gardă la domiciliu este solicitat pentru a acorda asistență medicală de urgență și nu poate fi contactat sau nu răspunde solicitării, se va aplica o sancțiune: diminuarea salariului de bază individual cu un procent între 5-10% pe o perioadă de 3 luni.
În raport cu condițiile de muncă, se vor putea aplica următoarele sporuri:
– 25% din salariul de bază pentru activităţile care se desfăşoară în unităţile de urgenţă neurovasculare, în secţii şi compartimente de neurologie şi neurochirurgie şi care solicită o încordare psihică foarte ridicată, precum şi pentru personalul din unităţi, secţii şi compartimente de boli infecţioase, neonatologie, săli de naştere şi din laboratoarele de analize medicale, care îşi desfăşoară activitatea în condiţii periculoase;
– 45-85% din salariul de bază pentru condiţii deosebit de periculoase (leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromuscular şi neurologică, psihiatrie, medicină legală, asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar, acordată prin serviciile de ambulanţă şi structurile de primire a urgenţelor – UPU – SMURD, UPU şi CPU -, secţii şi compartimente de ATI şi de terapie intensivă, secţii şi compartimente de îngrijiri paliative, secţii şi compartimente de oncologie medicală, oncologie pediatrică, radioterapie, unitatea de îngrijire a arșilor gravi, personalul încadrat în blocul operator, în punctele de transfuzii din spital, în laboratoarele de cardiologie intervenţională, în laboratoarele de endoscopie intervenţională, transplant de organe, neurologie, neurochirurgie, urgență neurovasculară, hematologie oncologică, genetică medicală precum şi medicii de specialitate chirurgicală, epidemii deosebit de grave şi altele asemenea, stabilite de Ministerul Sănătăţii;
Cadrele didactice
În educație, creșterea ar urma să fie cuprinsă între 90% și 150% pentru învățământul preuniversitar și între 33% și 125% pentru învățământul universitar.
Personalul didactic calificat de predare şi conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate va primi o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă. Diferenţierea pe zone şi localităţi se va aproba prin hotărâre a Guvernului. Personalul didactic din învăţământul special va beneficia de o majorare cu 15% a salariului de bază.
Personalul didactic din învăţământ, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile central-universitare, va beneficia de gradaţie de merit, acordată prin concurs.
Gradaţia se va acorda pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar, respectiv al instituţiei de nivel superior, şi va reprezenta o creştere cu 25% a salariului de baza deținut. Gradaţia de merit se va atribui pe o perioadă de 4 ani. Un spor de 10-25 din salariul de bază va fi acordat și persoanlului didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare şi a viitorilor învăţători, institutori şi profesori.
Personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-5 clase de elevi/grupe în învăţământul preşcolar, primar sau gimnazial va primi o majorare a salariului de bază, după cum urmează: – pentru 2 clase de elevi/grupe, o creştere cu 7% a salariului de baza deţinut; – pentru 3 clase de elevi/grupe, o creştere cu 10% a salariului de baza deţinut; – pentru 4 clase de elevi/grupe, o creştere cu 15% a salariului de baza deţinut; – pentru 5 clase de elevi/grupe, o creştere cu 20% a salariului de baza deţinut.
Etapele aplicării legii
Noua legii a salarizării unitare, după ce va fi aprobată de Parlament și promulgată de președinte, se va aplica în mai multe etape:
– La 1 iulie 2017: se vor majora cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna martie 2017 soldele de funcție ale personalului militar, respectiv cu 5% salariile de funcție ale polițiștilor. Tot de atunci, se vor majora salariile de bază pentru personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale (astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare) și personalul care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene și ai consiliului general al municipiului București.
– La 1 ianuarie 2018: vor crește salariile de bază de care beneficiază medicii şi asistenţii medicali, direct la nivelul prevăzut pentru anul 2022. De asemenea, vor crește cu 50% salariile de bază de care beneficiază personalul didactic din învățământ. Pentru celelalte categorii de bugetari, majorarea va fi de 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017
În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție /indemnizaţiilor de încadrare, reprezentând un sfert din diferența dintre salariul prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018.
Data de aplicare a creșterii respective va fi stabilită prin legea anuală a bugetului de stat.