Bitpress.ro vă dezvăluia ieri, în exclusivitate, tragedia care era la un pas să se producă la Spitalul de Pediatrie Piteşti, unde sute de copii ar fi putut fi otrăviţi cu o substanţă toxică care a ajuns în ceaiul lor. Două îngrijitoare şi un medic, însă, au făcut cunoştinţă cu produsul otrăvitor, o singură gură de ceai fiind suficientă pentru a le provoca arsuri în gură, dureri de stomac, de rinichi şi o stare generală extrem de proastă.
Cel mai probabil produsul care a ajuns în ceaiul copiilor era fosfat de sodiu. De ce spunem asta? Pentru că, atunci când prima îngrijitoare care a băut ceaiul otrăvit s-a dus la bucătărie să semnaleze neregula, bucătăreasa i-a spus că a încurcat punga cu zahăr, cu punga cu fosfat. Greu de crezut că bucătăreasa sau îngrijitoarea ar fi minţit. Că o astfel de pungă nu s-a mai găsit la controlul de după, nu ne miră, deşi este limpede că substanţa care a ajuns în ceai este una extrem de periculoasă, oricare ar fi fost ea, din moment ce a fost nevoie doar de o gură pentru a le produce arsuri serioase celor care au gustat din ea.
Din informaţiile noastre, despre bucătăreasa care a preparat ceaiul se ştia că este cu capul în nori, aiurită, personalul de acolo afirmând că era foarte probabil să fie cam… îndrăgostită. Suficient de îndrăgostită încât să otrăvească un spital întreg.
După incident, conducerea spitalului a chemat Direcţia de Sănătate Publică. O comisie a cercetat locul, dar nu a găsit nicio substanţă toxică în bucătărie, ceea ce le incriminează şi mai tare pe bucătărese, pentru că asta înseamnă că au ascuns şi probele. Iar ceaiul, cu siguranţă, nu se otrăvea singur.
„Noi am fost sesizaţi în urma consumului de ceai de ieri de dimineaţă. Medicul de gardă, care – conform regulamentului de organizare și sesizare de funcționare – trebuie să aprecieze calitatea produselor care se distribuie copiilor, a simţit că ceaiul este modificat organoleptic, are un miros înţepător şi un gust aparte.”, a declarat Sorina Honțaru, directorul DSP Argeş.
Specialiştii Institutului de Medicină Legală Mina Minovici vor stabili ce substanţă a fost în ceai. Dacă se dovedeşte că în băutură a fost pusă o substanţă toxică, Poliţia va prelua ancheta.
„După cum arată simptomatologia, este ori fosfat, ori este – dar mă îndoiesc să fie – sodă caustică. Că nu ai cum, că aia, când fierbe, face spumă. Dacă iese fosfat, se iau măsurile de rigoare. Noi vom lămuri situaţia, nu o vom băga sub preş. Cine este vinovat să plătească! La Blocul Alimentar a fost problema. Noi acolo nu avem voie să ţinem nici detergenţi, nici fosfaţi. Cert în momentul acesta este faptul că în ceai a fost ceva, iar Dumnezeu ne-a ajutat să nu ajungă la copii, altfel ar fi fost o mare nenorocire. Cine a greşit va plăti pentru asta!“,” a declarat Vasile Stan, directorul Spitalului de Pediatrie din Piteşti.
"Proba de ceai de ieri (n.r. duminică) este sigilată şi s-a luat hotărârea atât de către conducerea spitalului, cât şi de DSP să fie sesizată poliţia şi să se facă o probă toxicologică din ceaiul care a fost consumat ieri dimineaţă. Medicul ne-a spus că are gustul şi mirosul, un miros specific, nu putem spune nimic până nu se fac probele toxicologice", a declarat directorul DSP Argeş, Sorina Honţaru.
Cel puţin două întrebări am avea, după acest incident. Unu: de ce autorităţile au fost alertate abia după ce Bitpress.ro a scris, luni dimineaţă, despre acest incident, pentru ca apoi să se sesizeze şi televiziunile? Ar fi putut fi puse în gardă duminică dimineaţă, atunci când s-a produs incidentul.
Doi: În mod normal şi absolut obligatoriu, hrana care este dată copiilor trebuie gustată înainte de a pleca din bucătărie, nu doar pentru a vedea dacă este potrivită ca gust, dar şi dacă este sigură din punct de vedere al conţinutului. Că poate vreunei îngrijitoare îndrăgostite îi scapă o pungă cu fosfat de sodiu în loc de zahăr… Să înţelegem că în tot acest timp, nimeni nu a gustat din hrana copiilor, înainte de a ajunge la ei?