Poti sa primesti inapoi banii de amenda chiar si atunci cand ai parcat intr-un loc nepermis. O spun avocatii, care au si exemple de soferi care au obtinut acest lucru in instanta. Secretul consta in chiar modul de redactare a procesului verbal de contraventie.
Multe din aceste documente contin greseli sau nu respecta legea, ceea ce poate fi folosit in favoarea celor carora li s-a ridicat masina. Lipsa locurilor de parcare din marile orase da tot mai multe dureri de cap soferilor. Obligati sa parcheze masina in locuri interzise, multi soferi se trezesc cu amenzi sau mai grav cu masina ridicata de politie.
Avocatii spun ca trebuie sa fim foarte atenti la modul in care sunt intocmite actele de catre autoritati, pentru ca de multe ori au greseli care pot fi folosite pentru a contesta cu succes amenda. Avocatii sustin ca oameni trebuie sa stie ca ridicarea masinilor este ilegala daca nu sunt indeplinite simultan ca cele doua conditii impuse prin lege (autoturismul este parcat neregulamentar si reprezinta un obstacol pentru circulatie), masura care poate fi contestata in mai multe feluri.
In ceea ce priveste contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul si depozitarea vehiculului stationat neregulamentar, aceasta suma este suportata de detinatorul masinii. Politia Rutiera urmeaza intreaga procedura stabilita prin regulamentul hotararii consiliului local al primariei. Exista trei metode prin care cei care considera ca ridicarea masinii a fost ilegala, pot actiona: plangere contraventionala, atacare in contencios administrativ si actiune civila. Totodata, poti alege o metoda de atacare in contencios administrativ, in care sa ceri instantei anularea dispozitiei de ridicare emisa. A treia varianta o constituie actiunea civila impotriva firmei respective. Toti cei afectati fac o cerere prin care cer obligarea firma de ridicari la returnarea sumei platite ca fiind o plata nedatorata.