Andrei, un copil de numai opt ani diagnosticat cu enterocolită, a murit la spitalul din Curtea de Argeş, la o zi de la internare. A murit cerând mamei sale să facă ceva, iar mama sa l-a văzut stingându-se în braţe, cu toate insistenţele ca micuţul să fie mutat la un spital din Piteşti. Familia copilului a depus plângere penală la Parchet împotriva cadrelor medicale pe care le acuză de omor din culpă, neglijenţă în serviciu şi rele tratamente. Cazul a sensibilizat foarte mult opinia publică. În foarte multe dintre comentariile publicate, românii consideră că medicii care se fac vinovaţi de omor din culpă ar trebui să meargă la puşcărie. Alţii, părinţi la rândul lor, susţin că sistemul nu face dreptate niciodată, motiv pentru care şi-ar face dreptate singuri, cu mâna lor.
Varianta părinţilor
Potrivit părinţilor, vineri au ajuns cu fiul lor la Camera de primiri urgenţe a spitalului din Curtea de Argeş, băiatul având stări de vomă şi diaree. Medicii de la Urgenţă au întrebat despre istoricul medical al copilului, apoi l-au trimis la secţia de chirurgie, unde un medic specialist a constatat că nu are apendicită, după care au decis internarea copilului la secţia de pediatrie. Tatăl copilului a mai afirmat că a doua zi, când şi-a sunat soţia care rămăsese internată în spital cu copilul, aceasta i-a spus că starea băiatului s-a agravat, iar când a ajuns la spital ca să-şi viziteze fiul, bărbatul a fost trimis cu o reţetă să cumpere medicamente antispastice şi antidiareice pentru cel mic. Între timp, extremităţile corpului băiatului au început să se învineţească, iar mama acestuia a cerut ca băiatul să fie transferat fie la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, fie la o unitate medicală din Bucureşti, iar, potrivit părinţilor, medicii de la Curtea de Argeş au refuzat acest lucru. Sâmbătă după-amiază, la mai puţin de 24 de ore de la internare, copilul a murit.
Varianta medicilor
Directorul Spitalului Municipal Curtea de Argeş, Ionela Dăneţ, a declarat că băiatul a fost internat cu simptomele unei gastro-enterocolite acute şi cu deshidratare, iar medicii i-au instituit tratamentul cu antibiotice şi l-au hidratat cu perfuzii, evoluţia stării de sănătate fiind, în primă fază, favorabilă. Conform directorului unităţii sanitare, a doua zi de la internare, în jurul orei 17.00, starea de sănătate a copilului ”s-a înrăutăţit brusc”, el a intrat în stop cardiorespirator, iar la ora 18.15 a fost declarat decesul, medicii neputând face nimic pentru a-l salva pe copil. Întrebată dacă părinţii au solicitat transferul şi de ce copilul nu a fost trimis la alt spital, directoarea spitalului din Curtea de Argeş a explicat că medicul nu a putut solicita transferul la alt spital din cauza gravităţii stării de sănătate a băiatului.
Ce spune opinia publică
,,Medicii aceştia de CE nu fac puscarie? Au luat viata unui copil! Eu mi-as face dreptate singura pentru copilul meu! Analfabeti imputiti! Cereti bani multi si nu faceti nimic!!!! Unde sunt legile romanilor, domnilor parlamentari?! Dormiti in Parlament si va bateti joc poporul roman!!!!”
,,Am copil de 8 ani. Nici nu vreau sa ma gandesc prin ce durere trece familia… Urasc doctorii astia care umbla numai dupa bani…. Ca si popii, de altfel…”
,,Spitalul trebuie inchis! Daca mergi la urgente si nu ai bani, esti mort!”
,,Sa dam in cei vinovati, sa ii facem sa simta durerea acestui copil care a cerut ajutor pana in ultima clipa!”
,,Eu am tratat cu succes pe tata si pe mama la Curtea de Arges, dar cu mama sotiei am ajuns la Spitalul de Urgenta Floreasca. Diagnosticul pus la Curtea de Arges nu s-a potrivit nicicum cu suferinta mamei soacre. Bine ca am rezolvat macar, desi ne-a costat destul. Oameni cu valoare sunt si in acest spital de provincie, dar nu nimeresti intotdeauna pe mana lor. De spurcat la bani, aproape toti s-au spurcat, macar daca si-ar face meseria cu credinta.”
,,Să dăm în cei cu adevărat vinovați! Oare punând la zid niște medici, pe care nu-i scuz, au partea lor de vină, vom elimina putregaiul din sistemul de sănătate? Putregaiul ăsta, noi l-am făcut, întinzând șpaga în stânga și în dreapta, în primul rând. Cei de sus sunt la fel de răspunzători pentru că pun pe ”Patul lui Procust” al banilor sănătatea noastră și ne măsoară ca pe niște vite fiind doar numere în statistici. Partea cea ma rea este că se fură în continuare, cu acte în regulă, din banii
sănătății, iar ”se fură” este puțin spus – ”se jefuiește” ar fi mai aproape de adevăr. Mulți dintre medicii și asistenții devotați au plecat din sistem din cauza putregaiului și proastei condiții cauzată de sub-finanțare, au rămas câțiva care sunt scârbiți în mare măsură de condițiile de muncă și trai. Foarte puțini mai au în memorie jurământul lui Hypocrate, și la ei, ca și la noi, totul trece prin stomac, medicina nu mai este de mult o artă căreia să te dăruiești, a devenit o meserie la fel cu cea de măcelar, spre exemplu. Noi nu mai suntem oameni, suntem materie primă! În ”meseria” dumnealor mai există și rebuturi. Rămân regretele, așa cum sunt cele ale noastre pentru Andrei. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
Mita, cât este mita?
Potrivit jurnaliştilor de la ziarul local Profit, medicii de la Curtea de Argeş au aceeaşi apetenţă pentru şpagă ca majoritatea medicilor din România. Iată care sunt ,,scorurile” care s-ar vehicula la acest spital:
,,La Municipalul din Curtea de Argeş, preţurile nu par aşa de piperate. Potrivit pacienţilor de aici pentru naştere şpaga este minim un milion de lei vechi dar şi aici se plăteşte în plus şi salonul în care vrei să fii lauză. <Dacă nu dai încă 100 lei cel puţin, te bagă în salon cu gândaci şi ţânţari.> spune o proaspată mămică. La secţia Chirurgie, preţurile sunt ceva mai umflate, şi pentru o operaţie simplă, de apendicită, şpaga minimă este de 300 lei. Dacă ai nevoie mare şi de anestezist trebuie să mai scoţi din buzunar încă 100 lei. Unul dintre medicii de aici susţine că fiecare dă cât vrea, nu există o sumă fixă. <Nu strică o mică atenţie, mai mult pentru asistente sau infirmiere. Mie… nu contează! Eu oricum, îmi fac treaba cu sau fără şpagă.> susţine un tânăr doctor.” scriu cei de la Profit.