,,În România au mai rămas doar bătrânii, bețivii și puturoșii" o spune cu nonșalanță primarul comunei Micești (Argeș), Dumitru Voicu. Nu știm în care categorie se încadrează domnia sa, dar s-ar putea califica, lejer, la cel puțin două dintre categorii.
Primarul Voicu a făcut această declarație în contextul în care astăzi, la Consiliul Județean Argeș, edilii din județul Argeș au fost invitații Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Ministrul Natalia Intotero (pe care prefectul Emilian Dragnea a și botezat-o… ,,Intertotero") a vrut să le transmită o serie de informații cu privire la riscurile la care se supun românii care pleacă fără să se informeze la muncă, în străinătate.
18 primari au fost interesați de acest subiect, deși tot mai mulți cetățeni din localitățile pe care le conduc aleg să plece. În fiecare oră, cinci români pleacă definitiv din țară – cam acestea sunt cifrele dezastrului demografic ce ne așteaptă!
Unul dintre cei 18 edili a fost și primarul Miceștiului care, după o radiografie a propriilor locuitori, a ajuns la concluzia că a rămas în localitate cu bătrânii, bețivii și leneșii. Votanții lui fideli. Dar domnul primar nu se oprește aici cu declarațiile și mai spune așa:
,,Imaginea negativă a României nu e făcută de românii care au plecat la muncă în străinătate, ci de românii de aici, care primesc bani din străinătate ca să ne denigreze țara."
Cu siguranță că sunt aceiași români pentru care PSD a solicitat instituţiilor statului să investigheze de urgenţă informaţiile cu privire la finanţarea externă a protestelor de stradă şi premeditarea acţiunilor violente de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.
Un alt punct de vedere, de data aceasta de la un primar cu (cel puțin un) scaun la cap, vine de la edilul din Corbi, Virgil Baciu, un tip animat de un patriotism nedisimulat, autentic.
,,Anul trecut, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni avea un buget de 8 milioane de lei. Ce să faci cu 8 milioane de lei, când jumătate din buget înseamnă cheluieli de întreținere? În tot acest timp, bugetul pentru minorități este de 100 de milioane de lei. Este inadmisibil! Cele două bugete ar trebui să fie cel puțin egale! Vă spun sincer că mă sperie exodul și modul în care se simt cei plecați la muncă, în străinătate, adică părăsiți, abandonați de statul român."
De o altă părere este primarul din Bogați, Ion Gârleanu, care consideră că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ar trebui să aibă un buget minimal, pentru ca grosul banilor să meargă nu către campanii cu diseminări de vorbe pe mulți bani, ci pe crearea de locuri de muncă plătite motivant.
,,Cu mici excepții, cum ar fi medicii, nimeni nu se duce în străinătate să-și exercite meseria, ci se duc slugi. Am în localitate profesoare plecate să muncească pe post de bone. Ar trebui ca fondurile să fie dirijate mai degrabă spre locuri de muncă plătite decent, pentru că oamenii nu trăiesc cu vorbe." declară primarul Gârleanu.
Primarul din Aninoasa a pus și el degetul pe rană, conchizând:
,,Se tot spune să vină Diaspora înapoi. Așa, pe vorbe?! Ce pot eu să le ofer românilor plecați? Hai mai bine să rezolvăm problemele cu sărăcia din țară, ca să aibă oamenii la ce se întoarce!"
Dacă primarii, cu unele excepții, par bine ancorați în realitate, parlamentarii care trăiesc în sfere mai înalte sunt cam… paraleli.
,,De foarte multe ori, decizia de a pleca nu are de-a face cu lipsa locurilor de muncă bine plătite, ci cu dorința oamenilor de a cunoaște și alte locuri din lume și de a demonstra că se pot realiza și în alt spațiu." spune deputatul PSD Nicolae Georgescu.
Realitatea, însă, e cu totul alta. Majoritatea celor care au plecat a fost motivată de un trai mai bun, de posibilitatea de a-și construi o casă în viața asta, fără a se îndatora pe veșnicie la bănci. Într-adevăr, în ultima perioadă a mai apărut o motivație: românii au realizat cu vârf și îndesat cum arată țara în care trăiesc, ce-au făcut politicienii din ea. Este, ce-i drept, o formă de lașitate, pentru că noi am permis toate acestea…
Altfel, nu poate decât să mă înduioșeze declarația doamnei ministru Natalia Intotero, care a spus așa: ,,Vreau ca românii plecați la muncă în străinătate să știe că statul român le este alături. "
Și-mi aduc din nou aminte de episodul 10 august…
Mai citește și