Cu toate că avem cel mai spectaculos drum din întreaga Europă – Transfăgărășanul –, cu toate că nordul județului ar putea fi transformat într-un magnet pentru turiști, pentru că are toate atu-urile în acest sens, în ultimii 30 de ani nu s-a făcut absolut nimic din acest punct de vedere. Nu s-a făcut pentru că, o perioadă, nimeni nu a luat vreo inițiativă în acest sens, iar apoi, când s-a dezvoltat o strategie relativ coerentă, sprijinul de la centru a devenit sinonim cu băgatul bețelor în roate. Nimeni, până la acest moment, nu s-a bătut cu adevărat pentru județul Argeș! Parlamentarii s-au rezumat la discursuri palide, să nu-și supere șefii de partid și la interpelări formale și fără nicio eficiență. În tot acest timp, alte județe ne-o luau înainte fluierând, și nu doar la capitolul turism. Am rămas de coada țării și vom rămâne în continuare, căci, la acest moment, ne confruntăm cu o mare problemă: nu avem lideri, nu avem parlamentari credibili și de bună credință, nu avem cu cine!
Cătălin Șovar, responsabil pentru proiectul ,,Molivișu", în pragul disperării: ,,Pe banii mei vreau să fac o pârtie, nu-ți cer nimic! Lasă-mă s-o fac!”
Cătălin Șovar, șeful Serviciului Monitorizare Lucrări Publice și Guvernanță Corporativă, este cel care a făcut potecă la centru pentru deblocarea proiectului ,,Molivișu", cel care ar fi putut să aducă prima pârtie de ski într-un județ care nu are nici măcar o pârtie pentru săniuțe. De un an, însă, Ministerul Apelor și Pădurilor și Ministerul Turismului ne țin în șah cu scoaterea din circuitul forestier a suprafeței de 3,4 ha pentru realizarea stației de plecare, conform noii reproiectări. În aceste hârtii stă începerea propriu-zisă a lucrărilor! Situația este de un absurd revoltător, un absurd care ne face să nu ne mai mirăm de ce Argeșul depășește media pe țară la… tulburările mintale. Iată cum stau lucrurile în acest moment, pe scurt!
Pentru scoaterea din circuitul forestier a suprafeței de 3,4 ha s-a depus documentația necesară la Ministerul Apelor și Pădurilor, pentru obținerea avizului. Ministerul Apelor și Pădurilor cere un aviz de la Ministerul Turismului, din care să reiasă că pârtia Molivișu face parte din Programul Național ,,Ski în România”. Avizul este eliberat. Ministerul Apelor și Pădurilor, însă, nu este mulțumit, vrea ca Ministerul Turismului să treacă pe acel aviz suprafața și amplasamentul celor 3,4 hectare. Ministerul Turismului refuză, motivând că ei nu pot face o evaluare a suprafeței și amplasamentului, pentru că nu se ocupă de urbanism și solicită un Plan de Urbanism Zonal în acest sens, aprobat de către Primăria Arefu pe teritoriul căreia se află terenul și de Oficiul de Cadastru. PUZ-ul, însă, nu poate fi realizat fără scoaterea din circuitul forestier încheiat, scoatere pe care Ministerul Apelor și Pădurilor nu dorește să o facă pentru că… Și uite așa, de un an de zile, pârtia de la Molivișu stă la cheremul unor funcționărași pe care îi doare fix în leafă de turismul din Argeș.
Și asta nu e tot, ca la teleshopping!
,,Ministerul Apelor și Pădurilor, pe lângă acest aviz, ne-a cerut acordul de mediu pentru întreaga investiție. Noi avem acordul de mediu pentru scoaterea din circuitul forestier, pentru că la etapa asta suntem. Agenția de mediu ne-a comunicat printr-o adresă că nu se poate elibera acordul de mediu pentru întreaga investiție decât după ce va fi realizată scoaterea din circuitul forestier. Toate lucruri se învârt așa de luni de zile! Eu cred că cei de la Ministerul Apelor și Pădurilor nu cunosc legea! E un abuz ce se întâmplă acolo! Dacă nu se deblochează situația asta și insistă pe anumite chestiuni abuzive… proiectul poate pica. Există riscul acesta. Nu am mania persecuției să spun că cineva ne sabotează, dar în ultima vreme încep să cred că așa e. Sunt cerințe absurde pe care nu le putem realiza. O fi și teama că dacă facem pârtie la Molivișu e un început de dezvoltare turistică în Argeș, pentru că nu va rezuma totul la o pârtie, vor apărea și altele… Eu, Consiliul Județean, am bani în buget, lasă-mă să fac! Pe banii mei vreau să fac o pârtie, nu-ți cer nimic! Lasă-mă s-o fac conform legii, cu omologările în vigoare pentru realizarea unei pârtii. Nu-mi cere nu-știu-câte avize! Pentru ce?! S-au făcut atâtea defrișări în țara asta și noi, pentru 3,4 ha de hectare amărâte, cerem tot felul de documente care nu-și au rostul? Nu se poate așa ceva!" declară Cătălin Șovar.
Maria Dinu: ,,Fac investiția din banii mei, pe terenul meu, în județul meu! Iau presa toată și fac conferință în fața ministerului!”
La nivel de Argeș, percepția este una aproape unanimă: și pârtia asta este un fel de… Masterplanul pe turism despre care ne vorbea Constantin Nicolescu, un fel de parc industrial cu care ne aburea Tudor Pendiuc, cu alte cuvinte, o nouă țeapă pentru județ. Maria Dinu, administratorul județului, admite că asta este percepția, însă susține că instituția sa chiar are tot interesul să ducă la capăt acest proiect. Consideră, însă, că blocajul de la centru trebuie contracarat cu o atitudine mult mai fermă precum… o conferință de presă în fața ministerelor care blochează proiectul.
,,Toată lumea are impresia că nu vrem noi să facem pârtia, dar chiar nu este așa. Dacă era finanțată din bani de la centru, mai înțelegeam, deși nici așa nu e normal. Așa, fac investiția din banii mei, pe terenul meu, în județul meu! Și atunci, lasă-mă să o fac! Cum oamenii cred că eu nu vreau să fac investiția asta, așa cred și eu că cei de la centru îmi pun deliberat bețe în roate. Aș putea să fac plângere pentru abuz în funcție, dar nu e ca și cum asta ar debloca situația. Dacă lucrurile nu se urnesc odată, iau presa toată și fac conferință în fața ministerului." ne-a declarat Maria Dinu, administratorul județului Argeș.