Vorbește mult. Mult rău! (deh, femeie!) Atât de mult încât, după ce am scos interviul de reportofon, a trebuit să tai jumătate din el și tot lung a rămas. Și am tăiat mai ales pasaje alea cu ,,domnul Liviu Dragnea", pe care l-a lăudat atât de mult încât mă simțeam de-a dreptul prost că am putut vreodată să gândesc urât despre domnul președinte al PSD. Și a vorbit cu drag și de doamna Viorica, și despre domnul Daea, despre care, la naiba, am aceleași idei preconcepute și absolut eronate. Cum să vă spun, întâlnirea cu deputatul PSD Simona Bucura Oprescu a fost un fel de Matrix: pentru câteva ore am intrat într-o altă realitate străină mie, realitate despre care am aflat că, în fapt, e a mea, dar am grave probleme de percepție. Unde văd agramați sunt, în fapt, intelectuali fini, iar unde văd penali sunt niște etichete puse absolut greșit. În fine, întrucât mă simt cam bulversată la nivel de intelect, vă invit să intrați în România lui PSD! Care doar el crește și construiește!
*E greu să fii în PSD în zilele astea?
**Viața în general e complicată. PSD de fiecare dată a fost o provocare pentru mine. Cred că important este că reușim de fiecare dată să construim. PSD a construit de fiecare dată pentru țara asta și, în momentul în care construiești, ai nevoie de energie și mai și greșești uneori.
*Ești demult în PSD. Cum vezi PSD-ul de ieri în comparație cu cel de astăzi?
**Este incredibilă dinamica pe care a avut-o PSD, în special după 2001 când a avut loc transformarea PDSR în PSD. La momentul acela l-am avut lider pe Adrian Năstese, un lider cu vocație europeană, cu școală multă, un lider de substanță căruia i-a plăcut să facă lucrurile la un mod foarte îngrijit, la un mod de școală veche.
*Vorbești de o dinamică a partidului, ceea ce presupune că PSD a cunoscut și o evoluție de la intelectualii lui Năstase la intelectualii lui Dragnea…
**Eu cred că în PSD sunt cei mai mulți oameni valoroși implicați cumva în viața politică din România, sunt o mulțime de intelectuali de o valoare rară și cred că, într-adevăr, avem o problemă pe care trebuie s-o recunoaștem că, din păcate, nu se văd suficient de mulți acești colegi valoroși pe care îi avem în partid.
*Nu-i problemă, important este că i-ați promovat pe cei mai buni, pe cei mai valoroși în Guvern, în Parlament…
**Într-un partid politic la guvernare promovările la nivel național țin cont…
*…și de județul din care faci parte…
**…țin cont și de rezultate, pentru că politica se face pe voturi, țin cont și de parcursul profesional și politic pe care l-ai avut. Este evaluare destul de greu de făcut.
*…iar eu trebuie să mimez că vă și cred…
**…dar important este ce se vede în buzunarul fiecărui român și la nivelul coșului zilnic.
*Așa este, ratele la bănci au crescut, valoarea facturilor a crescut și ea, iar coșul zilnic de cumpărături este mult mai scump decât era acum un an sau doi, la fel cum sunt și foarte multe salarii care au scăzut după trecerea constribuțiilor dintr-o parte într-alta…
**Trebuie să vă gândiți la faptul că puterea de cumpărare în România a crescut în raport cu anul precedent undeva cu 10%…
*…datorită bugetarilor care au fost fidelizați cu salarii imense și au cumpărat și pentru ăștia din privat…
**Cred că indiferent la ce ne-am raporta, de la indicele zilnic al prețurilor până la nivelul inflației, o să vedem că acestea sunt acoperite de creșterile salariale care de asemenea sunt rezultat al creșterii economice. În anul precedent, România a fost lider în Uniunea Europeană, cu o creștere pe date statistice…
*…bazată aproape exclusiv pe consum…
**…dar creștere de 7%! Sigur, bazată pe consum, dar în consum se regăsesc și investițiile, de la investiții la nivelul familiei, la investiții la nivelul administrației locale și centrale. S-a relansat piața imobiliară… Eu nu spun că nu sunt și puncte în care s-a greșit, dar în primul rând am venit cu un program de guvernare, lucru pe care nicio altă formațiune politică nu l-a făcut. Apoi, am încercat să facem de fiecare dată o evaluare a acestui program, iar acolo unde am văzut că lucrurile nu merg, am încercat să le îndreptăm. Cred că asta înseamnă democrație, asumare, voință politică și rezultat al voinței politice.
*Asta înseamnă că cei care au ieșit în stradă ori sunt dezinformați, ori sunt rău-voitori, ori servesc unei alte cauze…
**După părerea mea, cred că fiecare dintre noi, dintre cei care facem parte din PSD, nu comunicăm suficient și cred că asta este prima greșeală pe care o facem.
*Ce-mi place scuza asta cu necomunicatul suficient…
**Eu chiar cred că este o deficiență reală pe care o avem fiindcă într-o Românie care pare că se află în permanență într-o stare de neliniște, de cutremure, de neînțelegeri, agenda noastră se modifică permanent și nu ne rămâne fizic suficient de mult timp pentru comunicarea reală, nemijlocită, directă, tactilă, în care te uiți în ochii alegătorului și încerci să îi explici lucrurile de așa manieră încât să înțeleagă că nimeni nu vrea să-l păcălească; să înțeleagă că pesediștii, parlamentarii, nu sunt nici hoți…
*…chiar toți…
**…nu sunt nici proști…
*…în majoritatea lor…
**…nu sunt nici puturoși, sunt oameni ca fiecare dintre noi, iar pe lângă faptul că sunt oameni, acești oameni au trecut prin niște filtre profesionale, de partid și mai ales de alegeri. Acești oameni au fost aleși de cineva ca să ajungă pe funcțiile de decizie pe care au ajuns.
*Ei, să nu vă faceți griji că nu aveți timp să vă uitați în ochii alegătorilor! Vin alegerile la anul și vă veți face timp și pentru… tactilizare.
**Eu încerc să am contact direct în fiecare zi cu oamenii, dar mi se pare că niciodată nu fac suficient, deși, credeți-mă, mă străduiesc.
*…iar apropo de filtrele de partid, Cătălin Rădulescu a trecut prin ele cu mitraliera ca prin brânză…
**Să știți că mi-aș dori ca dumneavoastră și românii să fie în raport cu noi, oamenii politici, ca la Big Brother. Eu aș fi de acord să se facă un astfel de reality show cu mine, aș fi de acord deoarece, credeți-mă, nu fac decât activitate politică, activitate parlamentară, încerc să-mi îndeplinesc și rolul de mamă cât pot de bine și cu toate acestea nu-mi ajunge timpul. Și cu toate acestea am aproape permanent impresia că nu fac suficient și că, în același timp, mi-aș dori ca românii să vadă că nu suntem de rea credință…
*…chiar toți…
**…că suntem devotați României și cauzei de a avea progres în România…
*Ce cuvinte mari!
**…și că, dincolo de cuvintele mari, lucrurile acestea sunt atât de simplu de făcut, trebuie doar ca fiecare dintre noi, indiferent care ne este poziția în societate și în meseria noastră, să ne facem treaba. Dar trebuie să avem răbdare să ne ascultăm unul pe celălalt, să fim echilibrați, să avem măsură în ceea ce facem.
*Nu aveți răbdare nici voi cu voi, în PSD…
**Aici, cumva lucrurile sunt complicate. Eu cred că una dintre problemele pe care noi le avem, noi ca întreg, ca oameni care suntem legați emoțional de cognitiv, să putem să fim împăcați cu noi înșine. Adică doamna Iulia s-a uitat azi în oglindă și s-a împăcat cu dânsa, și după ce s-a înțeles dânsa cu dânsa, încearcă să se înțeleagă și cu ceilalți. Și atunci cred că, având în vedere complexitatea pe care fiecare dintre noi o avem ca oameni, dar mai ales complexitatea relațiilor din interiorul unui partid politic, nu trebuie să plecăm de la ideea că voi, pesediștii, nu vă înțelegeți între voi…
*Vorbiți despre complexitate în contextul în care mulți sunt într-atât de rudimentari din punct de vedere… cognitiv…
**Nu, nu este deloc așa și vă voi spune argumentat că nu este ca dumneavoastră. În primul rând gândiți-vă că n-am spus în mod întâmplător complexitate, pentru că fiecare dintre acești colegi au avut opinii.
*…și mai ales interese.
**…faptul că ai opinii într-un partid politic îți arată că acea formațiune politică este vie, trăiește.
*Aha, deci când este balamuc în PSD, PSD e viu, trăiește, pulsează…
**Nu respirăm, nu gândim, nu vorbim doar când ajungem într-o perioadă de lipsă de activitate cerebrală.
*Să înțeleg că acum sunteți în deplinătatea activității cerebrale…
**Eu cred că dumneavoastră ar trebui să vă gândiți la faptul că în PSD există democrație reală…
*Fix la asta mă gândesc, dar mă pufnește râsul…
**…că în PSD există posibilitatea de a ne exprima, că avem momente în care avem schimburi mai ferme de opinii, dar că până la urmă toate acestea se tranșează prin vot și că cel mai mult ne preocupă, în fapt, actul de guvernare.
*Și binele țării! Și propășirea nației! Eu mă înnebunesc după propășire, aș propăși non-stop.
**Îmi pare rău că nu avem o emisiune televizată astfel încât, dacă pe conținut nu sunteți pe aceeași frecvență cu mine, cred că s-ar vedea pe limbajul nonverbal că ceea ce spun sunt lucruri reale, în care cred.
*Confirm, doamna deputat are un limbaj nonverbal care indică fără niciun dubiu crezul în propriile spuse.
**Vă mulțumesc foarte mult că mă stimulați!
*Cu plăcere, și ca să vă stimulez și mai mult aș vrea să revenim la democrația lucie din PSD. Mie mi s-a părut (mi se pare des) că, în fapt, în PSD ar domni un fel de autoritarism. Și mă gândeam așa, în cognitivul meu, că și pe vremea lui Constantin Nicolescu a fost cam la fel, cu mica-marea diferență că Nicolescu era respectat, iar faptul că partidul era condus cu mână de fier i-a fost de folos. PSD se mișcă foarte bine ținut din scurt.
**Hai să vă propun ceva: putem face un schimb de roluri?
*Chiar vă rog!
**În cazul acesta, vă întreb: ce partid din România și-a ales președintele de partid prin vot direct?
*Știu că celelalte partide și-au ales președintele în forurile de conducere extinse, congrese…
*PSD este singurul partid care a făcut acest lucru. Ce tip de democrație mai evoluat decât democrația prin vot direct cunoașteți în lumea asta? Eu nu știu altul mai evoluat.
*Foarte interesant acest fenomen! Atâtea mii și mii de oameni decid într-o umanitate copleșitoare să aleagă un om cu probleme penale, din multitudinea de valori și persoane excepționale pe care le aveți în rezerva de cadre de nădejde.
(…și urmează o pledoarie luuungă despre ,,domnul președinte Liviu Dragnea", dosarele sale, prezumția de nevinovăție, din care reiese că sunt un om cu idei preconcepute și că pun eticheta de ,,penal" unui om cumsecade.)
**Eu cred că fiecare dintre noi trebuie să ne fixăm niște reprere, iar acele repere trebuie să țină de evoluția țării în care trăim.
*Ne-a adus domnul Dragnea numai repere: reperul Viorica Vasilica – o agramată, reperul Daea – un agramat și un incompetent, reperul Carmen Dan – cârpa de serviciu, ce să mai, ne-a umplut de repere, iar eu trebuie să-l stimez pe domnul Dragnea că ne facem de râsul curcilor peste tot în lume cu oameni dintr-ăștia.
**Dintre cei pe care i-ați nominalizat, pe doi dintre dânșii îi știu foarrte bine, pe doamna Viorica Dăncilă și pe domnul Daea. Doamna Viorica Dăncilă nu este o agramată…
*…e doar emoționată…
**Doamna Viorica Dăncilă este un om cu școala la vremea sa, cu o facultate într-o perioadă în care acestea se făceau pe bune…
*Mă mir cum a trecut-o!
**O cunosc bine pe doamna Dăncilă și credeți-mă, este un om inteligent…
*I se citește în ochi…
**…este un om fin, este un om de un bun simț și de un caracter cum rareori vezi și, personal, consider că este și o prietenă a Argeșului și care a făcut o mulțime de lucruri concrete pentru Județul Argeș. Vreau să vă spun, de asemenea, că domnul Daea este un bun specialist…
*A ajutat pesta să se răspândească mai rapid…
**…cu mulți ani vechime în domeniu și cu foarte multă expertiză. Domnul Daea este ministrul datorită căruia România a avut cea mai bună absorbție a fondurilor europene pe agricultură din Uniunea Europeană. Și revin la ceea ce am spus: românii nu sunt mai bogați, nu duc o viață mai bună, nu sunt mai educați prin faptul că noi spunem premierului României și unor membri ai Guvernului României că sunt agramați, le punem niște etichete care n-au nicio legătură cu parcursul dânșilor profesional.
*Aproape că mi-e și rușine că gândesc așa, sunt plină de idei preconcepute, mai spuneți-mi și că Argeșul este un județ foarte important în ochii Centrului! Este, nu?
(…și se lasă așa, o tăcere…)
*Puteți să-mi dați doar un răspuns simplu, de o silabă: da sau nu. Posibil… Comme ci comme ca… Întrebați-l pe șeful Poliției…
**Cred că Județul Argeș are un potențial mai mare și cred că aici și noi avem mai mult de făcut, dar, în același timp, trebuie să ne uităm și la lucrurile care se fac, și mă gândesc doar la investițiile pe Programul Național de Dezvoltare II și la faptul că aproape în toate localitățile din Argeș se construiește, iar județul este un șantier. Recunosc că îmi doresc, pe obiective importante, să reușim să circulăm cândva pe Autostrada Pitești-Sibiu. Aceasta consider că este cea mai importantă investiție publică pentru județ.
*Ne-a spus președintele PSD Argeș că nu prea se dorește din afară, deci… s-a rezolvat, nu se poate.
**Eu mă raportez la ceea ce putem noi să facem și trebuie să continuăm în permanență bătălia, indiferent ce vor unii sau alții.
*Mergeți la Referendum 'au ba?
**Merg la Referendum și nu numai că merg la Referendum…
*…dar votez cu bărbatul și femeia să se ungă cu Nivea.
**Da, votez cu bărbatul și femeia fiindcă pentru mine nu există alt mod de viață decât în familie. Pentru mine copilul trebuie să aibă mamă și tată. Am trăit într-o comunitate rurală, în care, mică fiind, mă duceam în fiecare duminică la biserică, prin urmare așa îmi doresc să rămână și societatea românească. Da-ul nostru la Referendum va fi da-ul viitorului societății românești.