Americanii de la NUSCALE vor să investească în prima centrală nucleară de mici dimensiuni din lume. Centrala va avea 420 MW, va conține 6 module, iar pe lângă acestea vor fi construite proiecte solare până la o capacitate totală de 600 MW.
Terenul pe care urmează să fie construită centrala modulară a fost cumpărat în urmă cu 2 ani de Teofil Mureşan, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România și proprietar al Electrogroup.
Autoritățile din România își doresc ca alături de partenerii de la NUSCALE, să construiască în timp record primul SMR comercial. Deși conform testelor efectuate in SUA, construcția SMR-ului ar trebui să se finalizeze în 2029, autoritățile cred că pot termina lucrarea cu un an mai devreme, în 2028. Derularea acestui proiect vine în urma angajamentului luat de statul român, de a renunța, până în 2032, la arderea de combustibili fosili, mai repede decât Germania și Polonia.
„Am finalizat studiul de amplasament şi vă pot spune că primul proiect SMR (reactoare modulare de mici dimensiuni) va fi pe locul termocentralei de la Doiceşti. Trecem la designul proiectului”, a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Reamintim că la finalul anului 2020 a încheiat un acord România-SUA pentru centrala de la Cernavodă, iar suma care ar urma să fie investită fiind de 8 miliarde de dolari. Acordul vizează dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, cooperarea în domenii precum reglementare, cercetare şi dezvoltare, schimburi între laboratoare de cercetare şi universităţi şi pregătirea personalului, potrivit informaţiilor cuprinse în expunerea de motive a documentului. Deşi acordul a dat de înţeles că prioritatea va fi centrala de la Cernavodă, în prim plan este acum dezvoltarea locală a SMR-ului NUSCALE. Nuclearelectrica subliniază însă că proiectele SMR şi Cernavodă nu sunt concurente, ci complementare.
1 comentariu
Era cat p-aci sa rasuflu usurat pana am verificat pe harta si am vazut ca Pitestiul este la doar 45 de km distanta de Doicesti, o distanta care ma face sa ma simt ca si cum as fi vecin cu Cernobalul. Subiectul acestei „prime centrale nucleare modulare din lume” nu poate fi expediat in spatiul unui simplu comentariu, asa ca am sa ma limitez la doar trei aspecte.
1. Americanii au interzis amplasarea pe teritoriul USA unor astfel de reactoare modulare, cautati pe net si veti afla cat de controversat este proiectul in propria lor tara.
2. Acordul initial era pentru terminarea celorlalte doua reactoare clasice de la Cernavoda si punerea lor in functiune, insa se pare ca asa-zisul „lobby” american a fost mai tare. O firma americana va toca banii din acest acord pentru amplasarea in Romania a unui proiect controversat, caruia nu i s-a permis materializarea pe teritoriul USA, si care din cate am putut afla de pe internet, exista doar ca proiect teoretic, nefiind facute pe undeva prin lume prototipuri, teste de anduranta, etc. Cei care lauda si spun ca „vai, dar e o tehnologie noua, ce-o sa ne mai modernizam noi in Romania!” sa tina cont de acest detaliu. Tehnologia exista doar pe hartie.
3. Multi sustinatori ai proiectului „reactor modular de mici dimensiuni” spun ca ar fi sigur, fiind in functiune de zeci de ani astfel de reactoare, cele de pe submarinele nucleare. Fals, sunt doua lucruri complet diferite, gasiti informatiile pe net.