Demisia lui Gabriel Bratu din functia de secretar general adjunct si schimbarea planurilor in ceea ce priveste colegiul de Senat pentru Campulung au surprins chiar si pe colegii de partid, care nici pana acum nu au inteles logica actiunilor sale. Bratu, insa, doreste sa pastreze in continuare un aer de mister asupra deciziilor sale, cu promisiunea ca va dezvalui, cat de curand, mobilul care a stat la baza acestora. Sa asistam la candidatura unui al doilea Sorin Oprescu?… La aceasta intrebare nu ne-a raspuns controversatul democrat-liberal, dar cu siguranta ca vom afla cat de curand despre ce este vorba.
Demisia din functia de secretar general adjunct al PD-L reprezinta un pas in spate in cariera politica a lui Gabriel Bratu?
In niciun caz! Eu il consider doar un pas in lateral. De fapt, e o delimitare de anumite lucruri cu care nu ma mai identific. Lucruri care sunt normale in viata unui om politic. Ce nu inteleg multi este faptul ca nu functia da greutate unui om politic, ci modul prin care acesta intelege sa faca politica. Si ca sa fiu mai clar, ma refer la acei politicieni pentru care politica e un job, pentru unii chiar o afacere si nu un instrument prin care se pot pune in practica anumite idei sau proiecte care sa vina in sprijinul celor care voteaza.
Aveti ceva impotriva anumitor politicieni?
Da! Impotriva politicienilor da, impotriva oamenilor politici nu! Pentru ca este o mare diferenta intre omul politic si politicianul de duzina pe care, din pacate, il intalnim la tot pasul. Sper insa ca urmatoarele alegeri generale, unde va functiona votul uninominal, vor purifica si clasa politica din Romania. Doar asa nu vom mai fi in situatia actuala in care diploma de Bac si colaborarea cu Securitatea sunt singurele repere in CV-urile a peste jumatate dintre politicieni.
Ce va nemultumeste la actuala clasa politica si de ce ar trebui ea schimbata?
Pe langa ce spuneam mai devreme, o alta plaga a clasei politice actuale este minciuna. Vedeti dvs., exista o semiotica a minciunii: minciuna prin promisiune, prin omisiune si prin distorsiune. Ei bine, politicienii zilelor noastre folosesc cu maiestrie nu una, ci toate cele trei modalitati. Iar asta, dupa parerea mea, este foarte grav. E mult mai onorabil sa-i prezinti omului realitatea chiar daca ea uneori doare, decat sa-i vinzi iluzii.
„Nu candidez doar de dragul de a-mi spune lumea: Sa traiti, domn’ deputat!”
Totusi, veti candida la toamna?
Categoric da! Insa e prea devreme sa spun in care dintre cele noua colegii pentru Camera Deputatilor. Voi face mai intai o analiza a fiecarui colegiu in parte pentru a fi sigur ca decizia luata este cea mai buna. Nu vreau sa candidez doar de dragul de a candida si pentru a-mi spune lumea „Sa traiti, domn’ deputat!”. Cred ca pot mai mult de atat!
Toti politicienii spun la fel. Pe dvs. de ce ar trebui sa va credem ca sunteti altfel decat majoritatea?…
Aveti dreptate. De 18 ani incoace oamenii au fost mintiti, manipulati, pentru a le fi smuls votul, dupa care au fost abandonati… pana la urmatoarele alegeri. Un argument semnificativ il reprezinta sondajele de opinie in care cetatenii claseaza Parlamentul pe unul dintre ultimele locuri la capitolul „incredere”. Cu toate astea, eu continuu sa cred ca se poate si altfel, pentru ca la alegerile din toamna romanii vor avea posibilitatea, pentru prima oara, sa voteze oameni, nu liste. Este un examen de care clasa politica si societatea, in ansamblul ei, aveau nevoie.