La sfarsitul saptamanii trecute, la Primaria Pitesti s-a lansat oficial Programul STAP, un parteneriat romano-olandez al carui scop este lupta impotriva consumului de alcool. La sedinta au fost prezenti reprezentanti ai municipalitatii Pitesti, ai Inspectoratului de Politie Arges, Politiei Comunitare, Inspectoratului Scolar Arges, Autoritatii pentru Sanatate Publica, Agentiei Antidrog Arges, Serviciului de Urgenta din cadrul Spitalului Judetean Protectiei Consumatorului si Universitatii Pitesti. Imediat ce am auzit despre tema proiectului, va marturisesc sincer, primul imbold care mi-a venit a fost acela sa plec. Nu ca proiectul nu ar fi avut un scop nobil, ci pentru ca, daca i-as fi intrebat pe fiecare dintre participanti ce au facut pana acum in acest sens, ar fi ridicat din umeri. Si sunt lucruri care intra in atributiile postului lor! Politia – mana in mana cu comerciantii de alcool – (chiar asa, stimabililor politisti, cate amenzi ati dat patronilor de baruri care servesc bautura minorilor?!), profesorii, incapabili sa-si tina elevii la ore, Primaria neputiincioasa atunci cand vine vorba de capitolul protectie sociala s.a.m.d. I-am lasat pe oameni sa vorbeasca despre cum vor sparge avioane, insa, inainte sa plec, am dat nas in nas cu medicul Gheorghe Fratoaica. Si, stiindu-l un om mai dintr-o bucata si mai direct, care, pe deasupra, mai are de-a face si zi de zi cu alcoolicii, am scos reportofonul pentru a-i lua un scurt interviu.
SOS – Banchetele vor da startul comelor alcoolice in randul elevilor!
Cati pacienti in coma alcoolica ati avut ultima data?
Nu este garda in care sa nu vina cativa: doi, trei, patru… Mai grav este ca aseara (n.r. joi, 12 iunie) am avut o persoana din Ratesti, intr-o stare foarte avansata de betie, dar si violent, astfel incat a trebuit sa apelam la forta Quart-ului si a Politiei, Sectia 4.
Vin mai multi sau mai putini decat alta data?
Din ce in ce mai multi. Si ne vom intalni zilele acestea cu ceva nou: incep banchetele, incep sarbatorile de sfarsit de an in care vor veni pe brate, cu duiumul. Va recomand si Pediatria, pentru ca acolo vor veni cei mai multi. Mai putin la noi, doar daca sunt peste 16 ani.
Asadar, minorii au prins din ce in ce mai mult gustul alcoolului…
Cu acordul parintilor, asta este problema. Am avut situatii in care am spus „Copilul dumitale a baut!”, iar parintele ne-a sarit noua in cap, de parca noi i-am bagat alcoolul pe gat. Dupa care au inceput sa acuze profesorii ca nu au avut grija de copii, dar ei isi negau propria incompetenta in situatia asta. Parintii se fac ca nu vad, e tactica strutului, pe motiv ca ar avea copilul emancipat.
„Daca brendul Pitestiului este tuica, „Ochii lui Dobrin”, putem face noi zece campanii europene!”
Eu stiu ca atunci cand o societate evolueaza…
Pai ce, vi se pare ca societatea pitesteana evolueaza?
Asta era si intrebarea, am evoluat sau am involuat?
Eu nu cred ca am evoluat, ci am involuat.
De ce isi mai beau oamenii mintile in ziua de astazi?
Oamenii nu-si beau mintile de astazi… Imi aduc aminte, prin 1984 – 1985, cand a inceput criza alimentara din Romania, alimentarele erau goale. Veneau navetistii de la tara si intre doua trenuri, in mod normal ar fi mancat ceva. Pana sa intre la schimb, le mai ramaneau niste ferestre. Mergeau la alimentare, nu gaseau nimic acolo si atunci se insirau toti pe pervaz si incepeau sa bea. Era ca o forma de a baga ceva in stomac. Acum, consumul de alcool a devenit o regula. Dar sa mai vii tu, sa spui, ca brendul Pitestiului este tuica, „Ochii lui Dobrin”, putem face noi zece campanii europene. Cat vom tine brendul asta care sa demonstreze ca este o mandrie sa bei, nu vom face absolut nimic. Chiar reprezentanta Primariei, doamna director, neaga ca primaria ar avea un rol in prevenirea si combarerea fenomenului de consum de alcool din strada. Si stiti ce a mai spus? Sa nu desfiintam barurile de langa scoli, ca va creste absenteismul; copii se vor duce si mai departe sa bea, si in loc sa lipseasca o ora, vor lipsi trei sau patru. E posibil asa ceva?
Credeti ca din cauza brendului beau pitestenii?
Pitestenii, si nu numai ei, beau din lipsa de alta activitate. In special la tara, omul bea pentru ca nu are ce sa faca dupa ce termina munca sau poate ca nu are deloc un serviciu. In zile de sarbatoare, la fel, unde sa se duca? La carciuma!
In mediul urban care este situatia?
Stiti pe cineva de la oras care nu are rude la tara? Originile noastre, in 50 de ani de dezvoltare de la un stat eminamenta agrar, la un stat orasean agrar nu se pot sterge asa curand. Uitati-va in week-end sa vedeti cat de goale sunt parcarile! Oamenii pleaca la tara, pentru ca acum e sapa la porumb, a inceput coasa la fan. Pitestenii inca sunt legati de mediul rural.
„Treaba Politiei este ca pe 15 ale lunii sa-si ia salariile”
Intre timp au mai aparut si un alt gen de cauze?
Da, a aparut alcoolismul in randul tinerilor. De la tineretul de grupa mica, de la 12 ani in sus, alcoolul incepe sa devina o obisnuinta, ca si aberatiile sexuale si orice se numeste Occident. Asa inteleg ei ca se promoveaza noua imagine a pitesteanului. Si cu un sistem ca al nostru, absolut aberant, care-i da voie elevului sa-si aleaga subiecte la Bacalaureat, ce-ati mai vrea sa facem? Maine-poimaine o sa-si bage parintii la puscarie, pentru ca legea permite asa ceva, doar pentru ca l-a batut tata-sau ca a luat patru la o materie. Asta este evolutia societatii pitestene. Eu prevad o crestere a consumului de alcool, vedeti bine ca si consumul de droguri creste… Mai ramane violul, talharia care vor creste din ce in ce mai mult. In ceea ce priveste cealalta categorie… cea homo… daca ei se casatoresc, ce vina vor avea copii lor? Cui vor zice mama, cui vor zice tata si de ce?
Mi-e teama ca v-ati adunat din nou ca sa… va strangeti, domnule doctor! Vad aici reprezentanti ai politiei, in conditiile in care in baruri se vinde bautura minorilor la discretie, fara sa fi auzit de o campanie impotriva acestui fenomen, dincolo de barurile in fata scolii.
Treaba politiei este ca pe 15 ale lunii sa-si ia salariile. Si este o atributie importanta.
„Nu eram nici macar muncitor daca tata nu punea sopa pe mine”
Dar profesorii?
Haideti sa va spun ceva! Am inceput sa le plang de mila. Pana acum le eram ostil, asa cum si ei erau ostili fata de noi, ca am lua ciubucuri, ca am vorbi urat… Dar atata timp cat profesorul nu mai indrazneste sa-si domine copilul la clasa, nu neaparat prin violenta, ci prin nota, ce-ar mai fi spus? Iertati-ma, domnisoara, dar nu eram nici macar muncitor daca tata nu punea sopa pe mine si daca subiectele mele de la Bacalaureat nu erau foarte grele. Atata timp cat parintele nu vede ca al sau copil nu mai vrea sa invete si i se par grele niste subiecte banale, ce-ar mai fi de facut? In primul rand din familie porneste totul! Tot Occidentul recunoaste ca baza societatii este familia, mai putin Romania. Copiii sunt scapati din mana pentru ca se dau libertati.
Credeti ca va avea o finalitate acest proiect?
Intrebarea pe care am pus-o domnului din Olanda a fost asa: „Daca dumneavoastra ati implementat din 2002 acest program, care au fost rezultatele in Olanda?” Nu mi-a dat nici un raspuns… E o tentativa. Macar incerci sa faci ceva. Asta este o tropaiala, dar daca in urma ei se va infiinta un adapost pentru noapte, atunci tot este ceva.
(16 iunie)