Daca acum cateva luni ridica in slavi binefacerile votului uninominal, modul in care acest tip de alegeri va aduce in Parlament numai oameni unul si unul, iata ca don Felipe, deputat PSD, si-a schimbat radical parerea. Dupa ce s-a intors din concediu, dintr-o data, nimic nu mai este bine: uninominalul va fi un fiasco, partidele nu vor mai putea sa-si tina candidatii in frau, deputatii vor fi scalpati de alegatori pentru ca nu vor putea sa-si tina promisiunile s.a.m.d. Despre toate acestea, in interviul de mai jos. Bonus: o discutie despre dosarele pe care (nu stia ca) le are la DNA.
„Acest vot uninominal va fi un fiasco politic”
Domnule deputat, am inteles ca ati avut probleme cu colegiul pe care doreati sa candidati, ca nu vi l-au decupat cum trebuie.
Daca ma crezi, nici nu stiu cum arata colegiile, pentru ca tovarasul Nicolescu este extrem de ocupat.
Puteati sa luati situatia din orice alt ziar…
Uite ca le-am luat si eu astazi, le am in buzunarul de la piept.
Si cum vi se par?
Sub orice critica! In primul rand ca nu respecta legea. Legea presupune ca aceste colegii sa fie delimitate de niste zone naturale, nu fortate. Sa iei o comuna de aici, una de acolo, ala nu mai e colegiu! Dar din moment ce comisia parlamentara le-a acceptat, ca urmare a propunerilor facute de organizatiile judetene si de prefecturi, pentru ca, la urma-urmei, prefectul propune treaba asta… aia e! Dar impartirea s-a facut dupa consultarea PSD, PNL, PDL… dracu sa-i pieptene.
Pesedeii dumneavoastra aproape majoritari, unde au fost?
Da, dar nu doar de noi depinde treaba asta. Degeaba vreau eu asa, daca vrea si PNL! Si PNL are un reprezentant de baza, care se numeste prefect. Oricum, din punctul meu de vedere, acest vot uninominal va fi un fiasco politic, o dezamagire totala atat a electoratului cat si a analistilor politici, astia care isi tot dau cu parerea. In primul rand ca n-o sa mai ai control tu, ca partid, asupra parlamentarilor tai. In al doilea rand, o sa fie o aiureala. In al treilea rand, colegiile astea nu vor rezista asa cum sunt, pentru ca e o treaba fortata, rapida, negandita. Daca ar fi dupa mine, iar clasa politica si societatea civila ar gandi cu maturitate si responsabilitate, am spune asa: in 2008 facem alegeri pe liste si pregatim pentru 2012 niste colegii ca lumea, din timp.
„Nu poti sa le spui oamenilor: eu am sa scot legi bune, ca zic… da-te dracului cu legile tale!”
Din ce in ce mai mult, in PSD, sunt exprimate astfel de pozitii, la semnalul purtatorului de cuvant al lui Nicolae Vacaroiu.
Sa stiti ca nu doar in PSD sunt astfel de semnale, ci si in toate celelalte partide…
Domnule deputat, nu cumva ati inceput sa realizati ce inseamna, de fapt, aceste alegeri si acum va este teama sa candidati?
Nu, in niciun caz! Oricum PSD are cea mai mare sansa, indiferent de tipul alegerilor.
Da, dar sansa fiecarui candidat in parte nu mai este aceeasi!
Treaba cu colegiul e subiectiva… Pai daca ai opt primari pe un colegiu, ce-ar mai fi de discutat?
Credeti ca primarii vor avea un rol important in alegeri?
Ar trebui, insa partidul trebuie sa se gandeasca foarte serios pe cine pune. Imaginea omului – prima conditie. A doua conditie – omul sa fie acceptat de organizatia locala, dar si de catre primari. Degeaba ma duc eu in colegii, peste capul lor, daca aia nu ma vor. Si mai spun un lucru: acel deputat care va iesi pe colegiul respectiv, va avea mult de lucru. Toti vor arunca responsabilitatea in carca lui – si Prefectura, si Consiliul Judetean si institutiile deconcentrate, desi stiu ca un deputat nu are multe atributii. Un deputat face legi. Dar nu poti sa te duci in campanie sa le spui oamenilor: eu am sa scot legi bune, ca zic… da-te dracului cu legile tale! Bune, rele, nu ma intereseaza! Ce faci pentru mine? Imi faci drumuri? Imi faci locuri de munca? Imi dai ajutoare sa stau de pomana? Imi oferi gratuitate la medicamente? Si-atunci le spui ca o sa te bati pentru medicamente gratuite, pentru salariu fara munca, pentru cate si mai cate minuni! Dar dupa aia, dupa ce ai iesit deputat, te trag de maneca, doar le-ai promis. Si atunci, ce faci?! Daca acum exista o dezamagire nejustificata fata de parlamentari, ca n-au facut si n-au dres, veti vedea ce va fi dupa!
„Daca vrei sa-ti bati joc de electorat, poti sa-ti bati joc”
Daca nu le veti putea spune ca le dati marea si sarea, cum veti minti electoratul, domnule deputat?
O sa fie ca-n aia lui Caragiale, de la Campulung: fratilor, nu ma votati, ca nu va dau, n-am de unde! Sunt om cinstit, n-am de unde! Numai ca lumea asta de acum, ca nu mai e aia de atunci, o sa zica: aaa, nu ne face, da-l dracu’, nu-l votam!
Revin la intrebare: ce le veti promite?
In primul rand ca eu nu m-am hotarat sa candidez, pentru ca pe mine inca ma framanta aceste intrebari. Nu poti sa te duci in fata electoratului si sa le faci promisiuni, ca dupa aceea sa nu poti sa te tii de ele. N-o sa te sprijine nimeni in demersul tau de a face ceva, mai ales daca esti in Opozitie si atunci o sa ajungi ciuca batailor, ca o sa-ti fie teama sa mai iesi si pe strada.
Lasati, ca de promisiuni neonorate n-a murit nimeni pana acum iar electoratul e usor de ambetat, asa cum a fost din patru in patru ani.
Daca vrei sa-ti bati joc de electorat, poti sa-ti bati joc. Le spui cum ti-am spus eu: fratilor, votati-ma! Va platesc sa stati acasa, va dau, va fac, va dreg… Si gata, iesi deputat!
Numai chestiuni din astea, de moralitate, va impiedica sa candidati? Nu de alta, dar mi-e aproape imposibil sa asociez moralitatea cu politica…
Da!
„PSD a facut, sa fiu al dracului, a facut treaba ca lumea!”
Nu cumva v-ati intersectat cu Tamaga pe colegii?
De ce, ca picam la pace! El are grau, eu am niste lucerna de cosit, ne intelegem! Mai domnisoara, daca n-ar fi politica asta, presa s-ar autodesfiinta. Nu scrieti deloc chestii din astea serioase, precum recolta de grau la hectar, cati kilometri de asfalt s-au facut in judet, in luna asta…
S-au cati kilometri de asfalt n-a facut PSD in aproape 20 de ani de „guvernare” in Arges…
PSD a facut, sa fiu al dracului, a facut treaba ca lumea!
Daca presa va scrie despre recolta la hectar, probabil ca n-o sa ne mai citeasca nimeni… Dar daca vorbim despre lucruri la fel de serioase, precum dosarele dumneavoastra la DNA, poate ca ne mai citeste cineva…
Care dosare? Ale mele?!
Da! Tocmai cand credeam ca nu vor mai iesi niciodata din sertar… Cum de au scapat?
Unde le-ai vazut?
Pe prima pagina a ziarelor…
Eu n-am avut la DNA… N-am deloc!
„Baietii de la DNA nu sunt asa de tampiti sa nu realizeze cum stau lucrurile”
Ia intrebati-l pe domnul Tamaga, poate va reaminteste!
Dar eu n-am dosar! Pe mine nu m-a chemat nimeni, in patru ani, la DNA. Ca au fost diversi indivizi chemati si intrebati daca eu am facut presiune, daca am facut, daca am dres… ehei… Au scris unii ca am facut eu transferuri. Nu s-a facut niciun transfer, de niciun fel. Sa va spun cum au stat lucrurile! Comisia comunala intocmeste o anexa. Daca are sa-ti dea pamant pe teritoriul localitatii, se intocmeste un anume formular. Daca nu are, se face alt formular, il da la Comisia judeteana, iar aceasta comisie il valideaza si, totodata, hotaraste amplasamentul. Asa cum sotiei mele i-a dat la Vidraru, a dat la alti 30-40 din comuna Barla, la 150 din Oarja, la Ungheni… Si atunci punerea in posesie s-a facut pe suprafetele disponibile puse la dispozitie de catre Directia Silvica. Cu terenul arabil la fel a fost. Am spus: domnule, da-mi teren in comuna mea! N-a avut. Comisia judeteana a validat unde s-a gasit teren disponibil si gata. Nu e vorba de transfer, ci direct de punere in posesie. Baietii de la DNA nu sunt asa de tampiti sa nu realizeze cum stau lucrurile.
Concluzia: furt cu acte in regula!
Cum sa fie furt? Acte in regula!
(22 iulie)