Cei care au programate vacanțe în Grecia, trebuie să se aștepte la câteva schimbări. În încercarea de a rupe dependența energetică de Rusia, autoritățile grecești vor să raționalizeze folosirea aerului condiționat, iar duminica, circulația cu mașina personală ar putea fi interzisă.
În clădirile publice, temperatura aerului condiționat nu va mai putea fi setată sub 26 de grade Celsius. De aceste măsuri sunt vizați și cei din mediul privat, care vor fi nevoiți să pună și ei limită la termostat, inclusiv hotelurile și pensiunile. Oficialii eleni spun că nu există o altă soluţie. Restrictiile sunt atât pentru localnici, cât și pentru turiști, iar raționalizarea aerului condiționat nu este singura. Grecii ar putea fi obligați să muncească mai mult de acasă, iar duminica să nu mai poată circula cu autorurismul propriu.
Criza energetică afectează și Spania şi Italia
La fel ca grecii, și spaniolii, şi italienii vor primi aer condiţionat cu porţia. Termostatele din cladirile publice nu vor mai putea fi setate la o temperatură mai joasă de 27 de grade Celsius, iar pe timp de iarnă, aparatele de încălzit nu pot funcționa la peste 19 grade. Pentru cei care nu vor respecta aceste reguli, amenzile vor fi între 500 si 3000 de euro.
De altfel, tot mai mult se vorbește și de o criză economică si alimentară de proporții, drept pentru care liderii UE au avut o întălnire de urgența le Bruxelles pentru a căuta soluții ca șocul creșterii prețurilor la energie să fie resimțit cât mai puțin de economia europeană.
„Economia noastră trece printr-un al doilea şoc extern, pentru a doua oară în ultimii doi ani. Invazia rusă nu produce doar o suferinţă umană enormă, care, bineînţeles, este principala noastră îngrijorare, ci şi un şoc sever pe piaţa de energie şi cea de alimente, în lanţurile de distribuţie, generând inflaţie şi slăbind încrederea consumatorilor şi investitorilor”, a afirmat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Finanţe.
Guvernul României nu se arată îngrijorat
Oficialii de la noi nu văd încă motive de îngrijorare.
„Pentru alimentele de bază – ulei, zahăr, făină – România are stocurile necesare şi este exportator. Nu vom face raţionalizări. România este în poziţia favorabilă de exportator de produse agricole.”, susţine Florin Spătaru, ministrul Economiei.