Si-a incheiat conturile cu peritonita, e bine, e sanatos si gata de lupta. Mai slab cu cinci kilograme, dupa ce initial mai slabise alte 15, cu mustata la locul ei, deputatul liberal Andrei Gerea se pregateste de uninominale. Dupa ce a castigat colegiul pe care si-l dorea – Campulungul – deputatul a comentat pentru BitPress ultimele zvonuri aparute in legatura cu relatia tensionata dintre el si presedintele PNL Arges, Adrian Miutescu, dar si despre trasarea colegiilor si sansele pe care le au liberalii la alegerile din toamna.
„Te-alege lumea, poti sa te mai gandesti la un viitor in politica. Nu te alege… stai acasa.”
De ce nu va mai vedem in conferintele de presa, domnule Gerea, dincolo de peritonita care v-a tinut, o perioada, departe de scena politica din Arges?
In primul rand a fost peritonita. Apoi au fost altii care au considerat ca au mai multe de spus in perioada asta si e normal ca la o conferinta sa te duci cand esti hotarat sa spui lucrurilor pe nume. Au fost alegerile… na! Era normal sa vina presedintele partidului pentru ca el trebuia sa dea socoteala pentru rezultatele obtinute si presa, normal, pe el trebuia sa-l intrebe.
Si eu care credeam ca nu veniti, doar pentru a alimenta zvonurile presupusei tensiuni dintre dumneavoastra si domnul Miutescu…
Nu are nicio legatura cu lipsa mea de la conferintele de presa… Si, oricum, chiar daca vrei sa demontezi astfel de zvonuri, lumea nu te crede.
Pe cand, adevarul este ca…
Ca… Ce-avem noi de impartit? Mai ales acum, ca suntem si pe colegii diferite…
Presedintia unui partid, spre exemplu…
S-ajungem acolo, mai e mult pana departe…
Cat de mult?
Teoretic, la anul, dar sa trecem de alegerile parlamentare. Acela este examenul! Te-alege lumea, poti sa te mai gandesti la un viitor in politica. Nu te alege… stai acasa.
Veti ramane la vatra daca nu veti obtine inca un mandat?
Nu stiu, probabil ca da.
„Ca de obicei ni se pun in spate niste pupaturi cu PSD”
Cat de reale sunt zvonurile potrivit carora, la alegerile trecute pentru presedintia PNL Arges, ati fi avut o intelegere cu colegul Miutescu pentru ca, mandatul viitor, sa fiti dumneavoastra presedinte de partid?
Nu s-a inteles bine… Era vorba de faptul ca atunci statutul nu mai permitea decat doua mandate pentru presedintele de filiala. Dar statutul s-a modificat intre timp, e fara numar…
Dumneavoastra va doriti functia de presedinte al PNL Arges?
Bineinteles ca orice politician care aspira la mai mult in politica, isi doreste sa fie si presedinte de partid, ca sa vada daca poate sa faca mai mult. Dar in perioada care a trecut, chiar nu mi-am dorit, pentru ca am considerat ca, in primul rand, nu sunt pregatit pentru asa ceva, si in al doilea rand pentru ca pozitia de presedinte presupune o anumita munca pe care eu nu am putut sa o fac.
Colegiile au fost decupate, ce parere aveti? Au fost dupa sufletul dumneavoastra si al PSD?
Ca de obicei ni se pun in spate niste pupaturi cu PSD. Nu este vorba decat de niste interese care se armonizeaza, asa e in politica. Daca interesul meu coincide cu interesul lui cutarita, si eu am majoritate cu… cutarita, normal ca iese cum vrem noi. Si daca propunerile noastre au coincis cu cele ale PSD… inseamna ca a fost dupa sufletul nostru si al lor…
Gand la gand, cu bucurie…
Da. Nu e vorba ca am negociat ceva, au coincis interesele. Restul sunt macaneli politice. Dar, revenind la colegii, acestea sunt desenate intr-un anume fel, dar nu e o schema in care PDL ar putea fi dezavantajat, pentru ca voturile se pun toate intr-un cos si pe baza proportiilor ies mandatele. Si, functie de cate mandate are fiecare partid, se ordoneaza colegiile si se trage linie. Daca PSD obtine, conform scorului obtinut la Consiliul Judetean, 5 mandate de deputat, doua PDL, doua noi, aia e! Nu mai conteaza decat sa stii sa-ti pui candidatul in colegiul care pare sa fie castigator. Daca noi consideram ca avem colegii castigatoare pe Curtea de Arges si Campulung, probabil ca o sa ne punem primii doi candidati, in ordinea numerelor de pe tricou, in acele colegii. Daca PDL va crede ca are colegii castigatoare pe Pitesti sau Costesti, acolo isi va pune candidatii cei mai importanti. La fel si PSD… Nu e foarte incrancenata imparteala asta. Indiferent de desenul pe harta, numarul voturilor dau acelasi numar de deputati per total. Iar ca sa obtii 50+1, trebuie sa fii foarte ager!
Nu vedeti pe nimeni atat de ager?
Categoric nu.
„Nu vedeti ca la PDL se parasuteaza intens de la centru?”
Revenind la colegiul pentru care ati optat. De ce la Campulung?
Pentru ca acolo consider ca este un colegiu eligibil pentru PNL si e normal sa ma orientez spre un astfel de colegiu. Avem doi primari… Restul sunt pe Curtea de Arges… Din pacate, imparteala asta a dat un singur colegiu pe Campulung, desi acum cateva luni mizam pe doua colegii de deputat, dar a disparut, ca s-a mutat Curtea de Arges mult in dreapta si asta a fost! Oricum, tot PSD este pe primul loc la voturi in zona Campulung, apoi PDL… Dar cat de cat e mai echilibrata situatia decat in alte parti. Am si o imagine buna la Campulung, am testat zona si lumea ar fi dispusa sa ma accepte ca si deputat, chiar daca nu am domiciliul acolo. Important este sa fii alaturi de oameni, iar in mandatul acesta am dovedit ca am fost alaturi de zona Muscel. S-au adus bani foarte multi acolo, am facut lobby pentru parcul industrial, pe partea turistica am proiecte si hotarari de Guvern. Am muncit pana acum pentru Campulung. Si am si sprijin si din partea organizatiei.
Care credeti ca vor fi contracandidatii dumneavoastra in acest colegiu?
Este greu de spus… Fata de PNL, in celelalte partide situatia este mult mai tensionata. Spre exemplu, la PDL sunt framantari foarte mari. Cred ca pe colegiul Campulung ar putea veni domnul Buta, anuntandu-si si intentia si fiind si de-al locului. Dar nu se stie niciodata. Nu vedeti ca la PDL se parasuteaza intens de la centru? Nu m-ar mira sa n-aiba vizitatori de la Bucuresti, mai ales ca se cam diminueaza locurile prin tara si atunci devine haina cam stramta pentru ei. La un moment dat credeam ca vine doamna Nuti, dar observ ca s-a dus la mare. Probabil ca vrea sa imbine utilul cu placutul, mai un bronz, mai un pic de politica, mai o fitza. Ce, este calugarie sau… politica?!
„Sunt politicieni care atunci cand deschid gura, pierd voturi”
Ce ziceti de colegiile din Pitesti?
Pitestiul este interesant, cred ca vor fi niste alegeri de senzatie aici! Cele trei colegii de deputati si unul de Senat vor da rezultate surpriza, va garantez! Pentru ca e asa de necunoscut Pitestiul ca nu poti spune pe ce directie va merge. Am facut si eu simulari, dar e prea imprevizibil. Inclusiv PSD poate pierde colegiul pe Senat. Va fi frumos!
Cati bani se vor investi in aceasta campanie? Care este suma rezonabila pentru a avea cat de cat o sansa?
Probabil ca sumele vor varia functie de eligibilitatea colegiilor. Nu stiu per total, nu-mi dau seama.
Cat ar fi un minimum de suma de la care sa pornesti?
Macar 20.000-30.000 de euro trebuie mobilizati pentru un colegiu, ca sa ai o prezenta cat de cat asemanatoare.
Cum credeti ca va fi aceasta campanie, ca eu nu o intuiesc deloc?! Se va merge din casa in casa, din poarta in poarta, se vor purta afisele pe toate gardurile, se va pastra trendul de la locale, cu mita in bani?…
Fiecare candidat isi va face socotelile, va conta foarte mult inspiratia si calitatile fiecaruia. Sunt politicieni care atunci cand deschid gura, pierd voturi.
Cum e domnul Banzea, spre exemplu…
Nu, nici macar nu m-am gandit la dumnealui…
Aveti dreptate, la cat de mult vorbeste domnul Banzea, nici nu pierde, dar nici nu castiga voturi…
Nu ma gandeam, sa stiti…
Ma gandeam eu…
Depinde. Sunt candidati care, atunci cand lumea ii vede pe strada spune… aaaaaaa!!! (Si domnul deputat Gerea ilustreaza cu mana, cat se poate de sugestiv, de ce face lumea acel… „aaaaaaaa”. Dar asta nu mai putem sa va spunem pentru caaaaaaaa… se incadreaza la after-records si tine de deontologie).
(22 iulie)