Recent intors din concediu, presedintele PSD Arges, Constantin Nicolescu a intrat serios in paine. Pana la finele lunii va trebui sa finalizeze lista de candidati pentru alegerile parlamentare, astfel incat sa impace si toate orgoliile din partid, dar sa gaseasca si cei mai potriviti oameni pentru a castiga cat mai multe colegii. Despre toate acestea, dar si despre ce imbunatatiri ar mai trebui aduse legii care reglementeaza alegerile parlamentare, cititi in interviul de mai jos!
„In mod sigur vom avea la toamna alegeri uninominale”
Domnule presedinte, cum a fost in concediu?
Care concediu?…
Sa intelegem ca doar oficial ati fost in concediu si ca, in realitate, ati avut intalniri secrete, departe de ochii presei? Ati pus judetul la cale prin tari straine?…
Ei… in concediu am fost. De regula, atunci cand vreau sa ma destind, ma duc la cuscrii mei, in Italia, intr-o zona foarte frumoasa, retrasa, mai catre munti, aproape de Brescia. M-am odihnit foarte bine. Am facut vizite mai scurte in Millano, Verona, am stat si cu nepotii si m-am simtit extraordinar, asa cum ma simt de fiecare data alaturi de familie.
V-ati putut abtine sa nu luati legatura si cu ceea ce se intampla in judet, respectiv la Consiliul Judetean si la partid?
Am vorbit aproape in fiecare zi cu colegii, nu am intrerupt legatura. Nu stiu daca era lucrul cel mai bun, dar nu m-am putut abtine.
Cel mai fierbinte subiect la aceasta ora este impartirea colegiilor electorale. Presupun ca aici, in Arges, nu aveti nicio emotie, tinand cont de faptul ca, detinand majoritatea primarilor, oricum s-ar stabili aceste colegii nu prea aveti cum sa iesiti in dezavantaj.
Nu cred ca se poate face o impartire a colegiilor functie de ce coloratura politica au primarii. In Judetul Arges lucrurile sunt foarte simple: sunt sase orase si avem 9 colegii. Colegiile se vor forma in jurul oraselor, singura problema fiind la Pitesti, care trebuie impartit in trei, acestuia arondandu-i-se anumite localitati, pentru a se atinge numarul minim de alegatori pentru alcatuirea unui colegiu. Nu pot da Pitestiului decat localitati care sunt in jurul acestuia, indiferent de coloratura politica a primarilor.
In ultima perioada s-au tot vehiculat doua ipoteze: prima ar fi aceea potrivit careia alegerile parlamentare vor fi devansate pentru anul viitor, o data cu prezidentialele, pentru ca presedintele Traian Basescu sa-si ajute partidul de suflet. A doua – faptul ca vom avea tot alegeri pe liste, intrucat politicienii si-au dat seama ce pericol pentru scaunul lor il reprezinta uninominalele. Care este parerea dumneavoastra?
Cel putin in ceea ce priveste partidul nostru, nu s-a luat niciodata in discutie posibilitatea ca alegerile sa se desfasoare in martie, anul viitor. Probabil ca altii isi fac tot felul de strategii, dar s-a intrat pe linie dreapta si nu cred ca se vor mai putea face modificari, indiferent de interesele unuia sau ale altuia. In mod sigur vom avea la toamna alegeri uninominale.
„Se va ajunge ca cetateanul sa-si liciteze votul, ceea ce mi se pare cel mai periculos lucru”
Femeile din PSD isi doresc o reprezentativitate de peste 30% pentru alegerile parlamentare. Veti tine cont si in Arges de acest procent?
Eu am fost si sunt adeptul ca toti sa aiba sanse egale: si femeile, si tinerii si toti cei care sunt buni specialisti. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa faci o impartire favorizanta catre un sex sau altul, catre o categorie profesionala sau alta. Eu mi-am dorit ca la noi in Arges sa fie o apreciere a activitatii fiecarei persoane, fara sa tinem cont de sex sau profesie. E adevarat ca la nivel de profesii, imi doresc sa avem parlamentari de diferite specialitati, ca sa avem o buna reprezentativitate in colegii si, implicit, legi alcatuite temeinic. Si asta este intr-adevar o problema la votul uninominal. Daca pe liste mai puteai sa faci o anumita selectie, de data aceasta depinde si daca cel pe care-l propui vrea sa candideze.
Si mai este o problema: poate ca cel care este un bun specialist, nu are carisma, nu are priza la electorat sau nu este cunoscut de catre argeseni…
Exact. Este si asta o problema care vine o data cu introducerea votului uninominal.
Cat va conta banul intr-un astfel de scrutin electoral?
Aici este o alta problema si s-a discutat, la nivelul partidului, gasirea unei solutii. In alte state, spre exemplu, se limiteaza sumele legale pentru campaniile electorale. Si la noi ar trebui sa se stabileasca un plafon, in asa fel incat toti candidatii sa porneasca de la sanse egale, chiar daca unii au posibilitatea sa investeasca infinit mai mult.
Credeti ca romanul nu va gasi tertipuri si la o astfel de masura?…
Asta este o altfel de poveste, dar macar sa existe reglementarea de care sa te agati in cazul in care se vor face excese. Pentru ca, altfel, se va ajunge ca cetateanul sa-si liciteze votul, ceea ce mi se pare cel mai periculos lucru.
Astfel de licitatii au avut loc si la alegerile locale si nu vad ca s-au luat masuri impotriva nimanui.
A fost doar inceputul unui astfel de comportament si, pe baza acestor constatari, va trebui sa fim precauti in cazul alegerilor generale.
Credeti ca se va purta si la alegerile parlamentare mita in bani? Alegatorii abia au prins gustul…
Aici este problema. Pana nu se va lua o masura impotriva celor care practica plata votului, desi exemplele au fost concrete, nu se va rezolva nimic. Lipseste institutia care sa exercite si sa aplice legea cu sanctiunile ei, nu numai cu drepturile ei. Am insistat asupra acestei reglementari – aceea de a exista un organism care sa amendeze incalcarea legii electorale. Asa cum un jucator, atunci cand incalca regulamentul, este sanctionat cu cartonas, galben si apoi rosu, asa ar trebui sa fie si in politica: acel candidat care depaseste limitele prevederilor legale, sa fie exclus din concurs. Daca se doreste, eu zic ca se poate face. E suficient un exemplu sau doua si s-a rezolvat problema. Spre exemplu, aparitia unor publicatii ilegale, subversive, asa cum s-a intamplat in campania electorala pentru locale, ar fi trebuit sanctionata, numai ca nu a avut cine sa aplice legea. Eu am ridicat de nenumarate ori aceasta problema si o voi mai ridica, pentru ca este cea mai importanta pentru alegerile din toamna, daca vrem sa avem parlamentari care sa fie alesi si pe criterii de carisma, de popularitate, de profesionalism, de influenta civica pe care o are in cadrul unei comunitati. Daca nu vom face acest lucru, atunci vom avea doar o licitatie de vot.
„Daca mi se va propune un portofoliu la unul dintre ministere voi ceda locul meu unuia dintre colegii din Arges”
In cadrul organizatiei dumneavoastra, cei care si-au anuntat intentia de a candida pentru parlamentare sunt mai multi decat colegiile electorale sau mai sunt locuri care trebuie completate?
Vom avea in curand o lista cadru care va fi aprobata, pana la finele lunii, de catre Consiliul Judetean al PSD, urmand ca pana in jur de 10 august sa fie aprobata si de catre Biroul National. Pana in acest moment, locurile disponibile nu au fost depasite.
In alta ordine de idei, datorita rezultatelor foarte bune la alegerile locale, faceti parte din viitorul posibil guvern al PSD. Chiar s-a vehiculat faptul ca vi s-a rezervat postul de ministru al Industriilor. Cum veti proceda in aceasta eventualitate? Veti renunta la postul de presedinte al Consiliului Judetean? Legea prevede ca puteti sa detineti ambele functii?
Momentan, nu se poate sa fii si ministru, si presedinte de Consiliu Judetean. Eu am optat pentru acest tip de administratie si daca mi se va propune un portofoliu la unul dintre ministere voi fi onorat, dar voi ceda locul meu unuia dintre colegii din Arges, facand, la randul meu, o propunere in acest sens. Inainte, insa, mai este o problema: daca vom mai avea sau nu vom mai avea voie sa candidam si pentru Parlament. In legislatura trecuta, partidul nostru a luat decizia de a nu putea sa candidam si pentru o demnitate de parlamentar. Tocmai de aceea exista o dispozitie legala pe care cred ca ar trebui sa o luam in discutie, si in cazul presedintilor de consilii judetene, si in cazul primarilor. In Italia si Franta, spre exemplu, se permite sa fii si primar, si parlamentar. Si mi se pare corect sa fie asa, intrucat un primar este mult mai ancorat in problemele comunitatii. La urma-urmei, in Parlament faci parte dintr-o comisie in care muncesti doua-trei sau cinci ore si te mai duci la votul final. De asemenea, in Franta, presedintii de consilii judetene sunt la randul lor parlamentari si au dreptul la cel putin doua functii politice. Unii sunt si ministri sau ministri adjuncti sau secretari de stat. Cred ca astfel s-ar face si treaba mai buna in ministere si ar fi momentul ca si la noi sa se legifereze o astfel de chestiune.
Mai exista timp pentru a fi introduse astfel de reglementari?
Asta se poate face, pentru ca nu este in afara legii alegerilor. Sunt corecturi care se pot realiza in interiorul legii. Si cred ca sunt corecturi care pot duce la un Parlament mult mai competent si la legi mult mai bune pentru romani.
(14 iulie)