Cand este vorba de deturnarea atentiei de la fondul problemei, deputatul Cristian Boureanu este un adevarat maestru. Astfel, in loc sa prezinte presei cauzele rezultatului atat de slab obtinut de catre PD-L in Arges, Boureanu a creat un mic scandal, in care l-a implicat pe senatorul Gabriel Popa. Boureanu il acuza pe senator ca nu ar fi contribuit cu nimic la campania electorala, desi singur recunoaste ca asta nu ar fi adus, oricum, modificari spectaculoase ale rezultatului. Prin urmare, presa a inghitit galusca iar acum dezbate marele scandal Boureanu-Popa, ci nu esecul de zile mari al deputatului voiajor Cristian Boureanu. Ne-am facut si noi ca am inghitit-o, asa ca dam cuvantul senatorului PD-L, pentru a-si spune punctul de vedere.
„Se incearca sa se gaseasca un tap ispasitor, sa fie culpabilizat Popa pentru rezultatul slab”
Domnule senator Gabriel Popa, ati vrut sa-l sabotati pe domnul Cristian Boureanu din interiorul partidului, neparticipand la aceasta campanie electorala, iar prin lipsa dumneavoastra ati vaduvit PD-L de procente serioase, contribuind la rezultatul dezastruos. De ce, domnule Popa?
Cred ca ma cunoasteti suficient de bine si dumneavoastra, si cei care au auzit de mine, ca sa va dati seama ca in niciun caz nu as fi dorit sa sabotez PD-L si cu atat mai mult nu am vrut sa-l sabotez pe domnul deputat Boureanu. Din punctul meu de vedere, prezenta unui vicepresedinte de partid la nivel national trebuia sa se transforme intr-un mult mai mare avantaj pentru noi, ca organizatie, care sa se reflecte intr-un rezultat mult mai bun la aceste alegeri. Asta este problema mea, ca om politic, nu este o problema personala intre mine si domnul Boureanu.
Vi se imputa lipsa in actiunile de campanie si faptul ca nu ati contribuit nici din punct de vedere financiar.
Asta este o falsa problema. Se incearca, din pacate, sa se mearga pe aceasta idee, sa se gaseasca un tap ispasitor, sa fie culpabilizat Popa pentru rezultatul slab. Pe de alta parte, asta inseamna ca recunosti ca ai un rezultat slab, si atunci cand ai un rezultat slab inseamna ca trebuie sa faci niste analize absolut obiective si sa vezi ce masuri trebuie luate. Eu am facut campanie electorala, ca orice om care lucreaza intr-o echipa, exact acolo unde am fost trimis de coordonatorul campaniei electorale, prim-vicepresedintele Davidescu.
Si anume, unde ati facut campanie?
Si anume… nicaieri. Aceasta este o mare problema a coordonatorului de campanie. Nu poti sa nu folosesti la maximum toate resursele umane pe care le ai, chiar daca ele vin din fostul Partid Democrat. Din punctul meu de vedere, un senator, indiferent cum il cheama pe el, este o resursa umana importanta si trebuie folosita.
L-ati intrebat vreodata pe domnul Davidescu, mai, Gogule, pe mine de ce nu ma bagi in seama?
Nu, nu l-am intrebat asta. L-am intrebat pe domnul Davidescu ce program de campanie este si unde se face campanie.
Iar dumnealui?
Dumnealui… ma rog, intrebati-l de cate ori m-a contactat in aceasta perioada.
„Eu cred ca nemultumirea mea este fireasca si ca rezultatul obtinut nu este unul bun”
Financiar ati contribui cu ceva? Vi s-au cerut bani?
Nu, nu mi s-au cerut bani.
Am auzit de la colegi de-ai dumneavoastra ca s-au cerut sume prea mari pentru puterile lor…
Este posibil sa existe o astfel de nemultumire. Stim cu totii ca o campanie politica este costisitoare si nu cred ca asta este problema pe care trebuie s-o discutam mai intai, ci eficienta folosirii resurselor materiale si umane.
Dupa ce v-a imputat lipsa din campania electorala, Cristian Boureanu s-a contrazis pe el insusi, declarand ca oricum nu ati fi adus niciun plus la rezultatele actuale. Cum comentati acest lucru?
Este posibil sa fie si asa. Din pacate nu vom afla niciodata. La fel cum nu vom afla niciodata ce scor am fi obtinut la Pitesti daca eu as fi fost contracandidatul domnului Pendiuc. Sunt lucruri pe care nu le vom afla niciodata, pentru ca n-au fost sa se-ntample.
De ce un rezultat atat de slab?
Asta este si intrebarea care ma preocupa. Este greu de spus, sunt multe cauze. Insa este ingrijorator ca fata de rezultatul de la ultimele alegeri, cand PD a obtinut un rezultat bun, iar PLD de asemenea, iata ca de data aceasta nu numai ca nu am insumat acele voturi, ci am coborat sub scorul fostului PD. Sigur, asta nu se poate imputa unui singur om sau unei organizatii. Eu zic sa ne mai uitam o data pe listele de consilieri locali si consilieri judeteni si sa observati ca oameni care au facut parte din fostul PD nu s-au mai regasit pe liste sau se gasesc pe niste pozitii defavorabile. Nu acuz cu nimic pe colegii din fostul PLD, care nu au nicio vina, insa cred sincer ca atunci cand apare o fuziune intre doua entitati trebuie folosite la maximum resursele umane si traditiile celor doua entitati.
Spuneti ca au fost impinsi in fata multi dintre fostii liberal-democrati…
Da, multi dintre ei fara experienta politica, niste oameni cu foarte bune intentii entuziasti, care au adus tot ce au putut si din comportamentul lor politic si resursele financiare avute la dispozitie. Cred insa ca experienta fostilor democrati ar fi fost importanta in aceasta lupta politica. Domnul Boureanu are o experienta mult mai mare decat noi la nivel de politica centrala. Iata ca alegerile locale, de multe ori, nu seamana foarte mult cu alegerile generale. Nu numai votul politic decide aici, ci cum il alegi pe candidat si cum stii sa il promovezi. Eu cred ca nemultumirea mea este fireasca si ca rezultatul obtinut nu este unul bun.
„Faptul ca electoratul nu s-a prezentat la vot este o palma clara data clasei politice”
Chiar sperati ca veti obtine un altfel de rezultat la presedintia Consiliului Judetean Arges?
Am sperat ca da si sondajele de la inceputul campaniei asa spuneau.
Practica a demonstrat ca cei care fac sondajele se inseala amarnic, si la nivel national si aici, la nivel local.
De acord, dar cred ca de data aceasta electoratul s-a comportat intr-un mod cat se poate de matur.
Da, nu s-a prezentat la vot, semn de mare maturitate, dupa parerea mea, fara nicio ironie.
Nu neaparat, vorbesc de cei care s-au prezentat la vot: uitati-va ca partidele si reprezentantii partidelor sunt cam la acelasi scor electoral, atat la PSD, cat si la PD-L si PNL. Faptul ca electoratul nu s-a prezentat la vot este o palma clara data clasei politice, indiferent despre ce partid este vorba.
Va trezi pe cineva din morti palma asta?
Nu stiu, imi pare rau… Oricum, pe alegerile rurale, a fost o prezenta mai mare. In Pitesti, din pacate, la nivel de candidaturi la primari competitia nu a fost egala.
„Exista persoane de la care nu te astepti la prea multa corectitudine”
Spuneati ca aveati speranta unui rezultat mai bun la presedintia Consiliului Judetean Arges, insa nu inteleg de unde aceasta speranta, in conditiile in care nu poti recupera intr-o singura luna, cu plase si brichete, patru ani de absenta din randul argesenilor.
Aveti dreptate, iata o tema foarte buna care deja trebuie discutata apropo de comportamentul fiecarui parlamentar de acum inainte. Faptul ca participi la o campanie electorala este un lucru bun, la impartit de plase si brichete, daca asta nu se poate numi campanie. Insa trebuie sa mergi in fata electoratului cu ceea ce ai facut in ultimii patru ani pentru el.
Ce parere aveti despre declaratia domnului Boureanu, aceea ca, atata timp cat va fi presedinte de partid, dumneavoastra nu veti mai avea ce cauta pe nicio lista de parlamentar?
Este o pozitie clara, lucru care nu ma mira. Asa este domnul Boureanu, un tip direct. Prefer discutiile directe atata timp cat este ascultat si celalalt punct de vedere. Nu este pentru mine, ca persoana, o miza daca mai candidez cau nu la Parlamentul Romaniei. Atata timp cat stiu ca am fost senator o vreme, indiferent de notorietatea capatata la televizor (sau mai degraba, nu), am o activitate de care nu-mi este rusine, n-am nicio treaba cu aceste declaratii. Imi pare rau ca se duce discutia pe astfel de lucruri, cand fondul problemei este cu totul altul.
Domnule senator, dar cum este sa vi se spuna, de catre cineva tocmai sosit in Arges, nu candidezi, pentru ca nu vreau eu?
Exista persoane de la care nu te astepti la prea multa corectitudine.
Colegii dumneavoastra credeti ca vor lua o pozitie in privinta declaratiilor lui Boureanu, sau vor tace chitic?
Colegii mei cu siguranta ca nici ei nu se gandesc la niste alegeri electorale care vor fi cine stie cand, in niste colegii care nu sunt inca stabilite. Daca domnul Boureanu declara ca atata timp cat va fi presedinte nu voi candida, asa va fi, nu ma pot opune.
Si nici nu va ganditi sa schimbati partidul?
In niciun caz. Oricum, incep sa inteleg rationamentul domnului Boureanu. Faptul ca nu mi-a fost repartizata nicio zona de care sa raspund si nici nu am fost invitat la vreo actiune in campanie, inseamna ca cei de la conducere au considerat ca nu adus niciun plus valoare si atunci nu am de ce sa particip.
Sefului de campanie, Gogu Davidescu, ii gasiti vreo vina in privinta rezultatelor de la alegeri?
Nu in privinta rezultatelor, dar cred ca se putea face o campanie ceva mai tintita pe zone si localitati unde sansele puteau fi mai mari decat in altele.
Ca reprezentant al fostilor democrati, credeti ca Nuta Udrea va avea un cuvant de spus, in sensul de a lua la intrebari actuala conducere in privinta rezultatelor obtinute?
Nu stiu, deocamdata cea mai importanta miza a PD-L este Primaria Bucuresti si nimeni nu sta sa analizeze declaratiile lui Popa si Boureanu. Daca, dupa aceea, se va ajunge si la astfel de discutii, se va lua o decizie si gata. Ce-o mai fi, vom vedea…