Cu 26% din PIB venituri fiscale (inclusiv contribuţii de asigurări) colectate în ultimii ani, România se situează cu mult în spatele statelor aflate la un nivel similar de dezvoltare, Polonia (cca. 36% din PIB) sau Ungaria (cca. 36,3% din PIB) şi chiar în urma unui stat cu un nivel mai slab de dezvoltare, Bulgaria (30,6% din PIB).
Cauzele acestei rămâneri în urmă sunt bine cunoscute: un grad scăzut de colectare a impozitelor şi taxelor datorate; o multitudine de exceptări şi scutiri care diminuează baza impozabilă; anumite rate de impozitare foarte scăzute în comparaţie cu ale statelor din Europa Centrală şi de Est – relevă o analiză realizată de un grup de lucru al Consiliului Fiscal.
Consilierul județean Dumitru Grecu, vechi om de afaceri, crede că nu este momentul pentru experimente fiscale, în contextul în care, dinspre PSD, vin zvonuri de taxe și impozite noi.
,,Ar trebui să lăsăm lucrurile așa cum sunt, pentru că nu am face altceva decât să le bulversăm. Societatea noastră nu e pregătită pentru cota progresivă, cum solicită Marcel Ciolacu. Avem doar 27% încasări din impozitele declarate. Aici trebuie rezolvată treaba. Nu mai luăm în calcul evazioniștii, ci doar ce se declară. De ce nu încasăm?! Aici ar trebui să facem analize foarte serioase!” ne-a declarat Dumitru Grecu.