,,Poate părea paradoxal, dar prin reducerea consumului toată lumea pierde.” – acesta este punctul de vedere al omului de afaceri Liviu Nicolae, președinte al Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali. Potrivit acestuia, ,,o plafonare, indiferent de consum, la 0,80 / kWh pentru toate entitățile noncasnice și la 0,68 lei/kWh pentru consumatorii casnici, ar fi simplificat procesul de compensare, ar fi eliminat inechitățile de tratament între consumatori și ar fi susținut coerent creșterea economică”.
Plafonăm pe-o parte, stricăm pe alta?…
Plafonarea și compensarea prețurilor din energie, adoptată de Guvern prin OG la 1 septembrie, a prelungit măsurile de protecție pentru clienții finali până la 31 august 2023, astfel:
-maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;
-maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh.
Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează la preț întreg.
-maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii.
În cazul gazelor naturale, ordonanța nu aduce modificări pentru consumatorii casnici. Nu există un plafon de consum.
- maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;
- maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.
Ordonanța încearcă să oprească practicile speculative ale traderilor care vând succesiv cantități de energie electrică, cu scopul de a crește prețul în piață, prin investirea ANRE să sancționeze cu 5% din cifra de afaceri traderii cu astfel de comportament.
,,Constat că modul în care a fost gândită plafonarea pentru clienții casnici dezavantajează familiile numeroase, unde e firesc ca consumul să fie în raport direct cu numărul de persoane. Se știe că sunt multe situații în care rude ce locuiesc în vecinătate s-au conectat la același branșament, din cauza prețurilor foarte mari cerute de furnizori la conectarea individuală. Ei nu se vor putea încadra la limita de 255 kw pentru compensare. Cel mai bine ar fi fost să fie o plafonare unitară, pentru toate tipurile de consumatori, dar în special pentru cei casnici.
În condițiile în care prețul s-a triplat, comparativ cu anul trecut, reducerea de consum țintită de guvern prin noile reglementări e posibil să nu își mai aibă obiectul, câtă vreme prețul furnizorilor e o sperietoare suficient de convingătoare pentru a scoate consumatorii din priză.” susține omul de afaceri Liviu Nicolae.
,,Nu poți avea creștere semnificativă a producției reducând consumul de energie”
Președintele COAL Argeș susține că și mediul economic se va afla în dificultate în perioada următoare: ,,Întreprinderile aveau nevoie disperată să știe pe ce premise de cost cu energia își mai pot face planurile de afaceri, măcar pe termen scurt. În ceea ce privește costul cu energia electrică, plafonarea prețului la 1/kw pentru 85% din consumul anului 2021, e o veste bună, dar generează, totuși, alte probleme. Mă gândesc la relația directă dintre consumul de energie și creșterea productivității. Nu poți avea creștere semnificativă a producției reducând consumul de energie. O productivitate mai mică înseamnă mai puțini bani plătiți la bugetul de stat. Unii antreprenori poate se vor gândi să trimită oameni acasă, când ating plafonul de 85%. Adio investiții, adio angajări! Alții vor scumpi produsele pentru a-și acoperi costurile, alimentând inflația. Adio, scăderi de prețuri! Prețul negociat de întreprinderi cu furnizorii de electricitate este de aproximativ 4 ori mai mare decât prețul plafonat la 1 leu / KW. Asta înseamnă că diferența de consum, după depășirea procentului de 85% plafonat, poate costa mai mult decât întreaga cantitate de energie electrică la preț plafonat, dacă producția și consumul sunt mai mari decât în anul 2021. În ideea în care producția ar fi la nivelul anului 2021, diferența de 15% plătită la prețul întreg este echivalentul a 70% din costul cu energia la preț plafonat.”