127
Doar puțin peste 800 de companii din România deţin autorizaţii care le permit să recicleze materiale în procesele lor de producţie. Dintre acestea 103 sunt în Argeș plasând județul pe locul doi la nivel național, după Hunedoara cu 142 și înaintea Timișului cu 95 de societăți. Spunem reciclare indiferent că este vorba despre sticlă, lemn, plastic, metale, textile, hârtie sau orice alt material care poate deveni materie primă. Informațiile sunt din ultimele raportări transmise de reprezentanţii filialelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului din teritoriu.
- „Activitatea de colectare/tratare/reciclare a deşeurilor este o activitate care se autorizează din punctul de vedere al protecţiei mediului, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1798 din 19 noiembrie 2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, de către Agenţia pentru Protecţia Mediului de pe raza administrativă a judeţului/municipiului Bucureşti unde este punctul de lucru/se desfăşoară activitatea. La momentul actual, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu deţine o listă/situaţie centralizată la nivel naţional“, menționează reprezentanţii ANPM.
Cu alte cuvinte, avem hârtii care autorizează reciclarea, dar nu știm dacă avem și reciclare.
Mai trebuie spus și că sunt şi foarte multe firme care aleg să obţină această autorizaţie pentru că au acces la nişte beneficii de tipul unor subvenţii private pentru colectare şi reciclare. Adică reciclare de dragul banilor, nu de dragul mediului și al sănătății tuturor.