Faptul ca PRM nu a reusit sa treaca pragul de 5% reprezinta pentru organizatia argeseana un moment de reflectie. Ce se intampla cu partidul? De ce imaginea sa se deterioreaza de la an la an? Cine se face vinovat pentru asta? In ce conditii se poate face un… rebranding al partidului? Marian Fulga, cel care, timp de patru ani a detinut o functie cheie in administratia locala, si anume cea de vicepresedinte al Consiliului Judetean Arges, crede ca vinovatii trebuie cautati la organizatiile din teritoriu si ca, in continuare, PRM trebuie sa mearga tot cu Vadim inainte.
Domnule Marian Fulga, veti candida la alegerile din toamna?
Asa imi propun.
La ce colegiu v-ati orientat?
Nu stiu, deocamdata. Un colegiu pe zona Pitesti sau cea de sud.
Tinand cont de faptul ca in aceste zone PRM a obtinut rezultate foarte slabe, ce sanse de castig ati avea?
Este un risc asumat. Imi voi asuma acest risc si incerc sa fac ceea ce depinde de mine, pe imaginea mea si a partidului, sa obtin un rezultat cat mai bun.
Domnule Fulga, incotro PRM? Rezultatele ar trebui sa va traga un semnal serios de alarma, ca si faptul ca liderul Vadim Tudor incepe sa traga partidul in jos.
Deocamdata asteptam rezultatele finale, cu tot cu turul doi. Eu nu pot afirma, cum se afirma de catre unii si chiar si in mass-media ca domnul Vadim ar fi tras partidul in jos, pentru ca nu a participat la aceste alegeri.
Imaginea dansului se confunda cu cea a partidului iar actiunile dumnealui au repercusiuni clare si asupra rezultatelor alegerilor…
Sigur, unii spun ca ar avea repercusiuni, dansul are o alta pozitie si in principal este vina noastra, nu a dansului, pentru rezultatele in plan local. Vina dansului este in contextul in care sunt alegeri parlamentare sau prezidentiale. Intr-adevar, poate ca este si un vot per ansamblu, cu orientare catre lider, dar vina este aici, pentru ca nu s-au gasit acele modalitati prin care sa fie convins electoratul ca trebuie sa acorde un vot si pentru PRM. Daca electoratul din Arges a considerat sa nu ne mai regasim in Consiliul Judetean, nu ne vom mai regasi in mandatul 2008-2012 si va urma in interiorul partidului o perioada de analiza care sa duca la o imbunatatire a activitatii organizatorice, a activitatii de propaganda. Va trebui sa analizam foarte bine ceea ce vom face de acum incolo si cu cine vom face.
Va gasiti o parte de vina in legatura cu esecul inregistrat in Arges?
Sigur ca-mi gasesc o parte de vina. Asa am si discutat cu colegii; cred ca toti suntem mai mult sau mai putin de vina pentru cea ce s-a intamplat. Eu a trebuit sa ma ocup si de partea administrativa nu doar de cea politica. Rezultatul, sigur, nu este imbucurator si va trebui sa gasim impreuna solutii, pentru ca politica nu poti sa o faci decat in echipa si in aceeasi directie. Vom incerca sa ne reorganizam pentru alegerile din toamna, pentru votul uninominal. Pe vot uninominal se va dovedi valoarea fiecarui candidat.
Ce anume vreti sa reorganizati in PRM, domnule Fulga? Oamenii sunt cei care sunt, atatia cat sunt, si-au dat silinta cat au putut, daca pica un cap sau doua, nu stiu ce efect pozitiv ar avea…
Din pacate nu s-a facut o analiza prea atenta nici dupa alegerile europarlamentare, pentru ca si atunci ne-am confruntat cu rezultate nu prea bune. Sunt organizatii care trebuie schimbate din temelii, dupa parerea mea si aici va trebui lucrat.
Asadar, in teritoriu credeti ca ar fi necesare astfel de reorganizari.
In teritoriu, sigur… Sunt oameni care nu s-au mai implicat asa cum se implicau in trecut si pe fondul acesta al mentinerii partidului la nivelul de 5% in sondaje. Trebuia un efort in plus din partea fiecaruia dintre noi. Am facut tot ce a depins de noi, tot ce am considerat ca este mai bine, dar mijloacele noastre nu au mai fost la fel de convingatoare cum au fost in trecut, la alegerile din 2000 si 2004.
Ati fost cam eclipsati din cauza luptei PSD-PD-L care a fost in prim-planul atentiei mass-media?
Au iesit mai in fata, au avut mult mai multi bani, factorul financiar a contat foarte mult in aceasta campanie, dupa cum s-a vazut si, din informatiile mele din teritoriu, stiu ca s-au dat bani in multe localitati. S-a platit votul, incepand de la 50.000 de lei vechi si pana la 100 de euro, in functie de localitate si in functie de candidatii de acolo, unii foarte potenti financiar. In urma unei analize mi-am dat seama ca in anumite localitati, nici cei care figurau pe listele noastre de partid si neamurile lor nu au votat lista PRM. Discutand si cu niste presedinti de organizatii, care au candidat si pentru functia de primari, spuneau: domnule, ceva s-a intamplat. De joi, inainte de alegeri, parca nu ne mai uitam unii in ochii altora. Exista o rusine, cumva… Si atunci au ajuns si ei la concluzia ca s-a actionat cu bani, pe baza de tabele, la persoane cu o situatie materiala grea. Nu se va afla acum cine a dat, pentru ca toata lumea tace. S-a discutat, se discuta, pentru ca barfa, la romani, este sport national, si probabil ca lucrurile vor iesi in curand la iveala. Asa cum multe au iesit si pana acum: ca s-au stampilat buletine de vot pe campuri, ca au mers cu urna mobila nu stiu unde si au mai bagat niste buletine de vot, stampile din 2004 gasite intr-o masina aflata la un service… Sunt convins ca s-a lucrat mult si pe latura asta.
Cine a lucrat, domnule Fulga?
Partidele cu bani, pentru ca noi nu am avut puterea financiara sa facem asa ceva.
Partidele din Top 3?…
Da, cele din Top 3. Nu acuz pe nimeni in ansamblu. Este vorba de niste persoane din partidele respective, care au avut bani si si-au cumparat voturile, pentru ca se stie ca orice vot conteaza si te poate aduce peste pragul de 5%. De asemenea, vreau sa va spun ca sunt foarte multe voturi anulate, ceea ce reprezinta un mare semn de intrebare. Sunt peste 18.000 de astfel de voturi. Din informatiile mele, unde a existat interesul, s-au bagat voturi valide la voturi anulate. Din cauza buletinului de vot care a avut hartia foarte proasta… unul rau intentionat il putea declara vot anulat sau sa fie pus votul la alt partid, pe fondul unei stari de oboseala.
Sa inteleg ca astfel de nereguli au fost definitorii pentru rezultatul obtinut de catre PRM?
A fost si asta. Este una din cauze. Plus ca, iata, electoratul a considerat ca nu meritam sa ne aflam in Consiliul Judetean.
Se fac speculatii asupra faptului ca PNG v-ar fi luat o parte dintre votanti…
Este si asta o realitate, pentru ca o parte dintre fostii nostri colegi de partid sunt la PNG. Dar s-au luat voturi si de catre PSD, pentru ca nu trebuie sa uitam ca fostii primari ai nostri – si ma refer la primarii de la Salatrucu, Rociu, Mirosi – au trecut la PSD si Bebe Ivan a trecut la PNL. Toti au luat o parte din electoratul nostru. Toti au iesit din primul tur, unii cu scoruri de peste 70%.
Multi va gasesc dumneavoastra o vina, in migrarea primarilor PRM la alte partide si spun ca, in calitatea de vicepresedinte al Consiliului Judetean Arges nu ati stiut sa tineti aproape de ei, sa faceti lobby pentru ei, sa-i sprijiniti in realizarea de proiecte s.a.m.d..
Cred ca este mai bine sa intrebati acest lucru pe primari. Sa-i intrebati care este vina mea si pentru ce au plecat ei la alte partide. M-am zbatut pentru primarii PRM, de fiecare data au avut intrare la mine, au avut intrare la presedinte, pentru ca am intrat impreuna, s-au expus problemele si au fost ajutati din punctul asta de vedere. Au existat comentarii la un moment dat ca, daca vor trece la PSD, isi vor conserva mandatul si vor iesi din primul tur, avand in vedere forta partidului. Si iata ca au iesit din primul tur. Poate ca a fost si asta un argument pentru ei. Eu am ramas si voi ramane in partid si voi continua organizarea partidului incat sa revenim la nivel de consiliu local si judetean si sa obtinem rezultate bune la viitoarele alegeri parlamentare.
Cum vedeti PRM pe termen mediu si ma refer aici si la liderul central, in umbra caruia nu a mai crescut nimeni?
PRM va ramane in topul partidelor din Romania, vom pregati alegerile parlamentare cu mare atentie, vom cauta acei oameni care pot sa duca o campanie, tinand cont de experienta din trecut.
Scurt si la subiect: mai are PRM vreun viitor cu Vadim in frunte?
Eu sunt convins ca are si cred ca presedintele Vadim va duce partidul acolo unde a fost.
De ce va este teama de Vadim, domnule Fulga?
Nu este vorba de teama… Eu il cunosc personal pe Vadim, am stat de vorba cu dumnealui…
Da, dar pentru electorat nu conteaza ca Vadim este un om extraordinar in relatia cu dumneavoastra…
Eu nu consider ca vina este a domnului Vadim…
L-au lasat nervii, domnule Fulga, si electoratul vede asta si nu-i place deloc.
Vina este si a celor care sunt langa dansul, nu trebuie sa-l vedem doar pe Vadim vinovat.
Nu cumva Vadim se inconjoara de oameni de la care care aude ceea ce-si doreste sa auda?
Nu stiu daca domnul presedinte Vadim doreste sa auda ceva. Cel putin in discutiile purtate cu dansul, am vorbit fara sa ma contreze sau sa ma respinga cu ceva.
Iesirile din ultima vreme nu credeti ca au daunat imaginii PRM?
Sunt diferite comentarii, dar dansul asa a considerat, dat fiind faptul ca a fost si provocat…
In viata sunt provocari la tot pasul, asta nu inseamna ca trebuie sa avem iesiri de acest gen…
O reactie e normala la un tip de personalitate cum este domnul Vadim, care are replicile pregatite la moment. Sigur, eu poate le spun altfel, dansul le spune mai direct.
Concluzionand, PRM cu Vadim inainte?
Deocamdata nici nu se pune o asemenea problema. Mergem cu Vadim inainte!
Iulia Cojocaru