Comisia Europeană a decis că România, Polonia, Cehia și Ungaria nu sunt pregătite să adopte moneda euro, pentru că nu îndeplinesc condițiile.
Bulgaria mai are de îndeplinit două cerințe. Indicatorii de inflație și cei privind legislația au fost motivele pentru care Bulgaria a fost amânată. CE este optimistă în legătură cu statul bulgar și spune că se așteaptă la o schimbare favorabilă în raportul următor, deoarece presiunile inflaționiste sunt considerate temporare și se asteaptă o scădere bruscă. Din acest motiv, Bulgaria este optimistă că va fi următoarea pe listă.
Statul croat, în schimb, îndeplinește toate cerințele importante pentru a putea adera la moneda euro, dar este necesară și aprobarea din partea Consiliului European. Croația a aderat la UE în 2013 și, împreună cu Bulgaria, a aderat la așa-zisa sală de așteptare a zonei euro, în iulie 2020. Economia croată este considerată a fi mică și bine integrată în economia europeană, mai ales băncile, deținute în principal de companii din țări mari din zona euro.
Situația României a rămas neschimbată din anul 2020, iar țara noastră nu a înregistrat absolut niciun progres către zona euro. Din contră, autoritățile au renunțat și să își mai propună un termen pentru adoptarea euro, deși mențin acest angajament. Guvernul susține că prioritatea, momentan, este „revenirea economică și socială post-pandemie COVID-19 și diminuarea efectelor negative generate de conflictul militar din Ucraina”.