Legat de pat cu scutecul! Incredibil sau nu, dar medicii de la Spitalul de Pediatrie din Pitesti considera ca aceasta metoda de… supraveghere a fost una eficienta in cazul unui baietel de numai trei ani. Cazul nu ar fi fost descoperit daca un cotidian local nu ar fi publicat poza socanta a micutului, legat pur si simplu de rama patului.
Potrivit managerului Spitalului de Pediatrie Pitesti, Florina Gheorghe, baietelul a fost adus sambata trecuta de la Centrul de Primire in Regim de Urgenta, fiind diagnosticat cu pneumopatie. „Luni am fost sesizati de catre un ziar local, ai carui redactori au fotografiat copilul legat cu ceva de mijloc. Acesta avea in jurul braului, din scutec rulat, un cordon destul de lejer pentru a-i da posibilitatea sa se miste. La mana nu avea absolut nimic,contrar celor scrise, ci doar o branula pe care i se administreaza tratamentul si pe deasupra un pansament, pentru a nu umbla la branula si a se infecta. Dupa aparitia fotografiei, s-a format o comisie disciplinara, s-au luat note explicative tuturor salariatelor care au lucrat in intervalul 21-23 iunie. Din notele explicative, nimeni nu si-a asumat responsabilitatea pentru acest lucru”, ne-a declarat doamna director.
Apararea medicilor: au legat copilul de pat ca sa-l protejeze
Nu doar ca nimeni nu si-a asumat responsabilitatea, insa medicii si infirmierele considera acest lucru ca fiind unul normal si spre binele baietelului. „Infirmierele spun ca baiatul era sustinut de mijloc cu acest cordon in momentul in care trebuiau sa execute si alte sarcini, potrivit fisei postului. Au ales varianta cea mai putin rea: neputand sa-l supravegheze in permanenta, au preferat sa recurga la aceasta solutie pentru a evita posibilitatea de a cadea din patut si a pati, Doamne fereste, altceva!”, ne-a mai declarat doamna director Gheorghe, adaugand ca impartaseste punctul de vedere al subordonatilor sai. Mai mult, la modul voalat, aceasta incearca sa arunce vina si in curtea Directiei pentru Protectia Copilului Arges, care nu ar fi asigurat o persoana de supraveghere pentru baietel. Cu toate ca in cazul copiilor care provin din familii organizate, supravegherea este asigurata de catre unul dintre membri familiei, doamna director a incercat sa ne convinga ca cele aproximativ 4-5 infirmiere si 2-3 asistente care lucreaza pe o tura nu au putut face fata supravegherii unuia dintre putinii copii abandonati, internati la Spitalul de Pediatrie.
Dupa izbucnirea scandalului s-au gasit imediat solutii
Dupa izbucnirea scandalului, insa, s-au gasit imediat solutii. Mergand in sectia in care era internat baietelul, acesta fusese mutat intr-un patut cu grilaje inalte, pentru a nu exista posibilitatea de a cadea. Mai mult, copilul era supravegheat si distrat cu jucarii de catre o asistenta si o infirmiera. Un exces de zel absolut ridicol si care, dincolo de a salva aparentele, demonstreaza ca intr-adevar se puteau gasi si alte solutii decat a lega un copil de pat. Spre exemplu, solutia ca personalul sa-si exercite atributiunile pentru care este platit.
O noua ancheta la Spitalul de Pediatrie Pitesti
Directorul Directiei pentru Protectia Copilului Arges, Adrian Macovei ne-a declarat ca a cerut Spitalului de Pediatrie sa-i comunice rezultatele anchetei, insa nu a primit niciun raspuns pana acum: „Din cate am inteles, nimeni nu-si asuma vreo responsabilitate, iar comisia de la Pediatrie a cerut sa se faca o ancheta de catre reprezentanti ai nostri si ai Autoritatea de Sanatate Publica Arges. Maine, incepand cu 8.30, vom efectua propria ancheta”, ne-a declarat domnul director.
„Nu ma va convinge nimeni ca a lega un copil de cadru patului mai poate fi o solutie in anul 2008”
Mult mai indignata de cele intamplate, directorul ASP Arges, Rocsana Marinescu ne-a declarat ca nu va putea niciodata sa inteleaga cum un astfel de tratament aplicat unui copil mai este posibil in zilele noastre. „Dupa scandalul facut, iata ca cei de la Pediatrie au gasit solutii: au mutat copilul intr-un patut mai inalt, chiar langa camera asistentelor, pentru a fi tinut in permanenta sub observatie. Deci, solutii au existat, fara prea mari eforturi. Stiu ca cei de la Pediatrie au si doi asistenti sociali care ar trebui sa se ocupe de modul in care sunt respectate drepturile copiilor. Incepand de maine (n.r. azi), alaturi de catre cei de la Protectia Copilului vom efectua o ancheta si vom veni cu o propunere. Daca se va dovedi ca a fost vorba de un abuz, Protectia Copilului poate sa aplice sanctiuni financiare si chiar sa actioneze vinovatii in instanta. In schimb, sanctiunile de ordin administrativ nu pot fi luate decat de catre conducerea spitalului. Noi vom incerca sa ne impunem punctul de vedere si speram ca macar din bun simt sa fie luat in considerare. Din pacate, insa, multi contesta in instanta sanctiunile si, in majoritate, desi vina este mai mult decat evidenta, salariatii au castig de cauza. Din punctul de vedere al unui parinte, pe mine nu ma va convinge nimeni ca a lega un copil de cadru patului mai poate fi o solutie in anul 2008. Mai ingrijorator este faptul ca medicii de la Spitalul de Pediatrie Pitesti considera ca acest lucru este firesc”, ne-a declarat dicectorul ASP, Rocsana Marinescu.
(27 iunie)