Pentru cei care urmăresc de mai mulți ani activitatea administrației locale din Mioveni a devenit destul de clar că se construiește asiduu o relație specială cu China. Au fost făcuți practic toți pașii care duc spre o prietenie solidă din care rezidă firești colaborări pornite de la vizite reciproce de curtoazie, schimburi culturale, programe educaționale, până la relații economice și înființarea unei secții de medicină tradițională chineză în cadrul noului spital construit la Mioveni, care se apropie de darea în folosință.
Astăzi, 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, copiii din Mioveni au stat sub aceeași umbrelă a copilăriei cu cei din China, la evenimentul organizat de Ambasada Chinei în România și Asociația ChinaRo, în parteneriat cu Primăria orașului Mioveni, Centrul Cultural Mioveni și Institutul Confucius Sibiu.
Evenimentul intitulat ”Predarea Ștafetei”, pentru că se aniversează și 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România- și China, s-a bucurat de participarea noului ambasador al Republicii Populare Chineze la București, doamna Jiang Yu.
Copiii personalului diplomatic al ambasadei chineze au venit la Mioveni pentru a serba, împreună cu copiii din Mioveni, ziua lor și pentru a prelua și duce mai departe ștafeta acestei frumoase prietenii.
Centrul Cultural Mioveni, gazda evenimentului, a fost decorat cu lampioane tradiționale chinezești și a așezat la intrarea principală un car alegoric dedicat copilăriei.
Copiii români și chinezi au plantat în mod simbolic, un copac al prieteniei.
Elevii unei școli primare din Beijing au creat special pentru copiii din Mioveni picturi care au fost expuse în foaierul Centrului Cultural, iar la sfârșitul evenimentului copiii din Mioveni și-au putut lua acasă tablourile preferate.
Bucătarii ambasadei chineze au încântat pe toată lumea cu savante sculpturi făcute din fructe și legume dând un ”gust special” evenimentului.
Măiestria și îndemânarea specifică poporului chinez a fost exemplificată prin ateliere de caligrafie, de creare figurine din hârtie și din alte materiale.
Centrul Cultural a asigurat contactul direct al copiilor chinezi cu pământul românesc la atelierul de modelaj în lut, unde a fost distracție mare.
În sala de spectacole oficialitățile celor două părți au prezentat scurte mesaje despre această întâlnire.
Copiii chinezi îmbrăcați în ”Hanfu” au cântat și au dansat în stil tradițional în concepția artisitică ”O lectură din poeziile Tang”.
Ambasadorul Chinei a oferit 6 burse de studiu unor copii români care învață limba chineză.
A urmat o frumoasă surpriză, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, oferită prin reprezentațiile de dans și de arte marțiale chinezești ale clubului Shanghai Wushu din Bucureşti, coordonate de maestrul Zhu Rong Fu. Pe scenă au urcat dragonul și leul care au dansat și au transmis, în spiritul tradiției populare, noroc și prosperitate spectatorilor.
Demonstrațiile de arte marțiale au catalizat atenția tuturor. S-au prezentat diferite stiluri de luptă și de mânuire a unor arme: paloș, sabie, baston, harebaldă. Toată lumea a fost suprinsă să vadă o tehnică deosebită prin care un banal evantai se transformă într-o redutabilă armă cu… ventilație.
Dansatorii ansamblului ”Plai de Dor” al Centrului Cultural au făcut și ei o demonstrație de artă și precizie, iar micuța Alexandra Păunoiu a interpretat un cântec popular al cărui ritm a fost susținut cu bătăi din palme ale spectatorilor români și chinezi.
La finalul evenimentului s-au făcut cadouri simbolice. Ambasadorul chinez a primit din partea primarului Ion Georgescu un costum popular.
Istoria, tradiția și cultura chineză au putut fi descoperite în paginile cărții cu titlul ”CHINA Tradiții și cultură” oferită de Ambasada Chineză.
Evenimentul a fost descris pe larg într-o postare pe site-ul ambasadei Chinei și a fost transmis de agenția națională de presă, China Xinhua News
Răspândirea semințele de speranță, irigarea copacul de prietenie Festivitatea pentru a sărbători "Ziua Copilului" între copiii chinezi și români, organizată de Ambasada Chinei în România
Secvențe video eveniment: