Mihai Coteț, președinte al PNL Pitești și consilier local, și-a anunțat, astăzi, cadidatura pentru Primăria Pitești, în prezența președintelui PNL Argeș, ministra Alina Gorghiu, a prefectului Radu Perianu, a consilierilor locali (cei care nu și-au făcut transferul la PSD) și a membrilor din Biroul Permanent Local. Omul de afaceri liberal reprezintă, de altfel, și singura alternativă la actuala conducere, pe care o caracterizează drept lipsită de transparență, de competență și de viziune, dar și disprețuitoare la adresa cetățenilor. Pe partea dreaptă a eșichierului politic și-a mai anunțat intenția de vot, dacă va fi validat și de partenerii de alianță, deputatul USR Ionuț Moșteanu. Din păcate, ambiția acestuia nu face decât să ofere un avantaj considerabil candidatului PSD, așa cum s-a întâmplat și în 2020, căci sondajele îl plasează pe Moșteanu cu mult sub candidatul liberal, dat fiind și faptul că prezența sa în Pitești este meteorică (cam o data la patru ani). Mihai Coteț se bazează nu doar pe liberalii care l-au votat în unanimitate să candideze, dar și pe useriștii care au învățat din greșeala ultimelor alegeri și nu vor să ,,vândă meciul” celor de la PSD. Însă, principala speranță a omului de afaceri stă în piteștenii care au înțeles că nu poți face nicio schimbare votând aceiași oameni, cu aceleași metehne și la fel de mediocri.
,,Am învățat din propria experiență că A NU FI cetățeni ne costă extrem de scump”
În discursul său de candidatură, Mihai Coteț a prezentat principalele argumente pentru care a ales să facă un pas în față în politică și să-și assume această misiune deloc ușoară.
,,Sunt Mihai Coteț, tată a doi copii minunați, soț, antreprenor. Am muncit timp de 30 de ani să construiesc un viitor, o viață mai bună pentru mine și familia mea. Mi-am câștigat banii încă din facultate și după terminarea ei, am pornit la drum de la zero, cu o Dacia Papuc și o servietă. Nu am fost omul nimănui. Nu am dat tunuri la stat. Am muncit, cot la cot cu soția mea, 24h/24h, 7 zile din 7. Aveam tot ce mi-aș fi putut dori.
Doar că tot ce mi-am dorit a fost pe parcus furat de lângă mine. Îmi doream să-mi văd copiii rămași lângă casă, în Pitești. Îmi doream să-mi văd locul pe care îl numesc acasă un loc bun pentru ai mei, pentru nepoții mei. Acum copiii sunt departe iar acasă e doar un cuvânt șchiop. Încet, încet tot ce am visat mi-a fost furat. Ani la rând am văzut cum ne împuținăm și ani la rând am văzut cum cei care au rămas și-au pierdut orice speranță.
În fața acestei realități dureroase trăite pe propria piele, am realizat că pe noi nu ne-a învățat nimeni să fim cetățeni. Am învățat din propria experiență, însă, A NU FI cetățeni ne costă extrem de scump. A NU FI cetățeni înseamnă a nu ne vedea copiii și nepoții crescând lângă noi. Dar dacă tot am învățat această lecție dureroasă, hai să vedem ce putem face de aici înainte.” a declarat Mihai Coteț.
,,Îmbătrânim, iar generațiile tinere pleacă una după cealaltă”
Omul de afaceri a venit și cu cifre concrete în sprijinul afirmațiilor sale:
,,Suntem 141.275 de piteșteni și de la an la an tot mai puțini. La începutul anilor 2000 eram peste 188 de mii. În 23 de ani am pierdut populația unui oraș ceva mai mare decât Mioveni.
43.767 dintre noi au peste 55 de ani, vorbim de mai mult de 30% din populația acestui oraș. Acest declin a determinat și migrarea marilor afaceri către alte zone cu populație tânără, atractive pentru perspectivele de dezvoltare ale companiilor. Pitești are 73.500 de locuitori cu loc de muncă. Jumătate dintre piteșteni nu lucrează, iar acest lucru se simte deja in calitatea serviciilor publice. Îmbătrânim, iar generațiile tinere pleacă una după cealaltă. Rămânem tot mai puțini și tot mai singuri.
Cum am ajuns aici?
Simplu. Neglijând toate prioritățile pe care ar trebui să le aibă o administrație care își prețuiește comunitatea.
Trăim într-un oraș în care cel mai bun spital este autostrada către București. De unde știm acest lucru? Dacă în 2013, Spitalul Județean de Urgență Pitești trata anual 66.166 de pacienți, în 2022, spitalul a ajuns să trateze puțin sub 40.000 de pacienți, mai exact 39.919, o scădere drastică de aproximativ un sfert. În 30 de ani nu s-a construit nimic nou. Doar s-a cârpit și s-au promis spitale din patru în patru ani.”
,,Trăim într-un oraș sufocat, căpușat, dar mai ales furat”
Potrivit omului de afaceri piteștean, la această stare de fapt s-a ajuns întrucât, în 30 de ani, s-a furat și s-a mințit mult. Dar, mai ales, nu a existat un primar pe care să-l intereseze bunăstarea acestui oraș. Este și motivul pentru care Piteștiul stă prost nu doar la capitolul sănătate, ci și la cel care privește infrastructura din educație.
,,Trăim într-un oraș sufocat, căpușat, dar mai ales furat. Banii noștri au ajuns în pomeni electorale, în bâlciuri și distracții, în fântâni și semafoare, când ar fi trebuit să ne concentrăm pe construirea unei temelii sănătoase pe care să ne creștem orașul. Ți-e frică să intri într-un spital din Pitești ca nu cumva să ai nevoie de pompele funebre de la poarta lui!
Dar nici la capitolul Educație nu stăm bine! Infrastructura școlară este depășită. Numărul de creșe și grădinițe este insuficient. Administrația nu a investit în after-school-uri care să le ofere părinților libertate profesională. Am făcut-o noi. Și eu am ajutat la înființarea un after-school la școala copiilor mei, am dotat clasele cu mobilier modern, am sprijinit acțiuni și proiecte educaționale.
Avem o facultate, dar copiii vor la București, la Cluj, la Iași, în afară… Într-un campus universitar nu a investit nimeni. Nu avem un sistem de colaborare cu mediul de afaceri pentru a crea oportunități pentru antreprenori și investitori care să generereze locuri de muncă pentru studenți. Politicienii au căpușat până și posturile de profesori universitari!
Dar actuala administrație nu vrea noi generații, pentru că tinerii sunt greu de manevrat, sunt greu de manipulat. Gentea și camarila sa au respins până si stimulentul pentru nou-născuți, au respins orice proiect care ar putea ajuta tinerii părinți. Gentea vrea doar sinecuriști încolonați, doar oameni de partid.
Primăria Pitești nu a înțeles în 30 de ani că economia locală e un ecosistem viu, care trebuie întreținut prin implicarea tuturor autorităților. Toate autoritățile din subordinea primăriei au fost privite ca locuri călduțe de plasare a sinecurilor și de căpușare a bugetului local, an după an, după an. Iar efectele se văd cu ochiul liber.” a mai declarat Mihai Coteț.
,,Avem o administrație incompetentă și lipsită de viziune”
Domeniul în care Piteștiul nu doar că nu a crescut, ci a regresat în fiecare an este cel economic, constată omul de afaceri. Nici actualul primar autointitulat ,,de cuvânt” nu și-a respectat promisiunea. Piteștenii își amintesc relaxarea cu care acesta promitea demararea realizării unui parc industrial încă din prima săptămână de mandat, pe pliantul său plin de promisiuni cât ultimii doi primari la un loc fiind trecută la loc de cinste realizarea efectivă a acestuia.
,,Despre necesitatea unui parc industrial în Pitești se vorbește de cel puțin 25 de ani. În Arad, primul parc industrial a fost construit în 1999! Pentru că a prins trenul la momentul potrivit, Aradul este astăzi orașul cu cel mai mare număr de investitori concentrați în parcurile sale industriale. Prahova are cel puțin 16 parcuri industriale. Cluj – 10 parcuri industriale şi Braşov – 9 parcuri industriale. În tot acest timp, Piteștiul a fost orașul care, an după an, a pierdut aproape toate societățile sale de tradiție, fără să reușească să atragă vreo investiție notabilă. Atractivitatea economică este susținută de tinerele generații. Suntem un oraș cu centru universitar și cu industrie auto – principalul contributor la PIB-ul României. Cu toate acestea, nu putem să ținem pasul cu orașe precum Iași, sau Brașov. Nu atragem tineri, deși avem datele pentru a fi un oraș atractiv. Ne ocolesc antreprenorii, ne ocolesc investitorii, ne ocolește viitorul.
De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că avem o administrație incompetentă și lipsită de viziune.
Au excelat doar la hoție. Au excelat doar la corupție. Avem fost primar în pușcărie, un alt fost primar în libertate pentru că l-a turnat pe cel din pușcărie și actual primar care se încăpățânează să ne arate că hoția și tupeul sunt valori capitale pentru PSD.
Au excelat doar la sifonat. Avem semafoare, fântâni arteziene, stații de autobuz la preț de garsoniere.
Nu avem infrastructură, nu avem nicio măsură pentru mediul de afaceri, nu avem transparență în administrație, nu avem respect pentru cetățeni.
Nu se construiește nimic, doar se dau bani pe studii de fezabilitate. Restul… e SF! Ceea ce la alții e realitate, la noi e SF, de la poduri peste Argeș, la spitale sau pasaje pentru decongestionarea traficului. Nu avem performanță, dar dăm milioane de euro la ONG-ul din spatele echipei de fotbal FC Argeș.” constată Mihai Coteț.
La finalul discursului, Mihai Coteț a lansat o invitație către piteșteni, pe care îi vrea alături în demersul său de a pune umărul pentru ca Piteștiul să-și atingă potențialul pe care PSD îl irosește de mai bine de trei decenii: ,,Candidez la primăria Municipiului Pitești și invit alături de mine cetățenii acestui oraș. Împreună putem face din Pitești un oraș în care merită să trăiești.”