Duminica, 1 iunie, intre orele 7:00 si 21:00, Romania isi alege primarii, consilierii locali si judeteni, in cadrul primelor alegeri locale de dupa intrarea in Uniunea Europeana. Pentru cei care au decis sa mearga la vot, pe considerentul ca au de unde alege, le oferim o serie de informatii utile legate de acest eveniment.
►Alegatorii isi vor putea exprima votul numai la sectia de votare la care sunt inscrisi, in localitatea de resedinta: nu vor mai fi organizate sectii speciale de vot in gari, autogari sau aeroporturi.
►Cele patru buletine de vot pe care le veti primi la sectia de votare contin numele candidatilor la primarii, membrilor consiliului local, membrilor consiliului judetean, respectiv numele candidatilor la presedintia consiliilor judetene.
►Cel de al doilea tur de scrutin va fi organizat la 15 iunie.
►Presedintii consiliilor judetene vor fi alesi de catre dumneavoastra, cetatenii, si nu de catre consilierii judeteni – ca pana acum. Este necesar un singur tur de scrutin, astfel incat candidatul care a obtinut cele mai multe sufragii va deveni presedinte.
►Consiliile locale si cele judetene vor fi alese pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Vicepresedintii consiliilor judetene, precum si viceprimarii, vor fi stabiliti prin vot indirect de catre consiliile judetene, respectiv consiliile locale.
►Validarea primarilor va avea loc in camera de consiliu a tribunalului in fata presedintelui acestei instante, in decurs de 20 de zile de la data alegerilor. In doua zile de la validare, presedintele consiliului depune juramantul in fata presedintelui tribunalului. In trei zile de la depunere, seful va convoca sedinta de constituirea a consiliului. Daca nu se pot reuni trei sedinte consecutive, presedintele poate invalida consilierii absenti, sa numeasca supleanti sau, daca nici acestia nu exista, sa dispuna noi alegeri.
Noutati electorale
►Viitorii primari vor gestiona aproape 20 de miliarde de euro, bani veniti de la Bruxelles pentru proiecte de imbunatatire a calitatii vietii oamenilor si a infrastructurii.
►Au fost acceptate, in premiera, candidaturile preotilor la consiliile locale. Acestia au nevoie insa de acordul superiorilor ierarhici din zona respectiva, cu conditia sa participe la alegeri ca independenti.
►La alegerile locale de anul acesta pot candida si vota, pentru prima data, si cetatenii UE cu resedinta in Romania. Ei sunt inscrisi pe listele electorale complementare, care au caracter permanent si cuprind toti cetatenii Uniunii Europene cu drept de vot aflati in evidentele Oficiului Roman pentru Imigrari si domiciliul sau resedinta in localitatea pentru care se intocmeste lista. Listele sunt intocmite si actualizate anual de catre primar, impreuna cu formatiunile teritoriale ale Oficiului Roman pentru Imigrari. Cetatenii UE isi pot exercita dreptul de vot pe baza documentelor de identitate emise de autoritatile din statul membru de origine (pasaport, carte de indentitate), dar si pe baza documentelor eliberate de autoritatile romane (permis de sedere temporara, permis de sedere permanenta sau carte de rezidenta permanenta).
►Difuzarea de materiale electorale in presa scrisa, audio si tv se incheie cu 48 de ore inainte de ziua alegerilor. In schimb, materialele publicate online sunt libere sa circule in continuare.
►Alegerile pentru consilieri, primari si presedintii consiliilor judetene sunt valabile indiferent de numarul participantilor la vot. Pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscriptie stabileste pragul electoral al circumscriptiei, adica 5% din numarul total al voturilor valabil exprimate in circumscriptia respectiva. Pentru aliantele politice sau electorale, se adauga 2%. Pentru aliantele cu cel putin trei membri, pragul electoral este de 8%.
►Mandatele se repartizeaza tinand cont numai de partidele, aliantele politice, aliantele electorale si candidatii independenti care au intrunit pragul electoral. Repartizarea mandatelor de consilier se face dupa cum urmeaza:
Etapa I
Biroul electoral de circumscriptie stabileste numarul de mandate ce revin fiecarei liste de candidati, precum si candidatilor independenti, pe baza coeficientului electoral, determinat prin impartirea numarului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele si candidatii independenti care au intrunit pragul electoral la numarul total al mandatelor de consilier din circumscriptia respectiva. Biroul repartizeaza fiecarei liste atatea mandate de cate ori coeficientul electoral se include in numarul total al voturilor valabil exprimate pentru lista respectiva. Este declarat ales candidatul independent care a obtinut un numar de voturi cel putin egal cu coeficientul electoral.
Etapa II
Biroul repartizeaza mandatele neatribuite, pe baza unui tabel cuprinzand partidele politice si aliantele care au intrunit pragul electoral, in ordinea descrescatoare a numarului de voturi neutilizate. Mandatele neatribuite se repartizeaza partidelor politice si aliantelor in ordinea inscrierii acestora in tabel, cate unul pentru fiecare partid politic, alianta politica si alianta electorala. In cazul in care raman mandate nerepartizate, operatiunea se repeta pana la epuizarea acestora.
Pentru functia de primar, centralizarea voturilor se face de catre biroul electoral de circumscriptie, fiind declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Daca niciunul dintre candidati nu a obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizeaza un al doilea tur de scrutin. Acesta se organizeaza si in caz de balotaj intre mai multi candidati la functia de primar.