Magistrații Curții Constituționale au provocat nemulțumiri în rândul procurorilor, dar și a opiniei publice, după ce au luat o decizie cel puțin controversată. CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. Astfel, inculpații a căror anchete sau procese au trenat ani de zile ar putea scăpa, în ciuda infracțiunilor deja probate sau recunoscute.
Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor a cerut Parlamentului și Guvernului să corecteze de urgență aspectele sesizate de CCR întrucât întreruperea prescripției echivalează cu amnistia, iar mare parte dintre inculpații trimiși în judecată sau cercetați penal ar putea scăpa de acuzații datorită prescripției.
- ,,Un stat european care invocă apartenența la cultura drepturilor civile și statului de drept nu poate avea o justiție penală în care nu există mecanismele necesare tragerii la răspundere penală, în care stabilitatea normelor este o himeră și în care regulile aplicate se schimbă fără nicio posibilitate de prevedere.
- Având în vedere că această decizie poate echivala cu o adevărată amnistie, iar o mare parte dintre inculpații trimiși în judecată sau aflați în instrucție penală ar putea scăpa de acuzații cu efect imediat, statul român prin puterea legiuitoare va trebui să decidă care este strategia de remediere a efectelor deciziei. În caz contrar, pasivitatea autorității legiuitoare poate transforma statul român într-un paradis pentru persoanele care își doresc impunitate.” arată procurorii.
Potrivit unor surse judiciare, pe lista potențialilor beneficiari ai deciziei CCR se numără Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteștiului, Elena Udrea, Lucian Duță (fostul șef CNSAS) sau Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF).
În cursul acestei zile, pe fondul dezbaterilor pe marginea acestui subiect, Curtea Constituțională a venit cu noi precizări:
- CCR a venit cu noi precizări legate de acest subiect.
,,La pronunţarea deciziei de faţă, Curtea a observat că, după publicarea Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, legiuitorul nu a intervenit, potrivit art.147 alin.(1) din Legea fundamentală, în sensul punerii de acord a prevederilor constatate ca fiind neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei şi nu a luat măsuri pentru înlocuirea acestei sintagme şi stabilirea unor condiţii clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripţiei răspunderii penale, prin introducerea unor termeni univoci cu privire la condiţiile şi termenul întreruperii prescripţiei. Aşadar, din anul 2018 şi până în prezent, legiuitorul a ignorat efectele obligatorii ale Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, generând astfel un viciu de neconstituţionalitate mai grav, întrucât textul de lege rămas în vigoare – ‘cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea” – este un text incomplet şi, prin urmare, inaplicabil. Mai mult, din cauza lipsei intervenţiei active a legiuitorului, în această perioadă instanţele de judecată au interpretat şi aplicat în mod diferit/neunitar această normă juridică”, spune CCR, potrivit Agerpres.
CCR consideră că Parlamentul trebuie să ia imediat măsurile necesare pentru punerea în aplicare a deciziei din 2018, fără a mai aştepta publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de joi.
În aceste condiţii, prin decizia prezentă, s-a declarat neconstituţional textul rămas în vigoare, urmând ca legiuitorul să ia imediat măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018, fără a mai fi necesară publicarea prezentei decizii în Monitorul Oficial al României.” a precizat CCR.