Dupa ce a fost purtata inclusiv prin penitenciarele din Romania, „Hotia la romani” a ajuns ieri (28 mai), cu tot cu autorul sau – scriitorul si jurnalistul Marius Ghilezan – si la Pitesti. In principiu, continutul cartii nu reprezinta nicio noutate pentru majoritatea romanilor, obisnuiti cu gainariile, furtisagurile, datul cu jula, panacotatul, subtilizatul, ciorditul, datul tunurilor s.a.m.d. Insa cand ai in fata o carte care aduna in paginile sale istoria hotiei de la teapa lui Tepes, trecand prin Miorita si terminand cu generatia copy-paste, parca te trece asa, un fior: bai, chiar asa de hoti suntem? Si chiar asa de demult? Pai… da!
Miutescu a incercat sa fure voturi de simpatie in muzeul „patronat” de Nicolescu
Romanul fura pe rupte, fura din reflex neconditionat. Si cand nu mai are ce fura, pune obiectul furat la loc ca sa-l mai fure o data. Toate metehnele astea, de la cele mai marunte gainarii si pana la furatul in stil mare sunt surprinse de catre Ghilezan intr-un mod sprintar, vioi, cu o ironie fina si bine tinuta in condei. Si, cel mai important, fara aerele aceluia care se vrea a fi didactic, plin de invataminte, de sfaturi, de indemnuri la moralitate. Nu, Ghilezan il prezinta pe roman la pielea goala si-i spune: ie-te, frate, asta esti! Tu la ce categorie te incadrezi: la panacotar, la gainar, la smenar de lux sau la corupt cu staif? Cu siguranta ca fiecare se va regasi intr-una dintre categorii. Si pentru ca tot suntem la… furaciuni, la lansarea cartii a participat si deputatul Adrian Miutescu, pus pe… furat voturi de simpatie. Ar fi vrut deputatul sa vorbeasca si despre particularitatile hotiei la argeseni, dar nu l-au lasat cei de la muzeu sa politizeze manifestarea, de teama sa nu… fure din popularitatea presedintelui Constantin Nicolescu.
Ghilezan si-a desavarsit cunostintele despre hotie invatand de la cei mai buni (nu spunem ce)
In alta orine de idei, sa furam si noi de la altii si sa va spunem si cateva cuvinte despre autor, nu inainte de a va indemna sa cumparati (nu sa furati) cartea, cat se mai gaseste in librarii. Merita, zau, sa va luati o astfel de oglinda in casa! Asadar… Marius Ghilezan s-a nascut in 1964 la Timisoara. A absolvit Liceul C.D. Loga. Fire rebela si greu de stapanit, s-a inscris inca din primele zile ale Revolutiei din 1989 printre contestatarii noului regim. Prin intermediul publicisticii a incercat sa transmita si altora entuziasmul si idealismul sau. Inca din 1990 a fost reporter al ziarului „Timisoara” si corespondent al BBC, Europa libera, Vocea Americii. Studiind jurnalistica si stiintele comunicarii la Bucuresti, s-a implicat activ in constructia „Romaniei libere”, ca o voce puternica si credibila a opozitiei, pentru ca mai apoi sa fie consilier al mai multor primari ai Bucurestiului si a doi prim-ministri. Va dati seama, printre astfel de oameni, cate a avut Ghilezan de invatat despre hotie! In fine, omul s-a dedicat publicitatii si mai ales marketingului politic. Este masterand al Facultatii de Psihologie Organizationala din cadrul Universitatii Bucuresti. A publicat primul Manual de campanie electorala din Romania si intaiul roman sportiv, „Furia”, la Editura Humanitas. Este singurul roman membru al The American Association of Political Consultants, dar si lector la Institutul National de Administratie, Institutul Diplomatic Roman, si trainer la Transparency International, Gam Expert.