Cercetatorii scotieni au creat un tip de sol sintetic, transparent, din dorinta de a studia indeaproape procesele care se petrec la nivelul radacinii plantelor.
Solul straveziu a fost realizat dintr-un material sintetic numit Nafion (un tip special de polimer, care conduce curentul electric), care a fost modificat astfel incat sa imite componenta chimica a solului natural. Materialul in sine nu este transparent insa, daca este combinat cu o solutie pe baza de apa, particulele care il alcatuiesc devin transparente.
Biologul Lionel Dupuy, cel care a creat solul sintetic, impreuna cu o echipa de cercetatori de la Institutul James Hutton din orasul scotian Dundee, s-au folosit de el pentru a studia modul in care bacteria E.coli interactioneaza cu radacinile de salata verde. „Daca intelegem mai bine ruta de contaminare, putem dezvolta strategii prin care sa limitam trecerea bacteriei E.coli in lantul trofic”, a declarat Dupuy pentru Inside Science.
Oamenii de stiinta au mai plantat seminte de porumb, tutun, orz si lucerna, care s-au dezvoltat fara probleme in solul transparent. Astfel de experimente ar putea ajuta la combaterea agentilor patogeni care ameninta culturile, spun specialistii.
Transparenta a fost incercata si de cercetatorii lumii animale, care au reusit sa creeze embrioni transparenti, folosind o solutie care face tesuturile opace sa devina transparente.