Centrul Cultural Pitești, prin Clubul de Istorie Armand Călinescu și redacția revistei-document Restituiri organizează simpozionul cu tema ,,SUA și Cuba – Un nou început”, din seria dezbaterilor publice, sub genericul Lumea Azi.
Manifestarea va avea loc luni, 10 august 2015, de la ora 14.00, în Sala Simpozion, din cadrul Centrului Cultural Pitești.
Anul acesta, Statele Unite şi Cuba au marcat, formal, reluarea relaţiilor diplomatice după mai bine de 50 de ani. Au fost deschise ambasada Cubei la Washington şi cea a Statelor Unite la Havana. La ceremonia din capitala Statelor Unite, ministrul cubanez de externe a spus că viitoarea prosperitate a ţării sale depinde şi de ridicarea embargoului economic. El a cerut totodată să i se dea înapoi Cubei teritoriul Guantanamo.
Ambasada Cubei la Washington a fost inaugurată cu mare fast. Sute de invitaţi din ambele ţări au asistat la ceremonia de arborare a drapelului cubanez în curtea misiunii diplomatice. Printre ei s-a numărat și ministrul afacerilor externe de la Havana, primul oficial de rang înalt care vizitează Statele Unite după mai bine de jumătate de secol.
În ţara sa, acest proces de normalizare a relaţiilor este aşteptat să aducă prosperitate.
Deschiderea ambasadelor este doar un pas în redefinirea colaborării dintre Washington şi Havana. Multe alte restricţii rămân valabile. Nici americanii, nici cubanezii nu pot circula liber pe teritoriul celeilalte ţări. De asemenea, Statele Unite menţin interdicţia aplicată companiilor americane pentru investiţiile în Cuba. Washingtonul şi Havana au rupt relaţiile diplomatice în 1961, după revoluţia comunistă condusă de Fidel Castro.
Acum toată lumea se întreabă dacă vor da năvală turiştii americani în Cuba şi când vor fi ridicate sancţiunile economice impuse de Washington regimului de la Havana. Nu se va întâmpla peste noapte. Mai întâi, e nevoie de aprobarea Congresului. Este un proces îndelungat, dar primii paşi au fost făcuţi.
Dezgheţul nu a venit însă peste noapte. Au fost ani de zile de negocieri, mediate inclusiv de papa Francisc. Și s-au făcut concesii. De pildă, în decembrie 2014, Havana a acceptat eliberarea unui om de afaceri american, deţinut cinci ani în Cuba. Iar liderii de la Casa Albă şi-au nuanţat treptat declaraţiile: de la respingerea categorică a ridicării embargoului, teză susţinută de republicani, s-a trecut, uşor-uşor, la vorbe ce lăsau să se înţeleagă că momentul împăcării este iminent.