Fundaţia Conservation Carpathia, fondată în urmă cu 13 ani, care se implică în crearea unei economii verzi în jurul Munţilor Făgăraş, a pus bazele unui proiect în zona de ecoturism şi a dezvoltat patru observatoare de animale sălbatice şi trei cabane în care turiştii se pot caza.
„Turiştii au şansa să vadă îndeaproape urşi, zimbri, căprioare, cerbi, mistreţi sau chiar râşi şi lupi. Atâta timp cât se păstrează liniştea în observatoare, animalele pot veni la doar câţiva metri distanţă“, spun reprezentanţii fundaţiei. Activitatea observatoarelor a început în 2017, iar întregul proiect a presupus o investiţie de 76.000 de euro, spun reprezentanţii fundaţiei, o mare parte din investiţie fiind acoperită prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Unul dintre observatoare a fost construit la Richita, în judeţul Argeş, în ideea de a colabora cu pensiunile locale din Sătic, Rucăr, Dâmbovicioara şi pentru a da oportunitatea acestor pensiuni să atragă mai mulţi turişti, subliniază echipa Conservation Carpathia. Fundaţia a mai construit două observatoare mai mici pe o păşune în munţi, aproape de golul alpin, o zonă în care se pot vedea urşi, cerbi şi mistreţi. Cel de-al patrulea observator, Bunea, oferă cazare completă pentru şase persoane. Observatoarele sunt accesibile doar pe jos şi sunt simplu amenajate, având doar facilităţile de bază. Ele sunt destinate pasionaţilor de aventură şi de conservare a biodiversităţii.
„Avem, practic, patru cabane pe Valea Superioară a Dâmboviţei. Comisu este cel mai estic vârf al Munţilor Făgăraş. Bunea este deasupra lacului Pecineagu, iar Richita este pe drumul către lacul Pecineagu şi este singurul observator de zi – nu sunt cazări acolo. Vizitatorii cazaţi în zonă pot merge dimineaţa devreme sau seara pentru observarea de faună“, au detaliat reprezentanţii Conservation Carpathia.
Activitatea cea mai importantă, observarea faunei, se face după-amiaza târziu, înainte de înserat şi dimineaţa devreme.