Sănătatea orală influențează semnificativ calitatea vieții unei persoane, rolul danturii fiind nu doar unul estetic, ci și funcțional. Dentiția incompletă sau lipsa dinților, o consecință a neglijării igienei orale, poate duce la apariția unor afecțiuni digestive, metabolice sau cardiovasculare. Problemele cu dantura pot avea numeroase cauze potențiale, iar tratamentul acestora este în general ușor de urmat.
Care sunt cele mai comune probleme dentare?
În general, cele mai multe dintre vizitele la medicul stomatolog sunt determinate de apariția unor dureri dentare sau gingivale, pe fondul unei carii dentare sau a unei infecții. Problemele cu dantura sunt determinate, cel mai frecvent, de:
– un abces dentar (colecție locală de puroi, determinată de o infecție bacteriană, care poate să apară la nivelul gingiei, în interiorul dintelui sau la vârful rădăcinii acestuia);
– o carie dentară (afecțiune gravă de natură infecțioasă, caracterizată prin deteriorarea structurii dinților);
– boala parodontală (afecțiune cronică severă, determinată de inflamația structurilor de susținere a dinților).
Care sunt cauzele problemelor dentare?
Majoritatea afecțiunilor orale sunt determinate de o igienă orală deficitară și de neglijarea vizitelor la stomatolog. Lipsa periajului dentar și a vizitelor la medicul dentist determină acumularea excesivă de placă bacteriană și transformarea acesteia în tartru dentar, un depozit mineral care acoperă dantură și gingia și care, pe termen lung, predispune inclusiv la parodontoză.
Cum pot fi prevenite afecțiunile dentare?
Îngrijirea în mod adecvat a danturii constituie cea mai eficientă modalitate de prevenire a afecțiunilor dentare și gingivale. Nu trebuie neglijate, de asemenea, controalele regulate la dentist Bucuresti, pentru identificarea din timp a oricăror afecțiuni orale și pentru îndepărtarea depunerilor de placă bacteriană în exces. Periajul dentar profesional, împreună cu detartrajul dentar, se recomandă a se efectua la intervale de 6-12 luni, în funcție de sănătatea dinților.
Cum sunt tratate problemele dentare?
Tratamentul afecțiunilor orale este în general realizat de către medicii stomatologi, cu excepția situațiilor grave, în care poate fi necesară o intervenție chirurgicală orală, realizată de către un specialist în chirurgie oro-maxilo-facială. Cele mai comune tratamente realizate în cabinetul medicului stomatolog sunt:
– fluorizarea dinților (reprezintă tratamentul de bază al cariilor aflate în stadiu incipient);
– plombele dentare (metodă de sigilare a dinților, recomandate în special în tratamentul cariilor dentare, pentru recăpătarea funcției dintelui);
– obturația de canal (procedură în timpul căreia este îndepărtată pulpa dentară afectată și sigilat canalul dentar, cu scopul salvării unui dinte cu o carie severă);
– extracția dentară (presupune îndepărtarea dintelui afectat, cu scopul protejării celorlalți dinți). Pentru inlocuirea dintelui scos se poate folosi tratamentul cu implant dentar și, ulterior, coroana dentara.