Cel mai amplu studiu realizat asupra impactului acestui indulcitor artificial asupra sanatatii arata ca riscurile aspartamului sunt mai mari decat se credea. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au analizat informatii provenite de la doua studii importante, „Nurses’ Health” si „Health Professionals Follow-Up”, desfasurate pe o perioada de 22 de ani.
In total, au fost monitorizati 47.810 barbati si 77.218 femei. La fiecare doi ani, participantii au completat chestionare detaliate legate de dieta lor, iar alimentatia lor a fost evaluata o data la patru ani.
Persoanele care consuma o bautura dietetica pe zi (355 ml) au:
-42% riscuri mai mari de a face leucemie (atat barbatii, cat si femeile)
-102% riscuri mai mari de mielom multiplu (doar la barbati)
-31% riscuri mai mari de limfon non-Hodgkin (in cazul barbatilor)
Sucurile dietetice reprezinta una dintre cele mai generoase surse de aspartam.
Rezultatele acestei cercetari confirma concluziile realizate pe cobai, in 2006. Atunci, au fost monitorizate 900 de soareci, pe toata durata vietii lor, si s-a constatat ca aspartamul creste riscul de limfom si de leucemie.