Persoanele in varsta, care au o dieta bogata in carbohidrati, au un risc de patru ori mai mare de aparitie a tulburarilor cognitive usoare, se arata intr-un studiu recent. Cercetarea, realizata de oamenii de stiinta de la Clinica Mayo din SUA, a atras atentia ca riscurile sunt similare si in cazul persoanelor care au o alimentatie bogata in produse care contin zahar.
Carbohidratii sunt implicati in dezvoltarea placilor de beta-amiloid, proteine aflate in creierul persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer. In schimb, proteinele si grasimile par sa ofere un efect protector fata de declinul cognitiv.
Persoanele cu tulburari cognitive usoare au risc mare de a face boala Alzheimer, precum si alte afectiuni neurodegenerative, neurovasculare sau psihiatrice.
Potrivit statisticilor, aproape 15% dintre persoanele cu tulburari cognitive usoare fac dementa.
Astfel de tulburari se manifesta prin pierderi de memorie care insa nu afecteaza viata cotidiana.