Dieta ketogenică sau dieta keto, promovată de medicul Andrei Laslău aici, în România, are mai multe beneficii şi este mult mai veche decât v-aţi închipui.
În 1921, un endocrinolog pe nume Dr. Henry Rawle Geyelin a susţinut la reuniunea anuală a American Medical Association o lucrare despre dieta terapeutică în tratamentul crizelor epileptice. Nouăzeci de ani mai târziu, Geyelin ar fi fost, probabil, surprins să afle că același regim alimentar este anunţat drept cel mai spectaculos program de pierdere în greutate.
Dieta ketogenică a fost numită "noul Atkins", și este urmată de un număr tot mai mare de oameni. Însă profesorul Thomas Seyfried de la Boston College, care a efectuat cercetări cu privire la acest regim, îndeamnă la precauție.
"Această dietă nu este indicat să fie urmată pe cont propriu, ci sub îndrumarea unui medic specialist. Ţinută incorect, poate modifica parametrii lipidici din sânge, ceea ce nu este sănătos. Dar dacă o finalizaţi în mod corect, atunci toţi parametrii sângelui vor arăta excelent.” declară profesorul Thomas Seyfried, pentru The Guardian.
Faptul că această dietă există i se datorează persistenţei lui Geyelin, unul dintre primii medici din New York care a utilizat insulina ca un tratament pentru diabet zaharat. Însă nici ideile sale nu erau noi. Grecii antici au descoperit că una dintre cele mai bune moduri de a gestiona crizele epileptice a fost de a nu mai mânca, o constatare care l-a fascinat în mod deosebit pe Hipocrate. Din păcate, acest mod clar nu a fost o soluție pe termen lung. Atât Hipocrate cât și Geyelin au descoperit că, odată ce postul s-a încheiat, crizele au revenit invariabil.
Crizele epileptice sunt cauzate de activitatea electrică anormală a creierului. Cauzele pot varia, de la o genă defectă, până la un traumatism cranian, însă lucrul în comun este reprezentat de inflamaţia cronică a întregului corp. Geyelin a descoperit schimbări în două molecule speciale din sânge, în timpul dietei: scăderea indicelui de glucoză din sânge si niveluri ridicate de metaboliţi grăsimi, numite cetone. Aşadar, cum a realizat acest lucru fără înfometarea pacientului? Răspunsul s-a dat abia în deceniul următor, când dieta ketogenică a fost elaborată: un program strict de executare a unui raport de 4: 1 de grăsimi la proteine şi carbohidraţi.
Consumul de nuci, smântână, unt și alimente bogate în grasimi este încurajat în timp ce pâinea, pastele, zahărul și cerealele sunt interzise.
În 1994, regizorul de film de la Hollywood Jim Abrahams a dat peste un document cu privire la această dietă. Un medic de la spitalul Johns Hopkins din Baltimore avea un fiu în vârstă de doi ani care se confrunta cu aproape o sută de crize epileptice pe zi și nu răspundea la niciun medicament sau intervenţie chirurgicală pe creier. Dieta a fost un fel de ultimă alternativă, însă, în mod miraculos, singura care a dat rezultate. În încercarea de a aduce acest subiect în atenţia familiilor care se confruntau cu probleme similare, regizorul Abrahams a făcut, în 1997, un film ce s-a bucurat de mare succes şi în care a jucat, magistral, Meryl Streep.
Filmul a provocat o nouă explozie de interes. Înțelegerea exactă a modului în care o combinație de glucoză din sânge previne crize a devenit obiectul unor cercetări intense. Dieta este, de asemenea, văzută de unii ca o modalitate cu potențial de încetinire a creşterii tumorilor și întârziere, în mod semnificativ, a apariției bolii Alzheimer.
"Ea îmbunătățește eficiența metabolică a tuturor celulelor normale", spune Seyfried, adăugând: "Celulelor canceroase, dacă le limitaţi glucoza, este ca şi cum le-aţi ţine departe de combustibilul lor. Știm multe cazuri în care tumorile au încetat în creștere sau au involuat, ca urmare a acestui regim alimentar."