Cercetatorii de a Harvad Public Health School au realizat un studiu care demonstreaza ca mercurul din peste nu creste riscul declansarii unui infarct.
Expertii in sanatatate au recomandat oamenilor sa consume peste pentru a-si proteja inima, desi studiile anterioare aratasera ca anumite tipuri de peste, precum rechinul sau pestele-spada, altereaza beneficiile din cauza cantitatii mare de mercur. Ultimul studiu a infirmat insa aceasta ipoteza. Pentru analize, specialistii au folosit unghiile, deoarece ofera un tablou de o mai mare acuratete a concentratiei de mercur din organism. La aceasta cercetare au participat 174.000 de adulti.
Dupa 11 ani, 3.500 dintre acestia au suferit atacuri sau au dezvoltat o boala de inima. Comparand concentratiile de mercur al acestora cu cele ale persoanelor care nu au avut probleme de sanatate, cercetatorii au demonstrat ca mercurul nu are o legatura directa cu infarctul sau cu bolile de inima. Autorul studiului, dr. Dariush Mozaffarian declara ca „pestele ar trebui sa faca parte din dieta obisnuita a oamenilor, fara a se teme de efectele negative”.
Mercurul se gaseste in sol si carbuni. Ajunge in aer de la centralele energetice si alte surse si se depune pe fundul apei. Pestii mici absorb mercurul din plancton, iar acestia sunt la randul lor mancati de pradatori, precum rechini, pestii-spada si macroul.