Vineri, 15 iunie, începe înscrierea pentru învăţământul profesional-dual. Absolvenţii clasei a VIII-a care vor să învețe o meserie au la dispoziție 38.345 de locuri.
Absolvenţii ciclului gimnazial care nu au trecut de Evaluarea Naţională cu succes au două rute pe care le pot urma în învăţământul profesional-dual: fie să meargă la o şcoală profesională, unde învăţământul durează trei ani, fie să meargă la un liceu tehnologic unde învăţământul (care se numeşte dual) durează patru ani. Ambele programe oferă pregătire practică pentru un acces mai rapid la un loc de muncă şi, implicit, la independenţă financiară, afirmă specialiştii în Educaţie.
Unităţile de învăţământ profesional-dual vor avea alături operatorii economici, care vor oferi spaţiul necesar de practică pentru elevi pe toată durata şcolarizării, în condiţii reale de lucru. De asemenea, operatorii economici le vor oferi tinerilor un loc de muncă după finalizarea studiilor.
La învăţământul profesional, după încheierea celui de-al treilea an de studiu, elevul se poate înscrie în învăţământul liceal tehnologic, unde poate absolvi inclusiv cu o diplomă de Bacalaureat.
În privința învăţământul liceal tehnologic, elevii dobândesc o dublă pregătire: una academică, care după absolvire le permite acestora accesul în învăţământul superior, cât şi una profesională care le facilitează accesul pe piaţa muncii. Absolvenţii învăţământului liceal tehnologic, care promovează examenul de certificare a calificării profesionale, dobândesc certificat de calificare de nivel 4 al Cadrului Naţional al Calificărilor.
Fiecare elev înscris în învăţământul profesional primeşte o bursă de 200 de lei de la bugetul de stat, respectiv minimum 400 de lei (200 de la stat şi minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract de practică) dacă elevul este înscris la învăţământul dual.