Pentru că nu mai putem vorbi despre schimbările climatice doar în școli, la orele de geografie sau biologie, este nevoie ca acțiunile de conștientizare a transformărilor de mediu, care ne afectează pe toți, să depășească granițele școlii. Copiii noștri sunt, de cele mai multe ori, mai informați și mai sensibili la subiectul modificărilor climatice, datorită educației de mediu de care mulți adulți nu au avut parte.
„Săptămâna verde” este un program național din Strategia națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030 și Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030.
Demersul este o urmare a unui acord între ministerul Educației și ministerul Mediului, care își propune ca elevii să știe despre bunele practici privind protecția mediului
Așa se face că în calendarul școlar a apărut „Săptămănă Verde”, în care elevii învață despre natură și despre schimbările climatice.
Elevii clasei V B din Școala nr. 4 Pitești, Școala ”Traian”, însoțiți de dirigintele Cezar Popescu, Manuela Iordănescu – director și directorul adjunct Dionise Corina au revenit la benzinăria Petrom Podul Viilor pentru a aduce în acest punct foarte animat al orașului mesajul lor de protejare a mediului înconjurător și despre adoptarea unei conduite ecologice.
Școala Traian a organizat această activitate în parteneriat cu ISJ Argeș și Benzinăria OMV Petrom podul Viilor, manageriată de d-l Jianu Nicolae. Au fost așteptați cu gustări și mere verzi ”eco”, dar surpriza zilei au fost mieluții veseli, cadou din partea gazdei, un simbol al al reînnoirii, renaşterii, victoriei vieţii asupra morţii, bunătăţii, purităţii, inocenţei.
Inspectorul general al ISJ, Dumitru Tudosoiu, a ținut să fie prezent la acțiune și le-a vorbit elevilor despre raportul direct dintre conduita ecologică și calitatea vieții.
Însoțiți de cadre didactice, elevii au echipați cu veste verzi și flyere tematice le-au vorbit șoferilor despre conduita ecologică și i-au rugat să protejeze mediul înconjurător.
Programul „Săptămâna verde” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar și se desfășoară în baza unei planificări, la decizia fiecărei unităţi de învăţământ