Sindicatele din Educație vor organiza un protest în fața Guvernului, miercuri, între orele 11.00 – 13.00, pentru a atrage atenția asupra obligativității soluționării problemelor salariale cu care se confruntă personalul didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și superior – anunță S.I.P.A. Muntenia Argeș.
Anul acesta, sindicaliștii din Învățământ au tot organizat genul acesta de proteste, fără tragere de inimă și, în mod evident, fără niciun rezultat, ceea ce i-a făcut pe mulți să creadă că fac mai mult playback decât se zbat pentru drepturile salariaților. Angajații din sistem cer grevă generală și boicotarea Examenelor Naționale. Aceste soluții ar fi singurele care i-ar determina pe guvernanți să-i ia în serios, cred aceștia.
Salariul unui profesor debutant ar trebui să fie cât un salariu mediu net pe economie, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
,,Propunerea mea este să avem un debut de salariu mediu pe economie pentru toți profesorii la început de carieră. Să înceapă cu salariul mediu pe economie pentru că altfel școala fără profesori nu se poate, iar absolvenții cei mai buni ai universităților nu vor fi atrași spre cariera didactică, dacă vor avea oferte cu salarii duble sau triple. Salarizarea pentru profesori debutanți este total nemotivantă, după care ne plângem că nu avem profesori pregătiți. Voi propune inclusiv la nivel de lege.” a declarat ministrul Educației.
Declarația vine într-un nou context tensionat în rândul sistemului de Educație.
Vă reamintim că și la începutul anului ministrul Cîmpeanu susținea că salariul minim net în Educație este de 2.597 de lei pe lună și declara că este nevoie de o salarizare motivantă pentru profesori, spunând că ține legătura permanent cu sindicatele, în contextul în care federațiile anunțau la acel moment grevă de avertisment de pe 19 ianuarie. Susținerea ministerială nu a adus niciun leu în plus profesorilor, la acel moment. Și probabil că nu va aduce nici de data aceasta, mai ales că Guvernul nu știe ce să mai impoziteze ca să-și acopere politica economică aproape falimentară.
Sursa foto: România Liberă