Apropiata negociere a salariilor şi a altor drepturi de muncă i-a radicalizat pe liderii de sindicat de la Uzina Dacia Renault în asemenea măsură încât, potrivit surselor noastre, aceştia nu mai răspund nici la ,,Bună ziua!” când interacționează cu administrația. De asemenea, modul în care încruntă din sprâncene reprezintă un barometru clar că nu au de gând să cedeze până când nu-și vor demonstra utilitatea în fața membrilor de sindicat. Misiune destul de grea, în condițiile în care patronatul uzinei a demonstrat că robotizarea este o soluție viabilă și la noi, iar alternativa Maroc poate fi oricând o opțiune, pentru că statul a construit acolo infrastructură, forţa de muncă este mai ieftină şi din ce în ce mai profesionalizată.
100 de euro în plus la salariu şi majorarea valorii bonurilor de masă – acestea sunt două dintre cele mai importante doleanţe ale liderilor de sindicat, din ce în ce mai irascibili deoarece, din cauza robotizării intensive a uzinei, îşi pierd masa de manevră şi influenţa. Aceştia sunt îngroziţi de perspectiva faptului că roboţii nu-şi doresc nici prime de Paşte, nici porc de Crăciun, nici concediu pe litoral, nici dulciuri pentru copii de Moş Crăciun, nici bonuri valorice şi nici salariu. Doar un ulei bun la încheieturi , ba chiar şi o vaselină mai de calitate şi, din când în când, un service de înlocuire a pieselor uzate deşi, la români, merge şi-aşa!
Într-o încercare disperată de a-și atrage noi adepți, liderii de sindicat au început cursuri intensive pentru a învăța limbaje informatice de nivel înalt, din categoria C/C++, în speranța că vor atrage în sindicat și roboții. Marele câștig al acestei strategii este că o instrucțiune bine plasată în creierul unui robot, îl poate face să te urmeze orbește, la fel cum o făceau vechii membrii de sindicat din vremurile bune, lucru din ce în ce mai dificil cu actualii membrii de sindicat…